ben yaklaşık 6 yıl önce falan ehliyet için başvururken kan grubumu öğrenmek için özel bir polikliniğe gitmiştim. ondan önce bilmiyordum tabi. genç bir doktor vardı, parmağımdan kan aldı. sonra gitti test yaptı. emin olamadı sanırım, sonra diğer parmağımdan da aldı. sonra bana b rh negatif kan grubu kartını imzaladı verdi.

şimdi bu b rh- ülkemizdeki en nadir kan gruplarından (yüzde 2 falan). ailede herkes rh+. bir de bu genç doktor 2 defa test yaptı, o yüzden ben kan grubumdan şüphe duyuyorum bir süredir. bu kan grubu testi yanlış yapılabilecek bir şey mi? tekrar yaptırsam mı ki?


 

kan grubu testi koagülasyon teknigi ile yapildiginda ozellikle negatif gruplar icin biraz sıkıntilidir. soyle ki normalde pozitif icin bariz gorulen bir cokmelme olur ve tak diye pozitifi verebilirsin ama negatif icin cokelme olmadigindan emin olmak gerekir. muhtemelen ilk test b rh - cikinca dr. da emin olmak icin tekrardan test yapmistir. ama hala guvenmiyorsaniz herhangi bir hastaneden ya da kizilay aracindan yeniden test yaptirin.

helenart

@ ktykl
sen yanlis biliyorsun. heterezigot diye bir olay var. iki tane heterezigot (+-) den (--) olabilir. biyolojiden hatirlarsaniz fenotip ve genotip olaylari vardi.

helenart

ben kan grubuma ilk baktırdığımda AB+ kartı vermişlerdi. anne B+, baba 0+, noluyoruz dedim. sonra başka bi yere gittim, 0+ çıktı. nasıl bu kadar hata yapabiliyorlar, anlamak zor.

daysleeper
1

mobil görünümden çık