Ek soru: Uzay boşluğunda fotoğraf makinasıyla foto çekilebilir mi?
bu işlerle ilgili değilim sadece belgesel izleyicisi ansiklopedi okuyucusu olarak cevaplıyorum. bana kalırsa dünyanın parlak olması değil güneşin etkisi. dünyanın gece tarafında çekilse yıldızlar gözükebilir. uzay boşluğuna zarar görmeden fotograf makinesi nasıl ulaşacak?. astronotlar çatır çatır kullanıyor makinayı mekiğin içinde. eğer direk uzayda fotograf çekmekten bahsediyorsak. uygun metal koruyucu kabı be ortamdaki sıcaklıkta zarar görmeyen filmleri olmalı. astronotlar uzay boşluğunda resim çekebildiklerine göre gayet mümkün.
fotoraf çekmek için, ışığın makinaya girmesi yeterli. belki ortam yerçekimsiz olduğundan özel ekipman gerekir ancak neticede çekilir.
şimdi şöyle bir durum var ki, dünyayı çekerken, elimizde devasa, ultra güçlü 25 petawatt gücünde bir flaş olmadığından aydınlık yüzünü çekeceğiz. aydınlı yüzde de bol miktarda ışık var ve makina, dünyaya göre pozlandığından uzaktaki diğer ışık yansıtan objeler ya da ışık kaynakları (yıldızlar) yanında zayıf kalacaktır.
şöyle bir durum var ki, fotoğraf makinasının algılayabileceği ışık aralığı, insan gözününki kadar geniş değildir. örneğin insan gözü 20 birimlik ışık değerini aynı anda görebiliyorsa, makina 5 birimlik ışığı fotoğraf içerisinde sorunsuz göserecektir. bu durumda tek fotoğrafta, gözün algıladığı her şeyin çıkması imkansız. belli bir aralık düzgün görünürken kalan alanalar ya karanlık ya da fazla aydınlık olur. yani ben tek bakışta hem dünyayı hem de yıldızları rahatlıkla görebiliyorken fotoğraf makinasında yıldızlar ve dünya arasında bir seçim yapmam gerekecektir. makinayı dünyaya göre pozlarsam, yıldızlar gözükmez, çoğu ya da tamamı karanlık gözükür. yıldızlara göre pozlama yaparsam da bu sefer dünya aşırı parlak çıkarak patlayacaktır, muhtemelen kocaman beyaz bir küre gibi gözükecektir.
bu problem nasıl aşılır? HDR yöntemiyle bu sorun aşılabilir belki.