sosisi pişirmeden yemiyorum, ama salamı da pişirerek yemiyorum.

boşuna mı "çiğ köfte yemiyorum ben" tribi yapıyorum ben?


 

Eskiden ikisini de pişirmeden de yiyebilirdim, ancak adını bile hatırlayamadığım bir ders yüzünden artık hiç bir çiğ et ürününü yememeye dikkat ediyorum. Size de yememenizi salık ederim. Neden(ler)ini de tam olarak kitabı bulup yazabilirdim, ama şu an pek vaktim yok. Ama emin olun işkembe-i kübradan atılmış bilgiler değiller...

late viper

yani çiğ mi? çiğ et yemek istemiyorum zaten, hangisinin çiğ olduğunu öğrenmeye çalışıyorum :)

mesela çiğ köftenin baharatla filan piştiğine inanmıyorum. her kimyasal tepkime bir değil ya...

fadetoreality

sosis cig. salam ise ha$lanmi$ et sanirim. cig degil yani.

sourlemonade

ya bu tip et ürünlerinde fermente etler tebliğine uygundur falan yazar yamulmuyorsam. yani bunlar bir miktar fermantasyona tabii tutuluyor. aynı zamanda büyük fırın gibi yerlerde de bir miktar haşlanıyor gibi hatırlıyorum, ama çok fena götümden de sallıyor olabilirim.

edit: sosis tütsülenerek pişiriliyormuş. kaynak: www.pinar.com.tr

bladder

pınar'ın hindi burger köfteleri var ya hani, iki tip onlar. biri ızgara, yani pişmiş. diğerinin üzerinde pişmiş filan yazmıyor, sadece çiğ sosis gibi görünüyor ve üzerinde "biraz yağda 1-2 dakika ısıtın" yazıyor. kasaptaki adama sordum, "galiba buharda pişmiş" dedi. tadı da sosis gibi aslında.

fadetoreality

cig olan burgerleri iyice pi$ir sen. hafif yaglanmi$ tavada veya tost makinesinde falan.
pi$mi$ olanlari ise 1-2 dk isitmak yetiyor. (soguk da guzel oluyor bazen)

sourlemonade

:)
efendim, hangisi çiğ onu öğrenmeye çalışıyorum en baştan beri :) adamlar üzerine "ısıtın" yazar mı ki çiğ bi şeyin? herhalde pişmiştir, ama hiç öyle görünmüyor.

üzerine biraz domates sosu veya salça, kekik, biber filan... lezzetli olabiliyor. hatta yapabildiğim en güzel yemek o :)

fadetoreality

fikir verir sanirim.
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

sourlemonade

zannedersem "ısıl işlem görmüş" olarak geçiyor. yani ne tam çiğ, ne tam pişmiş. pişirmeye benzer bir işlemden geçiriliyorlar. mesela pastırma tamamen çiğ ettir. tuzlama ve kurutmadan başka bir işlemi yoktur. ama salam ve sosis pişirmeye benzer bir işlemden geçiyorlar. artık ısıl işlem dedikleri neyse. maret reklamında falan böyle dizi dizi asılı sosisleri tekerlekli askı gibi bi şeyle dev fırınlara sokuyorlar. o herhalde ısıl işlem gördürten makine.

kibritsuyu

Çiğ falan sallamam, yerim, tavsiye de ederim.
Gündelik hayatta tükettiğimiz besinlerin içeriklerini öğrendikçe "Çiğ ete kurban olayım." görüşü bayağı bir güçleniyor.

carc

benim bildigim salam, sosis ve sucuk, yani ucunun de uretim sekli ayni. ucu de cig yenebilir, ama yemeyin. riske girmenin geregi yok.

turkish tekila

konuyla biraz alakasız ama bu büyük sosis, sucuk fabrikalarında staj yapan gıda mühendisi arkadaşlara göre sosisin etinin çoğu normalde yemediğimiz akciğerden yapılıyor. Sosisleri pişirken şişmesinin nedeni de içndeki alveollermiş. Yani çiğ yemem diye kastırıp sonra da yenmeyecek şeyleri pişirip yiyoruz anasını satayım...

Selimine

çiğ ya da değil ikisini de yeme. bir üstte denildiği gibi hayvanın genelde kasapta satılamayacak, artık yerlerinden yapılıyor bütün bunlar. bunlara hazır köfte tarzı şeyler de dahil. zaten kilo yapar ne yiceksin. amad gibi peynir domates zeytin ye. illaki yiceksen sucuk ye. onu da çiğ yeme, çok yersen kurt yapar.

damagecase

ya kurt niye çok yeyince oluyor ki? az yeyince niye olmasın? önemli olan yumurtaların taşınması değil mi?

valla makarna ve hazır köfteden öte bir yemek yapma becerim yok. birkaç kez kabak yemeği yaptım, eh işte...

alveol şeysi çok iğrençmiş...

fadetoreality

İçine konulanlar elbette önemlidir, yersiniz yemezsiniz sizin seçiminiz. Ama yemeye karar verdiğiniz zaman başta söylediğim gibi pişirmeniz en önemli unsurdur. Gerisini kurcalamayın.

@damagecase
Çok yemek yalnızca risk oranını arttırır. Yoksa bir kere yemeniz bile yeterli olabilir.

@carc
Hocam o mantıkla zaten çiğ et kurbanı olursunuz...

late viper
1

mobil görünümden çık