evet!
''sıvı oksijen'' diye bir şey duymuş olman lazım. dalgıçların kullandıkları örneğin. fakat nasıl oluyor bu iş diye sorma çünkü ben de bilmiyorum.
oksijeni sormadığım bariz sanıyordum, heterojen karışımı soruyorum..
getirelebilir tabi ki. heterojen karışımda olsa belli elementleri belirli miktarlarda bulunduruyor. ama sadece laboratuvar ortamında gercekleşir buyuk ihtimalle. cunku bu işlem icin sadece havanın sıcaklıgı dusurmek yetmez. basıncıda arttırmak gerek aynı zamanda. sonuc olarak mumkun ama sen getiremezsin evde:)
sıcaklık değil ama yüksek basınç altında olabilir. o sıcaklığa çıkarmak tahminim imkansıza yakın (oturup hava bileşimini hesaplamak lazım.)
sonuçta ama aradaki farktan dolayı önce oksijen sonra azot vs gibi ayrık bir hale gelebilir yoğunlaşmış hali.
hava sıvılaşır. donabilir de herhalde.
bunun için önce sıkıştırılır, sonra biraz soğutulur sonra da sıkışmış hava serbest bırakılır. Joule-thomson etkisiyle oldukça soğuya havanın bir kısmı sıvılaşır.
cama hohlandığında sıvılaşan kısım yalnızca nefesteki su buharıdır. aynı şekilde soğuk havalarda ağzımızdan çıkan buhar gibi.
ama yukarıda yazdığım olayda toptan sıvılaşma vardır. zaten karışım olduğu için belli bir buharlaşma ısısı da yoktur.
dalgıçlar sıvı oksijen kullanmazlar. tüpte sıkıştırılmış oksijen kullanırlar. onu da dalmak için değil, ilkyardım malzemesi olarak bulundururlar.