Yasal olarak sanırım en az altı ay kullanıcının ip bilgisini falan saklamak zorunda. İletişim bölümünden sordum ama 2 gündür cevap gelmedi. Ekşi sözlük bu bilgileri ne kadar zaman sonra siliyor?

Bugünden itibaren giriş yapmasam ya da sürekli anonim olarak giriş yapsam ve bir sene önce yazdığım bir entry yüzünden de mahkemeye verilsem. Bana ulaşılabilir mi?


 

tahminimce her entry'nin infosunda senin o entry'i yazarkenki ip'n kayıtlıdır. silmeye gerek duyduklarını sanmıyorum ben, fazla yük bindirmez yani 10 yıl bile kalsa. e hangi gün hangi saat hangi ip'yle girdiğini bildiklerine göre, telekom kayıtlarında da o gün o saat o ip'nin sana verildiği duruyordur zaten.

sanal uyku

yasal olarak 2 yıl diye biliyorum.

vampir akrep

O zaman ekşi sözlüğün yasada belirtilen sınırdan fazla saklaması kendi yapısına ters bir şey değil mi? Sonuçta zaten kendisinin format dedikleri bir denetleme mekanizması var. İlgili kurumlara vermek üzere neden kullanıcı bilgilerini ayrıca kayıt altına alıyorlar ki?

foma

Veritabanı şiştikçe. Standart böyle abi. Eskinin de yedeği öyle bi kenara alınır. Öyle durur.

serafettinn

Hayır sitenin veritabanını sormuyorum. Sunucu loglarını soruyorum. Ben bi kere daha sorim şu iletişim bölümünden.

foma

loglar sonsuza kadar durur. çünkü bir entry dava açılırsa onun loglarını tutmak zorundalar. ayrıca loglar tutulmazsa bile ip kesin olarak saklanır. ttnet de saklanır zaten. ekşisözlük silse bile senin ekşisözlüğe girdiğin tespit edilir. hiç bir zaman kaçma şansın yok. üyeliğini sildirsen bile.

inanmazsan inanma

abi o da veritabanında tutuluyor ekstra zaten. çünkü yazılanlarla ip'yi birleştirmek lazım. sunucunun kendi connect loglarına ulaşmak ölüm. o yüzden sitenin kendi veritabanında tutulur bu gibi şeyler.

sunucunun içinde tutulan loglar, saldırı sürecinde, hatalarda filan incelenir.

serafettinn

ttnet'te saklanır da ben anonim bağlandıysam ekşisözlüğe ttnet yanıltıcı bir bilgi tutacak. Sonuç olarak ekşisözlükten isteyecek bu bilgileri ve geriye doğru takip edecek. Mesajları bile belli bir süre sonra otomatik siliyor ekşisözlük logları öyle 10 yıl tutacağını falan sanmıyorum. Hem öyle olsa bile niye tutyor ki? Yasal süre bitince silsin. Hadi entry girildiğinde veritabanına ayrıca kaydediyor desem. O da saçma değil mi? Ne gerek var hem vt' şişirmeye hem ip kaydetmeye?

@serafettin, yazılanlarla ip'yi birleştirmek lazım olayını anlamadım. şimdi benim de sitem var ama ben veritabanına ip falan kaydetmem. Zaten herhangi bir kurum benden istemez bu bilgileri direk sunucu sahibinden ister sanırım. Ben kendime ait sunucu kullanmadığım için de beni alakadar etmez diye düşünüyorum. Ama ekşisözlük kendi sunucularında ondan soruyorum. (sunucular kendileri aittir heralde)

foma

hayır sunucunun ip olayıyla bir alakası yok. en azından ekşi sözlük için olduğunu hiç sanmıyorum. ekşi sözlük, sahibiyle, avukatıyla irtibata geçilebilecek bir şirket. dolayısıyla mahkeme kararı olduğunda sözlükle de irtibata geçilecek ve ip kayıtları istenecektir.

mesajların sunucuya bindirdiği yükle ip kayıtlarının bindirdiği yük bir değil ki. sen mesajlara girdiğinde o mesajlar her seferinde veritabanından çağrılacak, dolayısıyla sunucuyu zorlayacak. ip ise kaydedildikten sonra mahkeme kararı olmadığı sürece belki de hiç çağrılmayacak (saldırı gibi durumları muaf tutuyorum). her entry'nin saat kaçta, hangi tarihte kaydedildiğinin yanında, kimsenin görmediği bir yerde fazladan 12 rakam daha kaydedilecek, fazla büyütülecek bir şey değil.

serafettinn'in dediği de şu. sunucunun kendi kayıtlarında siteye hangi ip'den girildiği falan görülür evet ama onlara ulaşmak, derlemek akıl işi değil. çok zor. bu yüzden her entry girildiğinde, hangi ip'den girildiyse o ip'yi de kaydetme işi site sahibine düşer.

edit: yasal süre bitince silsin kısmına yanıt:
yasalar sürekli değiştiği için 2 yıldan eski kayıtları silmek çok akıl karı olmayabilir. kaldı ki dediğim gibi entry'nin yanında, veritabanından nadiren çağrılan fazladan 12 hane kaydetmek ve saklamak da çok zorlayıcı bir işlem değil.

sanal uyku

Mesajlar niye her seferinde çağrılıyor da ip çağrılmıyor anlamadım. Mesajları gösteriken sayfalama yaptırırsın son 10 mesajı gösterirsin olur biter. Daha eskileri de görmek isteyen nadir çıkar zaten. Ayrıca mesajlarla girilen entry arasında uçurum var. Her entry girişinde o fazladan kaydedilen 12 rakam mesaj göstermekten çok daha fazla yük getirir.

Neyse, internet yasasına baktım şöyle yazıyor.

"Sağ­la­dı­ğı hiz­met­le­re iliş­kin, yö­net­me­lik­te be­lir­ti­len tra­fik bil­gi­le­ri­ni al­tı ay­dan az ve iki yıl­dan faz­la ol­ma­mak üze­re yö­net­me­lik­te be­lir­le­ne­cek sü­re ka­dar sak­la­mak­la ve bu bil­gi­le­rin doğ­ru­lu­ğu­nu, bü­tün­lü­ğü­nü ve giz­li­li­ği­ni sağ­la­mak­la yükümlüdür"
(git: www.tbmm.gov.tr)

Kesin bir bilgiye ulaşamayacağım sanırım. Entry ile kaydediyor mu, ayrı bir mekanizma ile mi kaydediyor ya da hiç umursamıyor mu? İletişim bölümünden cevap gelirse eklerim buraya.

edit: kopyala yapıştırı yanlış yapmışım.

foma
1

mobil görünümden çık