efenim edebiyat dersinde bir türk romanı okuyup üzerine makale yazacağız. konuyu da kendimiz belirliyoruz.

şimdi seçeceğim kitap okumadığım bir tane olacak,o yüzden makaleyi ne üzerine yazacağım bilmiyorum. makale konusunu da kitap adıyla hocaya teslim etmem gerek.

örneğin "orhan kemal'in baba evi romanında 'yabancı'nın ele alınışı" gibi bir konusu olacak.

hangi kitabı, ne yönden inceleyebilirim? fikri olan? (edebi kıymeti olan romanlar olmalı ki, üzerine bir şeyler yazabileyim.(ve hatta yazılmış olsun) böylece üzerine yazılmış makalelere de referans verebilirim.

not: türk yazardan olacak, roman olacak.

 

(bkz: saatleri ayarlama enstitüsü)

(bkz: sessiz ev)

anuk kokulu sair

yakup kadri karaosmanoğlu'nun yaban romanını inceleyebilirsiniz. "kurtuluş savaşı - aydın insan- köy gerçeği" eksenlidir.

oğuz atay - tehlikeli oyunlar olabilir örneğin, okuması yaban'a göre daha zordur, "türk edebiyatı'nda alt kurmaca-üst kurmaca/post modernizm" kavramını işleyebilirsiniz.

halid ziya uşaklıgil'in mai ve siyah isimli romanı da hem okuma hem de inceleme anlamında zengindir bana göre, modern türk romancılığının ilk örneğidir, "yalnızlık ve kişinin iç dünyası" konulu bir makale olabilir.

bu üç kitap hakkında da çokça eleştiri bulabilirsiniz internette.

mocha

orhan kemal - bereketli topraklar üzerinde

kendisi enfes bi roman olup emek, üretim ve sermaye bağlamında güzel bi makale yazdırabilir size.

fakir baykurt - yılanların öcü

bu romanımızın da edebi değeri arş düzeyinde olup bir makale için fazlasıyla yeterlidir.

yaşar kemal - teneke

bu eserimiz de yine pek kıymetli olup derebeylik sistemi hakkında size bir makale yazdırabilir, çok değerli bi romandır zira.

onun dışında aslında bi sürü var. bu arada berna moran'ın türk romanına eleştirel bir bakış diye bi eseri var 3 kitaplık, o da size makaleler konusunda yardımcı olabilir, hatta olur direkt olabiliri fazla, kaynak olarak 10 numaradır.

crayze horse

yakup kadri ve ahmet hamdi güzel öneriler bunların yanına peyami safanın yalnızız romanı ve yusuf atılganın anayurt oteli romanı iyi olur

dr.ramiz

nahid sırrı örik - kıskanmak.
oradaki nüzhet'i inceleyebilirsiniz. hatta internette bilkent'te benzeri bir çalışma yapılmış, onun incelemesi var.

benyazdimoldu
1

mobil görünümden çık