Şimdi lojistik, taşıma, kargo, paketleme alanında faaliyet gösteren bir şirket var diyelim.Bu şirket tabiki halijazırda kar ediyor.
Şimdi kaçırma olaylarına falan hiç girmeden bu şirket aylık kazancının ne kadarını vergi olarak öder?Bu vergiler hangi sıklıkta alınır?
gelire göre değişir oranlar.
* 8.800,00-TL’ye kadar olan gelirler için uygulanacak olan oran %15,
* 22.000,00-TL’nin 8.800,00-TL’si için 1.320,00-TL fazlası için %20,
* 50.000,00-TL’nin 22.000,00-TL’si için 3.960,00-TL fazlası için %27,
* 50.000,00-TL’den fazlasının ilk 50.000,00-TL’si için 11.520,00-TL fazlası için %35 olarak belirlenmiştir
intvd.gib.gov.tr
Yukarıda belirtilen gelirler ot püsür şeyleri düştükten sonra geriye kalan net kar mıdır acaba?
Mesela aylık 8.800,00 TL kar'a kadar devlet baba cebimizden %15 otlanır mı?
evet, giderler düşüldükten sonraki miktardır bunlar.
tuyra'nın cevabı gelir vergisine aittir. Sizin durumunuz farklı.
Siz bir şirketten bahsediyorsunuz. Şirketler gelir vergisi ödemez, kurumlar vergisi öder. Kurumlar vergisi faliyet karının yüzde yirmisidir. Vergiden sonra kalan karı ortaklara dağıtırsanız her bir ortak kendi gelir vergisini tuyra'nın verdiği oranlara göre öder.
İkinci sorunun cevabı da evet. Sene boyu satıştan elde ettiğiniz tutardan tüm giderlerinizi düştükten sonra geriye kalan karın yüzde yirmisi devlete gider. Elde ettiğiniz karın kaç lira olduğu önemli değildir.
Sıklıkla ilgili soruyu atlamışım.
2010 yılında yapılan faaliyetlerden elde edilen karı(kestiğin faturaların toplamı - sana kesilen faturaların toplamı = Vergi öncesi yıllık kar)2011 yılının Mart ayında vereceğin son beyanname devlete beyan edersin. Bu vergi 2011 yılı içinde ödenir. Taksit zamanlarını bilmiyorum, bir vergi takvimine bakıp öğrenebilirsin. Ancak bir de peşin vergi diye bir şey var. 2010 yılı içindeyken yanılmıyorsam üç ayda bir geçici vergi beyannamesi vermen gerekiyor. Yani 2010 yılı içinde de o üç aylara ait vergilerini peşin olarak verirsin. Sene sonunda zarar edersen devletten alacaklı duruma düşersin. Yok eğer sene sonunda çıkan vergi sene içinde ödediklerinden çoksa 2011 de vergini öderken 2010 da ödediklerini düşersin.
Eğer öyle bir işe girmek istiyorsanız, lojistik, kargo, paketleme işleri vergi açısıdan zor işlerdir. İyi bir muhasebeciniz olmadan altından kalkamazsınız.
Yani şimdi hem şirkette kar üzerinden bir kurumlar vergisi ödeyeceğiz sonra bir de aldığımız kar üzerinden şahsa ait gelir vergisi ödeyeceğiz.Bu nasıl iş yahu...
yanlış bilgi için özür.
@Evocati; "ben kaçırıyorum sizde kaçırın", 2010.
Evet, önce kurumlar sonra gelir vergisi ödeyeceksiniz. Daha harçları, pulları, damgaları, defter masraflarını, gümrük vergilerini, belediye vergilerini, ihracatçıysan kdv'den gelen zararı, noter paralarını, şirket kurma masraflarını ve bütün bunları düzenli ödeyebilmek için muhasebeciye ödenecek parayı saymadım.
Ancak gözünü korkutmak istemem. Bütün bu vergileri minimumda tutmanın bir çok yasal yolu var. Tekrar söylüyorum iyi bir muhasebeci bu vergileri daha az ödemenin (yasal olarak)yollarını sana gösterebilir(hayır muhasebeci değilim).
Ancak her ne yaparsan yap, sakın ha naylon fatura gibi işlere bulaşma.