yani nasıl oluyor bu iş, mesela ben lisans mezunuyum. yaş 27. ve oturduğum şehirde bir iş düşünüyorum. ne iş olsa yaparım tarzındayım. sınav başvuru tarihleri belli edildikten sonra gidip başvuruyrouz galiba, peki bu 1.2 oturum felan noluyor?
her oturum için ayrı para mı yatırılıyor . fiyat toplam da ne kadara geliyor
puanlar açıklandıktan sonra öss'deki gibi elimizde bir katalog oradan aldığımız puanlar doğrultusunda mı işlere başvuruyoruz?
oturumlar, hangi pozisyonlara başvuracaksanız onlarla ilgili sınavlar içeriyor. tüm meslekler için 1. oturum zorunlu, diğerleri de mesleğe göre değişiyor. örneğin 2. oturuma öğretmenlik isteyenler giriyor gibi.
1 oturum 35, 2 oturum 55, 3 oturum 75, 4 oturum 95 liraydı sanırım son sınavda.
işi uzatmadan demişsin ama bu kpss işi ekşiduyuruya soru sorup da öğrenilecek bir şey değil. detaylı inceleme yapman lazım. yaş zaten 27 olmuş abuk bir kamu kurumuna giri priske edecek vaktin pek kalmamış gibi.
branşın ne, dilin var mı, branşından alımı hangi kamu kuruluşları yapıyor, o branş için hangi kpss puanlarını istiyor vs. ona göre oturduğun şehirde işe girip giremeyeceğin, hangi oturumlara gireceğin vs bütün detayları öğrenirsin.
bunların hepsini tek tek arayacaksın. kaynak ise öncelikle memurlar net.
Toplamda 4 oturum oluyor bu KPSS. KPSS de A kadrolar ve B kadrolar var. A kadrolar; üst düzey memurluklar, uzmanlıklar v.b. pozisyonları kapsıyor. B kadrolar ise normal PTT deki gişe memuru, hukumet konaklarındaki memurlukları kapsıyor. Bir de ayrıca uzmanlık gerektiren kadrolar var mühendislik, mimarlık, avukatlık gibi.
1. oturum Genel Kültür-Genel Yetenek (Matematik, türkçe, tarih cografya vatandaşlık)
2. Oturum Eğitim bilimleri : Sadece öğretmenler girebilir.
3. Oturum Hukuk, Maliye, Muhasebe, İktisat, İşletme soruları
4. Oturum Kamu Yönetimi, Ulus. İliş., İstatistik, Ekonometri sorularından oluşuyor.
Eğer İİBF vb mezunuysan ve üst düzey bir pozisyon istiyorsan A kadrolar için çalışman ve 1.,3.,4. oturumlara girmen lazım. Aynı zamanda bazı uzmanlık pozisyonları için avukatların da 3 oturuma girmesi lazım.
Eğer B kadro bir iş (ne iş olursa yapabileceğin bir pozisyon) istiyorsan sadece ilk oturuma gireceksin. Yalnız DİKKAT etmen gereken bir nokta var 2011 de B kadrolar için sınav açılmayacak diye biliyorum. Emin değilim ama öyle duydum araştırman lazım.
Puanlama konusuna gelince, B kadrolar için ÖSS gibi eline alıyorsun tercih formunu puanına gore tercih yapıyorsun. A kadrolar için 120 farklı puanın oluyor. Her bir kurum sınav açacagı zaman belli bir numaralı puanını dikkate alıyor. MEsela KPSS P33. yani 33. puanın.Genelde 75-80 üstü istiyorlar.
A kadrolar için, her bir kurum ayrı sınavlar yapıyor. Mesela Maliye bakanlığı XXX sınavı için KPSS 39. nolu puanı 80 ve üstü olanları alıyor gibi.Yani sadece KPSS'ye girmekle iş bitmiyor. Hem böyle kurum sınavlarına hazırlanman hemde geçtikten sonra Mülakata girmen lazım.
Son olarak yaş konusunda A kadrolar için 30 yaşının altında olman lazım. Digerleri için boyle birşey yok.
2011 de b kadrolar için sınav açılmayacak. son on yıldır hep böyle oldu böyle de olacak. iibf mezunuysan muhasebe iktisat maliye hukuk çalışacaksan kpss a sürecine gir derim, mühendissen özellikle uğraşmana gerek yok zira alacaklar 50-60 kişiyi geçmiyor.