örnek no 1:

"ben, mükemmel bir insan olmak istedim, ama çeşitli sebeplerden dolayı, olamadım. o zaman, her şeyi kötülemeliyim, her şeye saldırmalıyım ki, mükemmel bilinen şeyler benim seviyeme insin, insanlara öyle görünsün, belki o sayede benim aşağılık halim insanlara normal görünür."

bencillik falan değil, daha başka bir adı mutlaka vardır da ben bilmiyorum.
nedir?

 

pskolojide yansıtma diye geçiyor biliyorum

nezareten taharet

@rm; haset olabilir evet, ama verdiğim örnek tam kafamdakini yansıtmıyor,
@nezareten taharet; yansıtma ne imiş bakayım, siz anladınız galiba.
uykusuzken olmuyor, kafamı toplayıp örneği düzeltmem lazım, teşekkürler.

g7mor

Bu benim psikolog tarafıma eksen 2 bir kişilik bozukluğu gibi geldi. Ama 1 de olabilir. Fakat hiç yoksa ikisinin arasında olduğu kesin. Ancak alan deneyimi 5 değil 10 yıllık, hastane tecrübeli biri kesin kanıya varabilir.

Bu anlatılan basit bir yansıtma değil. İçinde psikotik bir hava var.

jesterdvine

narsistik kişilik bozukluğu ile ilgili olabilir. narsizm hastalarında bu tür fikir ve davranışların temel tetikleyicisi kendini değersiz hissetme duygusudur.

9kuyruklukedi

Psikolojide yansıtma.

Kendisine yakıştıramadıklarını başkalarına yakıştırma. İnsanların iç çatışmalarında kullandıkları bir savunma aracıdır. Kimi insanlar kendilerinde varolduğu halde kabul etmek istemedikleri nitelikleri başkalarında görürler ve eleştirirler. Örneğin kendisi dedikoducu olan bir kimse başkalarını dedikoduculukla suçlar

nezareten taharet

Dışa yansıtma, insanın kendisinde görmek istemediği eksik, yersiz davranışları, beğenmediği duygu, düşünce, istek ve amaçları başkalarına ya da çevresine yüklemesidir. Burada iki tür davranış söz konusudur. Birinde kişi beceriksizliğinin, yetersizliğinin, başarısızlığının nedenlerini başkalarında arar. Okulda başarısız olan genç bu durumdan ana babasını, öğretmenini sorumlu görür. Ya evde kendisine çalışma olanağı verilmediğini ileri sürer ya da öğretmeninin kendisine taktığından söz eder.

İkinci yansıtma biçiminde kişi kendisinin olumsuz, çirkin, hatalı istek ve tutumlarını başkalarına yakıştırır. Kimi kez dışa yansıtma düzeni iki kişi arasında karşılıklı olarak işler. İki taraf da bütün çirkin ve kötü gördükleri yanlarını birbirlerine yansıtırlar. Bu durumda ilişki kurup sürdürme olanağı kalmaz. Bir sınır içinde kişiliği kaygıdan koruyan, kişilik gelişmesinde olumlu kalkıları olan bu düzenleme aşırı ve sürekli olursa kişinin kendisini doğru tanıyıp değerlendirmesini bozar. Ruhsal hastalıklarda dışa yansıtma, algı ve düşünce sapmalarına, halüsinasyonlara ve taşkınlıklara neden olur.

nezareten taharet
1

mobil görünümden çık