kabaca görünen;
hastanenin kapısında kuyruk için sürünmüyorsun. telefonla veya internetten randevu alıyorsun. bu da bir çile ama sabah 5'te hastane kapısına gidip sıra beklemekten bin kat daha iyi.
ayrıca gelir durumun çok iyi olmasa bile ise ufak şeyler için özel hastaneye gidip hemen muayene olabiliyorsun, çok fazla yük olmuyor.
insanların baktığı da bu çünkü doktorların çalışma saatleri, prim sistemi, özel hastanelerin devlet bütçesine getirdiği yük insanları doğrudan etkilemiyor.
öncelikle akp'ye oy vermedim.
eksiklikler var. ama yaptıklarını görmezden gelemiyorum. önceleri ssk'lıysan üniversite hastanelerine gitmek zulümdü. önce ssk hastanesine git, ardından sevk verirse doktor, aldığın sevk ile üniversite hastanesine git. karneden şu kadar, sevkten şu kadar fotokopi çektir. onları alıp dekanlığa git. sonra bilgi işleme dön. en sonunda da doktora git ya da tahlilini yaptır. şimdi ise direkt gidilebiliyor. üniversite hastanelerinin yükünü arttırmıştır muhtemelen ama önceden beri takipte olan hastalar için büyük kolaylık.
ilaçların normal eczanelerden alınması da büyük kolaylık. öbür türlü olsaydı hastanenin içindeki eczaneden almak gerekirdi. bu da uzun sıra demekti. hastalar rahat etti ama eczacılar ödeme yüzünden zorluk çekebiliyorlar. ya geç ödeniyor, ya sistem çöküyor, ya rapor sistemi değişiyor vs. vs.
özel hastaneye gitmedim ama gidenlerden duyduğuma göre ciddi farklar alınıyor.
bir de hastalardan muayene ücreti tahsilat meselesi var. işi bilmeyen hastalar nedeniyle eczacıların canı sıkılıyor.
hem iyi hem kötü yönleri olan bir sistem bence...
ben politikalardan genel olarak memnunum.doktorların tavırlarından hala genel olarak memnun değilim.ama bence bu da zamanla düzelecek.
icraatlar için :
www.akicraatlar.com
doktorları pek çok poliklinikte hizmet etmeye zorluyorlar.
evet hizmet var ama doktorlara uygulanan politika hizmet kalitesini düşürüyor.
örn. uzman psikiatrlara gece acilde nöbet yazıyorlar mesela ve acile gelen hastaya anatomik uzmanlık gerektiren bir tedaviyi yapmasını istiyorlar.
gece gırtlağınıza bir şey kaçsa acilde sizinle KBB uzmanı mı yoksa psikiatr mı ilgilensin istersiniz?
Yine henüz uzman olmamış, uzmanlık sürecindeki asistanlara uzman muamelesi yapılıyor ve onlar da her şeyi tam öğrenmeden hastaya bakıyorlar.
özel hastanelerde de artık ücretsiz tedavi olunabildiği için -sgk, vs ile- oralar da devlet hastanesine dönmüş durumda. kimi polikliniklerde kuyruklar ve kalakabalıklar var.
ideal olan nedir bilmiyorum ama bu değil.
uzun vadede hastaların sağlığa kavuşma oranı azalacaktır.
ilaç almak eskiye göre cok kolay.
eski ile yeniyi biraz kıyaslamak gerekirse.
fakirlik belgesi, yeşil kart olanları hariç tutarsak.
eskiden cok az para veriyordun. fakat ne muayene olabiliyordun ne de ilaç alabiliyordun.(saatlerce günlerce koşturursan alabiliyordun tabi)
şimdi ise bir miktar para ödüyorsun fakat hem özel hastanede, hem devlet, üniversite v.s. hastanelerde fazla sıra beklemeden muayane tedavi olabiliyorsun.
ilaç işi hepten kolay zaten, eczacılar evine, işyerine bile ilaç getiriyor.
eskiden ssk hastanelerinden ilaç almaya çalışmış biri varsa ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.
geçenlerde bir tanıdığımın 80 yaşındaki babası düşüp kalçasını kırdı. biliyorsunuz ki kalça kırığı özellikle yaşlılarda çok rastlanan bir şeydir. ve genelede sonrasında da maalesef toparlanamıyorlar zaten.
ameliyatla protez takılması gerekti. fakat o protez hastanede bulunmadığı için kırık ağrısı çeken adamı 20 gün hastanede bekletmeye kalktılar.
ilk önce bir hafta dendi, sonra 10 gün, sonra da 20 gün.
durumları iyi olduğu için özel hastanede yaptırdılar ameliyatı.
ama durumu iyi olmayan biri olsa 20 gün, belki bir ay o protezin gelmesini bekleyeceklerdi. adam ağlıyordu çıkarın beni burdan özel hastanede çok pahalıysa kredi alalım duramıyorum ağrıdan diye.
şimdi aile hekimi diye bir şey çıktı, çok iyi çok hoş, ama ben sağlık ocağından bir farkını göremedim. yani zaten sağlık ocağına da gidebiliyorduk. üstelik ilaç yazdırma konusunda da değişiklik yaptılar.
eskiden vitamin, passiflora vb gibi şeyler yazdırılabiliyordu. şimdi yazdırılmıyor ve onlara da sınırlama getirildi.
üvey babam safrakesesi ameliyatı oldu marmara üni hastanesinde. ameliyat hakkaten çok başarılıydı ve oda falan da çok temizdi. ama adamın safrakesesindeki taşlar karaciğer kanalını kapamış. sarardı ve turuncuya döndü resmen, 5 ay sonrasına ultrason randevusu verebiliyorlardı sarılıktan perişan olmuş adama.
gidip çatır çatır 100 küsur ya da 200 küsur liraya (hatırlamıyorum) biz kendimiz yaptırdık.
yani bana göre biraz göz boyamaca var işin içinde.
görüntüde pek havalı, ama içi boş maalesef.
sadece sıra konusunda falan söylendiği gibi eskiye oranla değişiklik var.
onun dışında tırt. ama kapıya gelen akpli kızlar sağlık alanındaki gelişimlerden açıyordu konuyu seçimlerden önce. millet de pek güzel oldu çok güzel oldu bilmemne diye yutuyor işte.
evet hemen muayene olunabiliyor. ama süresi 5 dakikayı geçmiyor.
en kötü durum bence üniversite hastanelerinde. oh süpper sonunda proflara muayene oluyorum diyen büyük bir kesim var. ama gidip görülürse herkes buralarda. tansiyon ölçtürmeye acile gelen var. insanlarımız ne yazık ki sağlık ocağı-hastane-araştırma hastanesi sıralamasını bilmiyor. buna kesinlikle bir çözüm bulunması gerekir. eskiden en az 30 dakika olan muayene saati artık 5-10 dakika arasında. hızlı hizmet ama kalitesi süpheli.
küçük şehirlerdekiler daha rahatlamış olabilir belki, hemen randevu alıp muayene olabiliyorlardır. ama büyük şehirlerdeki hastanelerde çzellikle büyük hastanelerde hala çile devam ediyor. internetten ya da telefonla randevu almak zor. randevu saatinden on dakika önce gidip de işini halleden görmedim ben, millet yine sabahın köründe gidiyor. düzenli takip eidlmesi gereken hastaya en erken 6 ay sonraya randevu verilebiliyor. hala sabahın köründe gidip sıra alıyorlar, hala birden fazla yerde sıraya giriyorlar. özel hastanelerde çok az farkla muayene olunabiliyor ancak oralar da devlet hastanesi gibi, kayıt yaptırmak için uzun süre sıra bekliyorsunuz, millet kavga ediyor falan (benim gittiklerimde en azından öyleydi)
aile hekimliği konusundan biz memnunuz çünkü çok ilgili bir aile hekimiiz var ancak çevremden duyduğum çok kötü örnekleri de varmış o yüzden bişey diyemiycem.
aldığı hizmetten memnun olan vardır, ona zorla hayır sen memnun değilsin diyemem. ki dönen dolapları ancak sektör içindekiler fark edebiliyor. onlar da durumdan nemalanmıyorsa. o yüzden beğenene bir şey diyemem. ama bu gidiş gidiş değil. sistem tamamen özelleşmiş ve para ile dönen bir hale getiriliyor. sözlükte, burada elimden geldiğince anlattım. fazla uzatmak istemiyorum. ama bu gidişle çok uzun olmayan vadede ne devlet hastanesi kalacak ne sağlık ocağı ne sgk. amerikanın kaçmaya çalıştığı sisteme koşuyoruz. inşallah yanılırım o ayrı ama gerçekten düşündükçe üzülüyorum.