İlacı alınca vücut ilaca daha az duyarlılık gösteriyor mu? Bunun adı?
şimdi diyelim ki tiroidimiz 10 birim çalışması gerekirken 5 birim çalışıyor. geri kalan 5 birim ihtiyacımızı da ilaç şeklinde alıyoruz. ve bir süre sonra varsayalım ki dışarıdan tiroid hormonu aldığımız için tiroid bezlerimiz dışarıdan da alındığı için 5 birimini iyice azaltıyor ve 3 e düşürüyor. neden? çünkü dışarıdan ilaç aldık.,
burayı anladıysanız bu iki soruma cevap alabilirim:
1. bu varsayımdaki duruma "ilaca tolerans geliştirme" mi deniliyor?
2. bu sadece varsayım. tiroid hormonunu dışarıdan aldığımızda gerçekten de böyle bir durum oluyor mu? böylece belli aralıklarla tiroid ilacının dozunu artırmak mı gerekiyor?
tiroid hormonunun ilacın dışındaki etkenlerden dolayı zamanla daha az çalışabilme ihtimalini gözardı ederek. "sadece ilaca bağlı olarak" tiroidin daha az çalışması durumu söz konusu oluyor mu?
yanlış hatırlamıyorsam tiroksin salgılanmasında feedback olayı var. hipofiz kandaki tiroksin seviyesini ölçüyor ve ihtiyaca göre tsh(tiroit stimüle edici hormon) salgılıyor. tsh da tiroit bezinin tiroksin üretip salgılamasını sağlıyor.
buradan yola çıkarsak tiroksin eksikliğinin asıl sebebi tiroit bezi ise dışarıdan hormon alımı tiroksin üretimini azaltmaz. ama sorun hipofiz'de ise dışarıdan verilen hormon tsh salgısını ve dolayısıyla tiroitten tiroksin salgılanmasını azaltır.
zaten sorun tiroit bezlerinde ise tsh tiroidi tiroksin üretmeye zorladığı ve bezlerde yeterli üretim olmadığı için guatr ortaya çıkar.
edit: bu olayda geçerli olmayabilir ama o senin dediğin tolerans geliştirme bazı maddeler için mevcut.