Selam, ilginç sözlükler aramaktayım. Böyle Hulki Aktunç'un Büyük Argo Sözlüğü, Sevan Nişanyan'ın Sözlerin Soyağacı, Andreas Tietze'nin Etimolojik Türkçe Lugatı, efendime söyleyeyim Divanü Lugat'it Türk gibi, Kadın Argosu Sözlüğü gibi, Seri Katiller Ansiklopedisi gibi, Reşad Ekrem Koçu'nun efsanevi İstanbul Ansiklopedisi gibi ilginç sözlükler, ilginç ansiklopediler aramaktayım. Haberim olmayan veya belleğimin kıyılarında olup da şimdi aklıma gelmeyen sözlük, ansiklopedi vb.lerle ilgili yanıtlarınızı bekliyorum, beni şaşırtın.

P.S. Sakın ola Ekşi Sözlük, İnci Sözlük demeyesüz!


 

Hayali Yerler Sözlüğü
ykykultur.com.tr

sourlemonade

haberdarım bu sözlükten cosmicstring, teşekkürler.:) hatta bunun yazılacağını tahmin ediyorum. ee başka, başka?

microfiction

Yemlediniz bizi demek :)

Gerçi yine biliyorsunuzdur ama çok sevdiğim bir başkası:
Yazı Kitabı (Faulmann)

sourlemonade

her ne kadar, aslında bir roman da olsa, "hazar sözlüğü"

ayrıca, diderot'dan "ansiklopedi"

bir de "the atlas of experience"

cedilla

ha bir de, yine roman(ımsı) da olsa, sarah emily miano'dan, "encyclopædia of snow"

cedilla

aa evet yazı kitabı. aklıma gelmemişti. yalnız yazı kitabında rünik türk yazısı, soğd kökenli uygur yazısı falan gibi pek çok yazı eksik. o iç burkuyor biraz. başka ne yanıtlar gelecek bakalım.

diderot'nun ansiklopedisi aklımda. bulabilersem eğer yky'den çıkan eski kapaklı halini almayı düşünüyordum. o hali daha güzel. velhasıl güzel yanıt. Atlas of Experience da güzel. Amazon'dan baktım, bilmiyordum. encyclopædia of snow'u da bilmiyordum. ona da bakıyorum. böyle özellikle reşad ekrem koçu'nun istanbul ansiklopedisi tarzında, hulki aktunç'un büyük argo sözlüğü gibi özgün ve tarihi, etimolojiye, olabildiğince ilk kullanımlara yer veren sözlükler vb. bakmaktayım.

microfiction

Tam istediğiniz şey değil ama Sherlock Holmes hakkındaki her şey için "Encyclopedia Sherlockiana" var.

sourlemonade

* (bkz: the devil's dictionary) - "şeytanın sözlüğü" adıyla arayabilirsiniz bu kitabı.

* "türkçe bitki adları sözlüğü - turhan baytop" var (bende)

* ulysses sözlüğü - nevzat erkmen - yky
yaşar kemal sözlüğü - yky

* a'dan z'ye serisi vardır yky'nin. onlar da birer tematik sözlük olarak değerlendirilebilir.

* bekçet necatigil'in me$hur "edebiyatımızda eserler" ve edebiyatımızda isimler" adlı kitapları vardır ki bu konudaki en iyi kaynaktır.

bunların dı$ında size bir sürü tematik ansiklopedi ve sözlük sayabilirim.

robinbook

teşekkürler robinbook. bütün bu sözlüklerden haberdarım. bir kısmından da zaman zaman yararlanıyorum. (bitki adları sözlüğü ilginç aslında ya, ona bakmadım) ben böyle daha bir kıyıda köşede kalmış, idefix'te "sözlüğü" diye aratınca çıkmayacak şeyler arıyorum. oradakileri biliyorum zira. bilmediğim ilginç şeyler bulurum belki diye açtım bu duyuruyu. mesela şey çok ilgimi çekmişti, zehirler üstüne bir kitap, sözlük, ansiklopedi artık neyse öyle bir şey varmış (ingilizcede). çok ilgimi çekmişti. öyle enteresan şeyler arıyorum. acaba bir sahaftan reşad ekrem koçu'nun istanbul ansiklopedisini mi yürütsem? italya'da çalıntı kitap ve sanat eserleri üstüne uzman polis varmış, bizde allahtan yok. :))

microfiction

ingilizce olarak extraordinary origins of everyday things gibi bir sözlük vardi. günlük yaşamda kullandiginiz sıradan eşyalarin kökeninin, isimlerinin kökeninin nereden geldigini anlatiyordu.

atmacaged

isyankar yüzyıl vardı ama bulunmuyor basılmıyor
yaşar kemal sözlüğü var ali püsküllüoğlu'nun
bir de intiharlar sözlüğü vardı kütüphanede gözüme çarpan ama okumadım bilemem

oha bu duyuru geçtiğimiz asırda açılmış sorulmuş

ismail yk
1

mobil görünümden çık