saatler süren tartışmanın ardından sana sığındım ey ekşiduyuru.çekirdeğin yerkure üzerindeki etkisi ne yönde itme mi çekmemi.yani eğer çekirdek yok olsa yukarıda sordugum gıbı dünya içe mi çöker yoksa dışarı dogru patlayarak parçalanırmı.bununla birlikte esas soruma gelırsek farzı misal yerkabugu çeşitli etkenlerle ciddi şekilde zayıflatılsa parçalara ayrılsa çekirdek dışarı dogrumu hareketlenir yoksa yer kabuğu parçalansa bile çekirdek içeri çekmeye devammı eder?
anlamsız da olsa beni aydınlatacak olanlara şimdiden teşekkürler



 

açıkçası bi 10 dakika düşündüm bir fikir bulamadım, neden sonuç ilkesine dayanarak varsayımlarda bulunabiliriz, çekirdeği çevresindekilere dokunmadan dünyanın merkezi boş kalacak şekilde çıkaramayız, çekirdeğin milyarlarca yıl sonra soğuyarak katılaşabileceğini hayal edersek yerküre üzerinde belli varsayımlarda bulunabiliriz, yine içe veya dışarı doğru bir patlama ve çatlama olmaz diye düşünüyorum.

freebird5406

kimse oraya inip arastirmadigindan su anda teori soyle: nikel ve demirden olusuyor, bu baglamda dunyanin kutlesini arttirdigindan yercekimini arttiriyor, bir de ic ve dis cekirdeklerin donusu nedeniyle olustugu dusunulen manyetik alan var.. yani cekirdegi komple cekip aldik diyelim, herhangi bir patlama olmaz ama belki kutleye bagli olarak gocmeler olabilir, aydan ve gunesten biraz daha uzaklasilabilir vs.. yine de manyetik alanin gitmesi ve yercekiminin azalmasi atmosferi uzaya karistirir ve sicakliklarin acayip yukselmesine yol acar. kisa (kime gore neye gore) bir tektonik etkinlikten sonra bir daha herhangi bir deprem vesaire olmaz.

kabugu parcalarsan da cekirdek ucup bir yere gitmez, death star goruntusune sahip olursun. yercekimi teorisine gore iki kutle birbirini ceker, ama kutlesi daha fazla olan az olana dogru daha yavas gelir. eger carpisma olmayacak sekilde ise, yani birbirlerine bitisik halde birakirsan her hangi bir hareket olmaz. cekirdegi cikarip mesela ay ile dunya arasinda birakirsan, cekirdeksiz dunyanin kutlesi cekirdeginkinden daha fazla ise dunya kendisine dogru yavasca (ama kendisinin cekirdege gittiginden daha hizli) gelen cekirdege carpar, belki parcalanir, eger parcalarin ivmesi geride kalan herhangi bir kutlesel cekimin kuvvetinden kurtulabilecek kadar yuksekse kuyruklu yildiz ve meteor olurlar..

tabii cekirdegi ve dunyayi ayirip sabit birakinca ille de birbirlerine carpmak durumunda degiller, iki turlu donme hareketlerini de kaybederlerse ve aralarindaki mesafe yeteri kadar uzaksa daha birbirlerine carpmadan kutle hesaplarina ve bulunduklari yerlere gore mesela gidip gunese, aya, vesaireye de carpabilirler. teoride ay da boyle bir seyin gelip dunya'ya carpmasindan olusmus, yani herhangi bir kutlenin ne yapacagi hizina, diger kutlesel cekim etkilerine ve donme hareketi ile bir centrifugal-centripetal force dengesi olusturup olusturmadigina bagli. daha unuttugum veya yanlis hatirladigim varsa eklenir umarim...

bunubenyazdim

soğumuş gezegenler hala dağılmadan patlamadan durabiliyor -bu yanlış anlamış halimin cevabı-

merkezkaç kuvvetine göre şekillenirdi yine. her iki biçimde de.

kaburga

çekirdeğin etkisi hem itme hem çekme şeklinde. kütlesinden dolayı kendi dışındaki herşeyi yer kabuğunu kendine çekmekte, bu çekmenin etkisi ile sıkışmakta ve bu sıkışmanın etkisi ile yer kabuğunu itmekte. bir denge sözkonusu.

de ki çekirdeği çıkardın, yüzeye yakın ince bir kabuk kaldı, bu kabuk muhtemelen kendi çekim merkezi sebebiyle kırılıp daha küçük bir kütle olacak şekilde buruşacaktır.

ya da merkezde ufak bir bölge çıkardın. o zaman buraya yakın tabakaların sertligine göre çıkardığın bölge o şekide kalacaktır. ama dünyadaki kütle kaybından dolayı yeryüzündeki çekim kuvveti azalacaktır. bununla birlikte çekirdek magma gibi bir sıvımsı tabaka ile dolu olduğundan, daha da muhtemelen çıkan boşluk yukarılardan inecek tabakalar ile dolup denge sağlanacaktır.

de ki yer kabuğunu zayıflattın. bu zaten günümüze kadar olan bir süreç. yanardağlarda magma sıkıştığı için, serbest kalmak için dışarı çıktığına göre, çekirdek öyle bir durumda dışarı çıkmaya çalışacaktır. tabi bu durumda onu içeride tutmaya çalışan yerçekimi ile bir yarış sözkonusu.

bu arada belirtmeden geçemeyeceğim merkezkaç kuvveti diye bir kuvvet YOKTUR.

paranoid corpse
1

mobil görünümden çık