ilkokulda ve ortaokulda muzik dersleri gordugunuzu varsayalim. ve farzedelim ki su an liseye basladiniz ve yine muzik dersi goreceksiniz haftada bir saat.

dersin keyifli gecmesi icin derste neler olmasini isterdiniz, tum eski derslerden farkli olarak?
nelerin degismesini isterdiniz?
nelere agirlik verilmesini isterdiniz?
ve sadece ders kapsaminda degil, okulun genel kulturel calismalari acisindan neler olsa cok farkli hissederdiniz ve o dersi/ogretmeni hic unutmazdiniz?

eldeki veriler;
* ayri bir muzik odasi var, super olmasa da.
* yeni dijital bir piyano var.
* bir gitar, blokflut ve darbuka var.
* yuzde 90 kiz ogrenci agirlikta.
* laptop, internet baglantisi ve buyuk hoparlorler var.
* muzik kitabi yok (mufredattan tamamen kalkmasi sebebiyle)
* genelde siniflar 30 kisi, üstüne cikmiyor, altina inebiliyor bazen.
* dersler, haftada bir saat sadece.


simdi hayal edin lise ogrencisisiniz ve cevaplayin bunlari lutfen bu bilgiler dogrultusunda.
benim icin cok onemli zira.

 

* öncelikle kesinlikle öğretmen piyanoyla parçalar çalmalı :) izmir atatürk lisesi'nde bizzat yaşamış biri olarak söylemeliyim ki, işte tamam doğru liseye geldim dediğim an ilk müzik dersimdi :)

* öğrencilere güzel bir müzik kültürü yerleştirilmeli :) klasik müzik de dahil olmak üzere blues, jazz gibi kültürler tanıtılıp güzel örneklerle desteklenirse süper olur. türk sanat müziği ve türk halk müziğini unutmamak kaydıyla tabi ki :)

* bulunduğunuz şehri yazmamışsınız ama eğer imkanınız varsa klasik müzik için bir organizasyon düzenleyip (ilgili) öğrencileri bir senfoni orkestrası konserine götürmek (bir öğretmen çocuğu olarak biliyorum büyük sorumluluk gerektiriyor ama) oldukça güzel olabilir.

* mamma mia tarzı müzikal filmler izlenebilir.

şimdilik söyleyeceklerim bu kadar aklıma gelirse eklerim :) kolay gelsin şimdiden..

Tulga

lisedeki öğretmenim gibi dersin bir kısmında (genellikle sonuna doğru) öğrencilerin isteklerini çalardım, tabii öğrencilerin zevkine güvenmek lazım bunun için. yine onun gibi, öğrenciyle laubali olmadan içten bir ilişki kurardım. bu öğretmenimi yirmi yılı aşkın süredir unutmadım, hala canlandırabiliyorum derste piyanoyla istek üzerine çaldığı klasik parçaları, istiklal marşına akordeonla eşlik edişini, okula motosikletle gelişini.

öğrenciler belki bir müzikli oyun projesiyle ilgilenebilirler. arada bir, başarılı müziği olan filmler izletilebilir. konser, müzikal, vb. izleme olanağı varsa hafta sonu gidilebilir. enstrüman çalabiliyorlarsa veya çalmaya başladıkları zaman, eldeki enstrümanlarla gurplar halinde çalıştıkları parçayı sınıfa veya uygun günlerde okula çalabirliler.

tedirginlik hucresi

Sequencer ve genel DAW kullanımı hakkında bilgiler verirdim. Sayısal olarak müziğin nasıl yapılabileceğini ve illa enstruman kullanmanın gerekmediğini anlatırdım. Aranje'nin dışında miksaj'ın nasıl da önemli olduğunu ve dikkat edilmesi gerekenleri gösterirdim oğlu gösterirdim işte. Flüt mlüt geçelim bunları artık.

klostrofobik orumcek ve saz ekibi

müzik dinlemek isterdim, örneğin beethoven 7. senfoniyi dinledikten sonra neler hissettirdiğini duygularını sorardım.

www.youtube.com
bunun gibi çeşitli uygulamalarla dolaylı yoldan müziği sevdirirdim.

freebird5406

valla şartlar tam uymayabilir ama, ben yine de anlatayım.

ilkokuldayken klasik bir müzik öğretmenimiz vardı. yani herkeste birer blokflüt, müzik kitabından muammer sun'un şarkılarını çalmaya çalışırdık çat pat. ben kendi isteğimle klasik gitar dersi alıyordum, ama çok motivasyonum yoktu.

sonra dördüncü sınıfta yeni bir müzik öğretmeni geldi. ilk iş yönetimle anlaşıp müzik odasına ufak bir davul seti, bir elektro gitar ve bir bas gitar aldırdı (klavye zaten vardı). her sınıfta da bir grup kurulmasına ön ayak oldu. ben o zaman sadece klasik gitar çaldığımdan elektro veya basa geçiş yapmaktan tırsıyordum, aldı beni karşısına anlattı işte şu şöyle çalınır bu böyle çalınır diye. ben o gazla bas gitara başladım. ilkokuldan mezun olana kadar da sürekli bas gitar konusundaki incelikleri gösterdi, yetmedi davul çalmayı da öğretti, işte bagetler nasıl tutulur, el - ayak koordinasyonu, doğru oturma biçimi falan.

velhasılı hala bas gitar çalıyorum, evde fender jazz var. davulu da 1,5 - 2 yıldır falan çalmadım ama yarım saat takılsam basit şarkılardan rahatça başlarım tekrar. ayrıca bu grup kurma işi sayesinde beni rock müzikle tanıştıran kişi oldu ilkokuldaki müzik hocam. dolayısıyla hala unutmadım kendisini.

zaman açısından da bizde de haftada bir dersti müzik, ama öğle teneffüslerinde yine yönetimden izin alıp müzik odasını açıyordu. biz de kovalamaca oynamak yerine müzik odasında çalışıyorduk. sonra zaten iyi çalıp zevk almaya başlayınca dersler bittikten sonra kalıp kendi başımıza çalışmaya başlamıştık. hey gidi.

resistance is futile

türk beşleri tanıtılmalı, sevdirilmeli, sonra kendini bilmez 2-3 sümsük gibi türk leşleri denmemeli onlara. (bkz: pelin batu) (bkz: murat bardakçı)

zanim zrozumiesz

Değişik müzik türlerinin iyi örneklerini tanıtmak iyi olur. Olabildiğince fazla klip seyrettirerek yapılırsa daha ilgi çekici olur. Çocuklar mesela Pink Floyd, Queen, Louis Armstrong, B.B. King, Fikret Kızılok, Iron Maiden, Janis Joplin, Neşet Ertaş kimdir, nasıl müzik yapar bilsin, her an maruz kaldığı Türk popunun başlangıcından bugüne nasıl değiştiğini bilsin, birkaç makamdan şarkı öğrensin (ya da bildiği şarkıların hangi makamda olduklarını öğrensin), klasik müzikte çeşitli türlerde kulak dolgunluğu olsun. Siz de arada şarkı söylerseniz zaten uçarlar :) "Kendi müziğini getir" etkinliği yapabilirsiniz bazı haftalarda. Çocuklar kendi dinledikleri müziği getirip arkadaşlarına tanıtırlar.

sourlemonade

ilk derse geldiklerinde "merhaba ben müzik öğretmeniniz x. artık buna ihtiyacınız yok" diyerek flütü çöpe at. bak unutuyorlar mı seni.

atrin

ÖNCELİKLE, TÜM CEVAPLARINIZ İCİN TESEKKURLER.

simdi biraz ayrintiya girme zamani sanirim.

3 aydir muzik ogretmenligi yapiyorum. bahsi gecen okul bir "meslek lisesi ve meslek anadolu lisesi".. yani sabahcilar normal egitim, oglenciler anadolu lisesi.


* ilk tanismamizda blokflut, melodika gibi zorunluluklari kaldirdim. orta ogretim programinda hala blokflut vardi son senelerde ama ben hem müzik dersine önyargiyi yoketmek hem de flütleri görünce cocuklarin isteksiz gelme ihtimalini ortadan kaldirmak amaciyla flut zorunlulugunu kaldirdim.

* okula evden muzik kolonlari goturdum. ertesi hafta minik bir netbook alip bu hoparlorlere bagladim derste.

* ikinci ayimda bir adet casio piyano aldirmayi basardim okula.

* lise mufredati ilerlemis konulardan baslamis olsa da, gordum ki temel pek cok seyleri eksik. o yuzden bir yandan temel muzik bilgileri ve nota egitimine basladim.

* derslerin yarisini temeli kuvvetlendirmeye (sözel), diger yarisini ise müzik türlerini dinlemeye ayirdim.
klasik senfoni, caz, türk müziği, tasavvuf, rap, tek sesli koro, coksesli koro, a capella gruplar ve korolar, türkülerimiz, tango muzikleri, salsa, oratoryo, hint, azeri, rebetiko, mehter muzigi, film muzikleri (star warsla alakali dersim ayri bir entry konusudur : ) ve akla gelebilecek daha onlarca sey dinlettim.

* cocuklarla ilk tanismamizda, genelde onlarin "damar" diye adlandirdiklari muzikleri dinlediklerini ve genelde diger turleri cok cok bilmediklerini, bilseler de aliskanlik/aile/sosyal cevre vs. dolayisiyla pek dinlemediklerini gordum.

* pek cok sayida liseli daha once gitar veya baska enstruman kurslarina gitmisler ama yuzde 95'i birakmis sıkılmaktan veya ders yogunlugundan.

en guzeli,
* sinavlarini yazili yerine performans olarak yaptim. yazili olan konulardan sozlu olabileceklerini ama dileyen kisilerin "piyano esliginde" istiklal marsi, canakkale türküsü, uzun ince bir yoldayim turküsü veya istedikleri herhangi farkli bir parca soyleyerek o sinava girmeden yuksek notla gecebilecegini soyledim.

amac hayatlarinda ilk defa canli bir enstrumanla bir iki dakika da olsa arkadaslarinin onunde bir sey performe etmekti. once pek cok heyecanli ve utangac kisi bunu yapmaktan kacindi fakat sonrasinda bundan cok zevk aldilar.


---
@Tulga

* piyano ile parcalar caliyorum tamamdir. * muzik kulturu ne kadar yerlestirilebilir bilmiyorum ama dedigin ornekleri hep dinletiyorum. her gun. * sehir istanbul, konservatuvar mezunu oldugumdan gosterilere goturme konusunda (hatta bedava sokma) sikinti yok ama ailelerden izin alma ve meb den izin alma gibi sikintilar var. en guzeli disarda bulusup okul olarak degil, ozel olarak gitmek hepsiyle sanirim. ama bu da sorun yaratabilir mi bilmiyorum. * sinifa projeksiyon gelince izletirim diye dusunuyorum muzikalleri.

--
@tedirginlik hucresi

istiklal marsini ve bir kac marsi piyano eslikli yaptik. onun disinda onlara guncel pop parcalari ve bilindik klasik eserler calmaya calistim. lakin piyanist olarak mezun olmadigimdan dolayi bu anlamda ne kadar ilerleyebilir bu durum bilmiyorum. koro kurdugumda zaten konserler icin disardan piyanist arkadaslarimi getiririm o sorun olmaz. bir yandan her gun eslik calismaya calisiyorum. enstruman kursu acmak ise okulda cok zor, hem egitmen eksikligi hem de sinif coklugu sebebiyle. (28 sinif, ortamala 25-30 ogrenci)

--
@akalmor

onlarin zevkini ve isteklerini de kaale alip ona gore yonlendirmek istiyorum ama bazen cok tehlikeli yerlere goturebiliyorlar. "hocaaam, apaci muzigini de calin" : )

--
@klostrofobik

sanirim diger konulara gore daha zayif oldugum nokta sizin bahsettikleriniz. finale ile her sekilde nota yazimi vs. yapabiliyorum. lakin cubase vs. gibi programlari daha yeni yeni cozmeye basladim, hayatimda hic isin o yonune cok kaymadim. bu kismi da sanirim calismak ve az az kapatmaya calismak lazim. bu konuyu sizle ayrica gorussek mi bir ara acaba.

--
@freebird

mcferrin'in o videosunu izlemistim. zaten milliyet videolarda, bir muzik hocasinin da bunu yaptirtdigini gordum, o da basarili olmus sanirim. cok guzel uygulamalar bunlar evet. beethoven 7 dinletmedim ama beethoven 9 koral bolumu calip duygularini sormustum. bi de canli olrak ayisigi sonatini piyanoda calmis ve fikirlerini almistim. onlar da ayri bir entry konusu belki de. tesekkurler link icin tekrar

--
@resistance

okul hangisiydi sizin bilmiyorum ama bizde sartlar muhtsem degil. gerci piyanonun gelmesiyle birlikte standartlarin cok ustune ciktik diyebilirim ama bunun ustune gitarlar bateriler vs. olmasi zor gozukuyor, en aizndan simdilik. zaten okul aile birligini habire biseyler satin almak icin zorlamak zor. ancak sponsorlarla falan belki bir sey yapilabilir. zuhal muzik vs.. vs..

siz şansli kesimmişsiniz gercekten de.

--
@zanim

hemen yilbasi haftasinda yasadgimiz seyi anlatiyim.
turk beslerinden bahsediyordum. 10. yil marsinin bestecisi c.r.rey'i soyledim. bu bilgi ne isimize yarayacak dedi biri. beklenmedik yerlerde karsina cikabilir dedim, güldük karsilikli. ve ayni günün ertesinde sanirim show tv deki canli para yarismasinda final sorusu su oldu,
"10. yil marsinin bestecisi kimdir. c.r.rey mi yoksa a.saygun mu?"

25 milyar degerinde bir soruydu : )
sonra bunu konustuk derste ertesi hafta, komik bir tesadüftü.


bunlar bir yana, türk besleri konsunda sert cevaplar geldi zaten pek cok klasikci tarafindan. gercekten de bazi insanlar cok cahil. hayatlarinda hic saygunun cokseslendirdigi eserleri dinlemeyip ve büyülenmeyip, bu aciklamalari yapabiliyorlar. sasiyorum cahil cesaretlerine.

--
@cosmic
ilk dersin sonunda gitarla "gecelerim" adli doğan canku parcasi ile "gönül" adli fikret kizilok parcasini calmistim. bayilmislardi gercekten de. sonra da orjinallerini dinletmistim. su ara hatta doğan canku ile gorusmek ve okula davet etmek istiyorum, liseli yüzlerce hayrani oldu canku hocamin.

kendi muziginizi getirin diyince de mustafa ceceli - eksik'i getirdiler : )) ben de caldim piyanoda. hep beraber soylediler. sanirim bunun kaydini bile aldilar caktirmadan. harika olmustu.

--
@atrin

cope atmadik ama masaya koyduk. bir iki sey gosterdikten sonra bir daha kullanmadik. ama bakarsin ileride bir grup kurulunca, onu da kismi olarak bir kisiye kullandirtiriz, ses cesitliligi olmasi acisindan.



onerilerde bulunmaktan cekinmeyin ne olur.

la traviata

zaten müzik aleti çalma (özellikle piyano) ve öğrencilerin istediklerine yönelmelerini sağlamaktan bahsetmişsin ve bu çok güzel. onun dışında önereceklerim:

1. müzik oyunları yapılabilir. şöyle oyunlar var mesela:
. ritim oyunu. öğrenciler belli bir ritme göre ellerindeki müzik aletlerini çalar. perküsyon aletleri daha iyi olur bu oyun için. böylece ritmi, zamanlamayı ve enstrüman çalmayı da öğrenirler.

. bakarak çalma oyunu. öğrencileri gruplara ayırabilirsin. her grup belli bir müzik parçası verilir. parçayı hazırlıksız okuyarak veya enstrümanı hazırlıksız çalarak icra etmeye çalışırlar. en iyi yapan kazanır.

. çal-dur oyunu. öğrenciler enstürmanlarıyla karşınıza dizilir. belli bir şarkıyı, gamı veya notayı çalarlar. dur dediğinizde dururlar. durmayan oyundan elenir. bu da orkestra şefine uymalarını geliştiren bir oyun.

. tahmin ve hayalgücü oyunu. bir müzik çalarsınız. ve öğrenciler bu müzikle ilgili üç kelime yazar, müzikte geçen üç enstrüman tahmin etmeye çalışır ve müzikle ilgili bir resim çizer.

. doğanın sesleri oyunu. sınıfta bir doğa olayının sesini taklit etmeye çalışırsınız. enstürman ile veya enstrümansız. mesela ormana yağan yağmur gibi.

. piyanoda doğru notayı bulma oyunu. öğrenci piyanonun başına geçer ve öğrenciye notalara basmasını söylersiniz. yanlış bastıkça doğrusunu söylersiniz. sonra tam tersi, öğrenci öğretmen olur, o size aynısını yaptırmaya çalışır.

. özlü sözü müziğe çevirme oyunu. müzikle ilgili özlü söz verilir ve hecelerine ayrılır. hecelerine tonlamalar ve notalar getirilerek (pentaton ölçekleme kullanılabilir), özlü söz müziğe çevrilir. bu ödev veya final sınavı da olabilir mesela :)

. müzik terimleri bulmacası. müzik terimleri veya notasyonları bulmaca şeklinde oluşturularak öğretilebilir. veya karmaşık harflerden oluşan bir karenin içinde dikey, yatay ve çapraz şekilde bulmaya çalışarak. bulmaca oluşturan hazır bir site vardı.

. müzimatematik oyunu. müzik ve matematik beraber gösterilir. rakamların toplamları, notaların toplamlarıyla karşılaştırmalı yapılır. kendi problemlerini oluşturmaları söylenir ve matematiğin müzikle içiçe olduğundan ve öneminden bahsedilebilir.

2. Sınıfa girerken "giriş müziği" oluşturabilirsiniz. kısa birşey olur. her girişte söylersiniz. eğlenceli olur.

3. Koro çalışmaları ve şan çalışmaları da yapılabilir. tabi bu müzik dersinin sınırlarını aşabilir biraz. herşeyi sığdıramayız.

4. Farklı türden müzikler çalınır (ki yapıyorsunuz bunu zaten) ve öğrencilerin ruh halleri ve kafasından geçenleri anlatmaları söylenebilir.

5. müzik aletlerinin teknik özellikleri ve yapılışları, tarihçeleri öğretilebilir. tabi teorik dersleri biraz daha görsel materyalllerle süslemek daha iyi. video izlettirilebilir mesela. veya müzikal filmler ve müzik klipleri gibi.

6. kendi müziklerini ve hatta müzik kliplerini yapmaları da ilham verilebilir. kısa da olabilir, uzun olmasına gerek yok tabi.


şimdilik bu kadar yazabildim. tabi ders zamanı kısıtlı olduğu için bu kadar önerinin hepsinin yapılması imkansız gibi. ama sen zaten şimdiden mükemmel bir öğretmensin. keşke müzik öğretmenim olsaydın. :)

ermanen
1

mobil görünümden çık