Kafasını sokacak barkı olan arkadaşlarım

1 yıldır kiradayım, ev sahibi emlakçı vasıtasıyla evi satmaya karar vermiş.

Birkaç sorum olacak

1)Şimdi emlakçıya gelip eve talip olanlar evi görmek isteyecekler normal olarak
Ama bende normal olarak yabancı kimsenin ben varken dahi evime girmesini istemiyorum. Böyle bir hakkım var mı?

2) Ev sahibi tanıdık diye kira kontratı yapmadım ama her ay düzenli olarak kirayı bankadan kira açıklamasını işaretleyerek gönderiyorum.
Evi alan adam beni çıkartmak isterse ne kadar sürede çıkartabilir? Çok lazımsa kira sözleşmeside yapabilirim eski ev sahibiyle ama son çare..

 

kira akdi yazılı olmak zorunda değil sıkıntı yok,
ev sahibi evi gösterecek kaçarı yok, belli bi gün ve saat belirleyin o da o tarihte randevu versin evi görmek isteyenleri canının istediği an gelemez. ha gelse ne yapılabilir o ayrı tabi.
yeni ev sahibi sizi çıkarmak isteyebilir. açık olarak avsahibinin hangi sebeplerle kiracıyı çıkarabilecğei belirltilmiştir. 6570 sayılı kanun. gayet anlaşılır araştırabilirsiniz.
ama özetle kendisinin veya çocuğu ya da torunun oturucak olması, evde köklü tadilat gibi sebepler aranır. bu sebeplerle evi alan kira kontratınızın bitiminde sizi çıkarabilir. ancak ilk seneden sonra kira akti kendiliğinden 1 yıllığına yenilenir ve yenilenen sözleşme yenilenen dönemin bitimi beklenmeden 1 ay önceden ihbarla feshedilebilir.
biraz karışık oldu sanırım ama biraz daha ayrıntı verseniz daha yardımcı olabilirim belki:)

lizard queen

2 için söyleyeyim ki siz kira kontratı yazılı olarak yapmasanız da ortada bir kira sözleşmesi vardır, kanunen yazılı yapmak zorunda değilsiniz, o bankaya her ay kira ödemelerinizin dökümanı aradaki kontratı mahkemede ispatlar. lizard'ın da dediği gibi evi satın alan satın almadan itibaren 1 ay içinde size tahliye talebini ihbarda bulunmalı fakat bunun için de eve kendisinin, eşinin veya çocuklarının önemli, ciddi gereksinimi olması gerekir. bu halde de satın almadan itibaren 6 ay içinde tahliye davası açabilir. aksi halde adam evi başkasına kiraya vermek için falan sizi evden çıkaramaz. o kontrat öyle devam eder gider, başka bir sebep olmazsa. bu yüzden siz bilirsiniz ama evden isterseniz çıkmazsınız, dava açar, davayla da çıkartamaz. uğraşır durur. ama ters birisi çıkarsa karşınıza sizi de uğraştırır durur.

gerisi size kalmış.

ha sizi evden çıkarttı diyelim, sonra evi kiraya verdi ben oturucam dediği halde, o zaman ağır cezaları var bunu yapmanın, sizin de tazminat hakkınız var. ayrıca ev sahibinizden de kira sözleşmesi bitmeden sözleşmeyi bozması vs. nedenlerle tazminat koparabilirsiniz.

kanun sizden yana özetle.

pomolilik

çok teşekküler kafasını sokacak barkı olan yazar arkadaşlarım

frtcek
1

mobil görünümden çık