Selam

Okul projemde bir çeşit fener tasarlıyorum. Lise bilgim dışında pek bir devre bilgim yok. Daha önemlisi pratikte hiç devre kurmadım.

Sorun şu ki, atıyorum, 5watt lık bir power led i çalıştırmak için ne gibi bir güç kaynağına ihtiyacım var? 1,5 voltluk piilerle bu iş olur mu, olursa ne kadar çalışır? Daha doğrusu bir powr ledi en efektif şekilde, en hafif güç kaynağıyla, en uzun süre nasıl çalıştırırım? Teşekkürler.

 

led gerilimini sağlaman gerek. 1.5 v muhtemelen o ledi çalıştırmayacak. V değerini bilmiyorsan 3 pile kadar seri bağlayıp dene.

sttc

power ledi direkt standart güç kaynağına bağlayıp çalıştıramazsın. Akım kaynağı tasarlaman gerekir. power ledin ısısı yükseldikçe direnci düşer, devamlı daha yüksek akım çekme eğilimine girer ve sonunda yanar. sabit akım verebilen hazır devre şemaları var internette. İstersen hazır monte sürücüler de satılıyor. sparks fun'da olması lazım.

kimlanbu

@kimlanbu nun bahsettiği led driverlarından bir tanesi: 12V luk güç kaynağı ile kullanılabilir:

www.dealextreme.com

bu siteden alırsanız en erken 3 haftada geliyor yalnız.

sttc
1

mobil görünümden çık