diyelim ki ben bir yerde 1 buçuk yıldır çalışıyorum ve diyelim ki işten çıkmak istiyorum. ama ihbar sürem dolmadan çıkmak istiyorum. hani maaşı da aldıktan sonra ben gidiyorum hadi eyvallah diyip gitmek mesela.. iş yeriyle ilgili elimizdeki veriler:

- sigorta primlerini tam yatırıyor (asgari ücretten değil)
- patron şirketi, kimsenin belli bir iş tanımı yok, gerekse e bu akşam temizliğe de sen kal denebilecek bir yer
- iş yerine şu şu şu sebepten dolayı işten çıkıcam diye bir sebep bulamıyorum, asıl çıkma sebebim yeni iş bulmak
- bu iş yeriyle bir sözleşmem yok ama dediğim gibi bu zamana kadar primlerim hep eksiksiz ve tam ücret üzerinden yatırıldı
-bundan bir ay kadar önce şirketin kendi fikriyle beni ücretini de şirketin ödediği bir eğitime gönderdiler, bu eğitim sonunda, mesleğimle ilgili gayet işime yarayabilecek (ama yeni geçeceğim iş yerinde ihtiyacım olmayacak) kendi adıma düzenlenmiş - şirketten bağımsız bir sertifika kazandım

sorular:
1- sözleşmem yok ihbar süresi beni bağlamaz diyebilir miyim?
2- çıkıp gitsem öylece bana dava açma hakları var mı?
3- eğitimin parasını benden isterler mi? vermesem ne olur?

bonus sorular:
4- bunların hiç birine gerek kalmadan işten çıkmak istediğimi ve buna mecbur olduğumu söyleyebilirim ama buna yalan bulmak gerekiyor, ne desem bu işten yırtarım?
5- annem rahatsız (yalan bu ve bir süredir yolunu yapmak için bunu devam ettirdim, bundan haberleri var) bu yüzden ailemin yanında (başka şehre) yerleşmeye karar verdim düşüncesi vardı kafamda ama bu ne kadar inandırıcı bilemiyorum, sizce?

istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz, gerekirse ikinci kağıdı alabilirsiniz. bol şans.

 

profesyonel is hayatinizda bahane aramaniza gerek yok, lisede derse neden gec kaldiginiz degil ki mevzu. isverenin de calisanin da haklari var dogal olarak.

oncelikle, ihbar suresi 15 gundur. istifanizi verdikten sonra 15 gun calismakla yukumlusunuz. eger kullanmadiginiz yillik izin gunleriniz varsa, bunlari ihbar suresinden dusebiliyorsunuz bu arada. sirketiniz, is mahkemesine basvurarak sizi dava edebilir, ihbar tazminati talep edebilir, fakat bircok sirket bununla ugrasmamayi tercih ediyor. egitim gibi masraflari da, sirket sizin sonsuza kadar calisacaginizi varsayarak yapmadigi icin o konuda da iciniz rahat olabilir. sonucta calisanlarin egitimi sirket performansini arttiran ilkelerin en basinda geliyor. sirket aslinda size degil, kendilerine yatirim yapiyor. amortisman gibi dusunebilirsiniz bu yatirimi. sigortali calistiginiz, "kaydiniz kuydunuz" oldugu icin mutlaka sizi baglar tabii ki ihbar suresi gibi isveren ve calisan haklari.

ISIK

işverenle anlaşmaya bağlı. ama yasal olarak ihbar tazminatını(altı hafta) ve eğitim ücretini alma hakları var. sözleşme olsun ya da olmasın.

mr fusion

1- ihbar süresi sözleşme yoksa bile kanunda belirtilen süre kadardır.
2- çıkıp gitsen sana dava açma hakları var. büyük ihtimalle de kazanırlar.
3- sözleşme olmadığından eğitimle ilgili hak talep edemezler.
4- memlekete dönmem gerek. ailevi meseleler. ailem taşınıyo. evliysen eşimin tayini çıktı/transfer oldu vs.
5- gayet inandırıcı. ama sonradan senin gitmediğini fark ederlerse, patron da kıllık yapacak bir adam ve piyasada çok tanıdığı var/sözü geçen bir adamsa sana buraları dar edebilir.

sefapezevengi

teşekkürler ışık, birkaç noktayı daha aydınlatabilirsen muhteşem olacak:

-15 günden kasıt 15 iş günü=3 hafta oluyor bu durumda değil mi? benim toplam izin günüm 10 iş günü olmakla beraber hepsini birden kullandığım taktirde aradaki haftasonu da sayılıp toplam 10 gün üstüste mi kullanma hakkım oluyor. yani desem ki benim 10 gün iznim var, sen bana 15 gün çalış diyorsun, bu 10 günün tamamını kullanıp 5 gün de işe geleyim anlaşalım. bu durumda o 15 günlük maaşımı da almam gerekir ama işe gitmezsem vermez bu herifler o parayı bana, o durumda ne yapmalıyım?
- sertifikanın süresi 3 yıllık, dolayısıyla aslında şirket kendine, dolayısıyla bana 3 yıl geçerli olacak bir yatırım yapmış oluyor, beni en azından 3 yıl kalıcı olacak düşünebileceklerini öngörerek. ve bu eğitim işi daha yeni oldu bitti. sertifikayı alıp 2 ay sonra ben çıkmak istiyorum dediğim taktirde bana yaptırımları olamaz bu konuyla ilgili yani değil mi?

not: profesyonel iş hayatı kısmından ben haberdarım ama patronlar değil maalesef. yeni iş bulduğumu ve çıkmak istediğimi söylediğimde o çalışmam gereken ihbar sürem boyunca yapmadıkları psikolojik baskı, eziyet kalmayacak. canımdan bezdirecekler beni eminim. bu sıkıntıları çekmek istemiyorum. keşke çıkma sebebimi, yeni iş arayışımı filan anlayışla karşılayabilecek kadar olgun ve anlayışlı olsalar ama maalesef. ilk birkaç gün sen bizim canımızsın, biz bir aileyiz, insan ailesinden kopmak ister mi bilmemne zırvalıkları, kararlı olduğumu gördükleri andan itibaren de zaten işe yaramazın tekiydin, seni biz adam ettik, bizi arkamızdan vurdun cart curt zırvalıkları. şirketten iş bulup ayrılmak isteyen herkese uyguladıkları bir taktik. yeter ki diğerlerinin gözü korksun, gitmeye cesaret edemesinler.. o yüzden ben senin gibi düşünsem de patronların işkencesine 2 veya 3 hafta maruz kalmaktansa asrın yalanını bulup çıkmak daha mantıklı gibi geliyor. ama o yalanı bulamıyorum :(

in vino veritas

ihbar suresi 15 is gunu, sizin yillik izin sureniz de 10 is gunu. bu durumda yalnizca 5 is gunu calismaniz yeterli oluyor.

sertifika konusu da dusunmeniz gereken en son sey, daha once de dendigi gibi sertifikayla ilgili herhangi bir hukuki yaptiriminiz yok. yalniz, kendi etik gorusunuz sertifikayi alir almaz isten ayrilmayi makul bulmayabilir, fakat soyle dusunun. sirket sizinle ayni paraya sizden daha iyi bir verimle calisacak birini bulmus olsaydi,sizin o is icin yaptiginiz kisisel harcamalari ne kadar dikkate alirdi? bu soru her seyi acikliyor sanirim.

ISIK

ihbar süresi 1,5 yıla kadar 4 hafta
1,5 - 3 yıl arası 6 haftadır.
www.turkhukuksitesi.com

sefapezevengi

yanlış bilgi vermeyin ihbar süresi 15 Gün değil

İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 4 Hafta
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 6 Hafta
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin : 8 Hafta

yıllık izinden düşülür anlaşmaya bağlı olarak. Adam illa çalışacaksın derlerse, ihbar süresi içinde günde 2 saat iş arama iznin var . bu izni her gün 2 saat kullanabileceğin gibi toptan da kullanabilirsin. yok çalışma ama tazminat öde derlerse, yıllık izin ücretlerini, ihbar süresinde hakkın olan iş arama izni sürelerinin saatlik ücretle çarpımı kadar tutarını düşüp ödeyebilirsin.

mr fusion

ihbar suresi konusunda duzeltmeleriniz icin tesekkur eder, hatali bilgilendirmem icin ozur dilerim.

ISIK

@divit; bana öyle bir sözleşme yapmadılar, bu demek oluyor mu ki bu konuda bir yaptırımları olamaz? eğitimin ücretini benden zorla alma veya başka bir şekilde tahsil etme hakları yok öyleyse dimi?

edit: ee sen de aynı şeyi demişsin zaten, başka yerimle okuyorum aq :s tamam anladım, öyle bir hakları yokmuş, benden alamıyorlar parasını. iyi bari ordan yırttık.

in vino veritas

sözleşme (akit) yazılı olması gereken bir şey diyil, bu nedenle ihbar süresi kanundaki şekilde geçerli. sizi bağlar. uğraşmak isterlerse ihbar sürenize denk gelen ücretinizi sizden alırlar. eğitim parasını isteyip istememek onların kararına kalır.

yalansız da yırtabilirsiniz. anneniz için belki ihbarsız ayrılmanıza izin verebilirler. ihbar süresi orada çalıştığınız süreye orantılı olarak değişir.

ek: sözleşme, yani akit iki taraf arasında olur ve karşılıklı irade beyanıdır. sizini orada çalışagelmeniz sizin çalışma, işverenin çalıştırma iradelerinin birbirine uygun irade beyanınızı gösterir.

tedirginlik hucresi

yazdıklarının hepsini okumadım ama ya ihbar süreni söyler maaşını alırsın ya da ihbar süreni bildirmez bir sonraki maaş gününe kadar olan günlerin para iadesini yaparsın. ama bunu kabul etmeyip bizi zor durumda bıraktın diye zorluk çıkarabilirler.

bir de yalan söylemenize gerek yok işten çıkmak için. adam illa ay sonunu tamamla derse siz de tamamlayın. en fazla bir kaç gün ezilirsiniz.

bıdıbıdı
1

mobil görünümden çık