
bilinçaltı ve çağrışım şeklinde ilk akla gelen keywordleri sallıyorum ortaya.


bence iseme ve su akisi olaylari dogustan olmasa da, daha sonra birbirine benzerliginden dolayi cagrisim yapar. bir de kucuk cocuklari isetirken "hadi cisssss" seklinde akma efekti verilir, bilincaltina kazinir diye dusunuyorum.


dediklerinize katılmakla beraber, benim asıl anlamadığım kısım; beyin hangi organa nasıl bir talimat veriyor da çişimiz "geliyor". yani o sesi duymasak gelmiycek belki, iki saat sonra filan gelecek de, kulağımıza giren bir ses neyi nasıl etkileyebiliyor? beyinden idrar torbasına bir kanal mı var?


limon - salya örneği şartlı refleks oluyor. bunu pavlov'un deneyinden biliyoruz(bu kesin bilgi yani).
ancak su sesi ve işemeyi de şimdi düşündüm ve mantıklı bir temele oturtarak götümden sallıyorum: şimdi her işediğimizde su sesi duyuyoruz. belli bir süreden sonra su sesini ve işemeyi(ne pis bi kelimeyiş) bağdaştırıyoruz ve bu bizim için refkels haline geliyor. bu olay sonradan öğrenilen bir refleks olduğu için(yani bu şekilde doğmadığımız için) bunun adı "şartlı refleks" oluyor.


2. soru için:
beyinden idrar torbasına giden sinir sistemi var.


@bullet-toothh: "işemeyi" olacak, kelime güzel yani.


çişimiz gelmiyor o sesi duyunca. insanlar uykuda çişlidir ve bu çişlerini tutarlar. % 100 e yakın kşi sabah kalkıp çişini yapar. yani potansiyel olarak çişli bir şekilde uyuruz. şte bu su sesi de o çişimizi bırakmamız için bir uyarıcıdır.


mythbusters isledi bu konuyu.hem de baya ciddi bi sekilde.alakasi yokmus malesef.kac defa denediler.en bilimsel cevap bu olur sanirim.programi indir izle.
