selam okuma aşığı bilge dostlar,

sorularımı numaralandırarak sorayım ki daha verimli iletişim sağlayalım.

1. yüksek lisansta eskiden mülakat vardı. torpilin babası dönüyordu. şimdi alesle birlikte diplomanın yüzde 25 i üds nin yüzde 25 i ales in yüzde 50 si alınıyor yazıyor birçok kaynakta. bu torpilin tamamen devre dışı kaldığını mı gösteriyor? artık üniversite yerleştirmeleri gibi, yüksek lisans alımlarında da, mülakat olmadan en yüksek puandan başlanarak mı sıralanıyor öğrenciler?

2. ben düz lise mezunuyum. lisans yılları dahil lise 1 den beri ingilizce görmüyorum. tezsiz yüksek lisans adı verilen yüksek lisans programlarının dışında bir alanda yüksek lisans yapmayı istiyorum. üds ya da kpds ye girmem ve baraj puanını geçmem şart mıdır? yoksa bu üniversiteden üniversiteye değişiyor mu?

3. üds-kpds nasıl sınavlardır? bilgi mi? okuduğunu anlama mı? gramere dayalı mı? tanımını yapabilir misiniz?

sağ olunuz.

 

1. bu oranlar universite ve bolume gore degisiyor. Ortalama+Ales+dil puanina ilaveten Mulakat/bilim sinavi tarzi bir sey oluyor genelde onun da bir agirligi var. Ayrica ekstralar da olabilir. Mesela ÜDS ye ilaveten toefl skoru isteyen bolumler gibi. Istedigin bolumle veya bagli bulundugu enstitu ile irtibata gec.

2. Eger tezli bir bolume gireceksen yabanci dil onemli. Yayin okuyacaksin/yazacaksin, arastiracaksin. Ingilizce hazirliga kabul almaya calis. Bazi programlarin hazirlik kontenjani oluyor.

3. KPDS - www.osym.gov.tr

ÜDS - www.osym.gov.tr

irobotist

irobotist'e ek olarak,

1. Bazı okullar bu dediğiniz notları belli oranlarda alıp ekleyerek sınav sıralaması oluşturur. Yani mesela 10 kişi alacaktır, onun üç katını sınava alır. Bu 30 kişi o sınavlardan elde edilen ağırlıklı ortalamaya göre belirlenir. Mülakat ve bilim sınavı (veya torpil) bu listeye girebilenlere uygulanır.
2. Bazıları size ek süre verebilir yabancı dil öğrenmeniz için. O ek süre sonunda istedikleri şartı sağlamazsanız ilişiğinizi keserler.
3. KPDS ÜDS'ye göre daha zordur çünkü dil tazminatı sağlar bazılarına. Genel olarak yabancı dili "biliyorsanız" 60'ı filan rahat geçersiniz. Yabancı dil matematik, coğrafya gibi olmadığı için zaten grameri çalışayım, okuduğumu anlamasam da olur diyemezsiniz.

sourlemonade
1

mobil görünümden çık