Arkadaşım yeni dövme makinası aldı, makinanın açılış dövmesini bana yapacak. Sırf bu yüzden yılbaşına kadar boşta tutuyor makinayı.

Evdekilere "sırtıma kocaman dövme yaptırdım" diyip tepkilerini ölçtüm, dehşete kapıldılar.

Klasik soru geliyor. Bu cenabetlik olayı doğru mu ? Lütfen mantık yürütme şeklinde olmasın cevaplar "Kuran ı Kerim'in şu sayfasında şu ayette şöyle şöyle yazıyor" şeklinde somut bir yasak var mı ?

netten araştırdım azıcık, sözlükteki dövme başlığına da baktım tatmin edici bir cevap bulamadım.

İnancım olduğu için "salla gitsin" diyemiyorum, vicdanım el vermiyor.

 

1-2 sene önce, Hürriyet gazetesinin ramazan zamanında yayınladığı köşede birisi bu soruyu sormuştu. Süleyman Ateş de "dövme boyası deri altına yapılıyor, cenabetlik söz konusu değil" diye cevap vermişti.

insanı kıllandırıcak bir dip not veriyim: hafızam %100 emin değil bu olay hakkında.

bu kadar yazmışken kendi görüşümü de ekliyim, vücuda zarar vermiyorsanız günah falan değildir.

pispinti

o cenabetlik olayı doğru, evet... nedeni de dövme deri altına yapılıyor, o bölge yıkanınca su ile temas etmiyor bu bağlamda alınan boy abdesti kabul olmuyor vs vs...

kaynak istersen, islamda cinsel hayat diye bir kitaptan okumuştun sanırım, yazarını hatırlayamadım şimdi...

ama sen gene de araştır :)

tahret muslugu

Benim esas derdim yoruma açık olmayan bir şeyler bulmak. Dövme boyası deri altında kalıyor, bu konu tartışmaya çok açık.

Gönlüm "olm boya deri altında kalıyor. su deri yüzeyine eskisi gibi temas ediyor" derken bir tarafım da "acaba ?" diyor.

kimlanbu

ben gusulu engelliyor diye biliyorum ama isterseniz alo fetva hattini arayip bir de oraya sorun.

entrapmen

geçici dövme yaptır abi ne bileyim. dövme yapanlar genelde pişman da olabiliyor.

nihilanth

Dövmeye tamamen başka nedenlerden dolayı kendi bünyem dâhilinde karşı olan biri olarak(yoksa kimine yakışıyor bence); dinen sakıncası olabileceğini kabul edebilirim ancak şu da var*; kolaylık dini islamiyet değil midir? Misal dövmeli bir gayrimüslim, müslüman olmaya karar verse kabul edilmeyecek mi? Biraz kul ile hak arasında bir şey gibi...

Mekruh olabilir mi?

Bir de bir arkadaşın abisinin getirdiği çözüm vardı; dövme yapılmadan önce gusül abdesti almış, böylece orası hep temiz kalacakmış...

Naçizane fikrimce deri altına yapıldığı için etkilememesi gerek gibi zira insanoğlu abdest alınca deri altı mı temizleniyor, deri üstü mü? Abdest alarak vücudun dışını kirden arındırıyoruz, derinin altına yapılan bir uygulamanın bunu etkilemesi bana mantıklı gelmiyor. Ancak ben ne bilirim ki...
Zira kitabın tek olmasına rağmen bu kadar mezhep olması da bana mantıklı gelmiyor, neyse bu işler karışık, daha fazla kurcalamayayım...

late viper

bilimsel olarak düşündüğümüzde, dövme deri altına yapılır.abdestle su ile temas eden, yani yıkanan/temizlenen yere yapılmaz.abdest alındığında vücudun hepsi su ile temas eder, epidermis dediğimiz dış deri temizlenmeye ve dökülmeye devam eder.deri altına yapıldığı için ömür boyu kalıcıdır.islam mantık diniyse, bilimsel açıklamanız da budur.karar sizin.

sparks

valla hiç bir mantıklı inanç dövme yaptın günahkarsın, dövmezsin cennete buyur demez eminim.

ha dersen ki benim inancıma göre, bedenim tanrı'nın bir emaneti, tanrı'nın bir parçası, ben bunu deforme edemem. çarpılırım. o zaman haklısın. ama bu mantıkla kolestrol, sigara,nargile,içki, uyuşturucu, kemoterapi vs vs vs 'de günah olmalı.

darknum

dövme yaptirmak dinen günah, ancak dövmenin vücudun suyla temasini engelledigi ve ömür boyu bir cenabetlik durumu sözkonusu degil. sadece söylenti.
star tv´den müptelasi oldugumuz ilahiyatci nihat hatipoglu söylemisti bir keresinde, ordan biliyorum.
benim anladigim kadariyla din adamlari bu konuda da fikir birligi icinde degiller.

nussschnecke

bildiğim kadarıyla dövmenin günah olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok. her din adamı kendince yorumluyor ve "evet günahtır!" ya da "değildir" diyor. bu yüzden milletin aklı karışmış durumda (tatmin edici cevap bulunamamasının sebebi de bu sanırım).

Kuran'ın ortaya çıktığı yıllarda dövme yaptırma eyleminin var olduğunu sanmıyorum. o sebeple o zamanlardaki adamlar dövmeyi yasaklamış olamaz (bu tamamen mantık yoluyla ortaya atılmış bir düşünce). böyle düşünüldüğünde "günah, cenabet kalırsınız!" diyenler sanki kendi yorumlarını Kuran'ın gerçekleri gibi aktarıyormuş gibime geliyor. yani dövme sırf müslüman buluşu değil diye bizde yasaklanmış gibi geliyor bana (mantıklı düşündüğümde başka hiçbir sonuca ulaşamıyorum). yabancılar yapıyor diye bizimkiler sırtını dönmüş dövme olayına. bunun birçok başka örneği de mevcut zaten.

deckard

dövme yaptırmak günah değildir. zira bir fiilin "günah" sayılabilmesi için Kur'an-ı Kerim'de açıkça yasaklanmış olması gerekir. günah kısmını geçtiğimize göre, abdest konusuna gelelim; ben de zamanında çok araştırmıştım ve genel kanı olarak dövmenin gusül abdestini etkilemeyeceği yönünde fikirler hakim. ama şöyle bir şey var; çoğu güvenilir hadisten anlaşılıyor ki Hz. Muhammed (sav) döneminde de dövme yaptıranlar olduğu için kendisi bu tip vücuttaki oynamalara pek hoş bakmazmış. sonuç olarak naçizane fikrim; kesinlikle günah değildir. ama eğer sünnet takipçisiyseniz, dinen pek hoş karşılanmayan bir eylemdir.

nesilsiz

ben vucudun tamamen yıkanması olayını kısıyı adam akıllı banyo yapmaya yonlendırmek ıcın oldugunu dusunuyorum. sen nıyetını edıp vucudunu adam akıllı yıkadıktan sonra dovmenın altına su gıtmıs gıtmemıs ben o kadar da onemlı degıl. nıyet onemlı sonucta.

temizkopat

günah olduğunu düşünüyorsan günah, düşünmüyorsan değil.

gelaek

Bildiğim kadarıyla Kuran'da direk bir şey yok. Bu konudaki tartışma şöyle tezahür ediyor, dövme yapmak İslam'da yasak diyenler Nisa suresindeki şu ayeti örnek gösteriyorlar:

"Ve yine onlara Allahın yarattığını değiştirmelerini emredeceğim".

Sonra bir de Hz. Muhammed'in söylediği rivayet edilen bir söz var, buna göre

"Allah dövme yapan kadına da, yaptıran kadına da, kaşlarını alana da aldırana da, güzelleşmek için dişlerini incelten ve yüce Allah’ın hilkatini değiştiren kadınlara da lanet etmiştir."

Yani bu bağlamda kaş almak da haram oluyor.

Bir de bir zamanlar Osmanlı'da leventlerin (denizciler) neredeyse tamamında dövme olduğunu ve dövme yaptırmaya gitmeden önce gusül abdesti aldıklarını okumuştum. Galiba o dönemdeki bazı hocalar bunun uygunluğu yönünde fetva vermişler falan filan.

sui

günah değil ama caiz de değil

ermanen

günahtır ama cenabetlik diye birşey olmaz,tövbe edeceksin abdestliyken yaptıracaksın,
peygamberin müslüman pis olmaz diye hadisi vardır.ama dövme bu sadece dinen değil ruhen de ileride sıkıntı olabiliyor ,sonradan istenmiyor ona göre yaptır.
küçük olsun en azından.

radikalherif

@ttg: Öyledir efendim, rivayet zaten :)

Bununla birlikte sadece Türkiye'deki bir muhabbet değilmiş bu anladığım kadarıyla:

www.muis.gov.sg
community.beliefnet.com

sui

Bunun öyle yoruma kapalı kesin günah/kesin değil, ya da kesin cenabet/değil yorumu, yoruma mahal bırakmadan dediğin gibi ayetle/hadisle, kesinkes söylenmesi imkansız.

Kuran'ı Kerim'in indiriliş yılını da genel maksadını da unutmayalım. İçinde facebook'da tanımadığına poke yapmak mekruh, dövme caiz değil gibi şeyler bulamazsın.

Tıpkı şu anda da gördüğün gibi kimilerinin, o konuya karşılık görüdüğü, kuran kaynaklı genel ilkelerden ket vurularak yapılan "yorumlara" boğulursun. Din olayının zorluğu, din kaynaklı siyasi meselelerin çıkış özü de buradadır. Şimdi burada ben bir şey desem bu da büyük oranda benim yorumum olacak.

İçinde bulunduğun durumu bu şekilde tanımlayıp ayrılıyorum.

Kısacası sorduğun yanıtı bilgi olan bir dini soru değildir bence, yanıtı sendedir.
(bkz: risk nedir)

delikan76

DÖvme yaptırmak mekruhtur. Günah olduğunu söylemek çok zor çünkü bununla ilgili açık bir ayet ya da hadis yok. Bazı alimler deri altında kaldığı için boyanın gusülü bozmadığını idaa ediyorlar ve yanlız Allah'ın yarattığı üzerinde değişiklik yapmaktan kaynaklanan bir hoş karşılanmama sebebi ile mekruh sayıyorken, bazı alimler gusülü bozduğunu idaa edip, cenabet kalmaya sebep olduğunda ısrar ediyorlar. Bilimsel olarak bakıldığında gusülü bozmaz, çünkü derinizin yıkanmasına engel değildir. Vakt-i zamanında kalemi koluna bastırıp orada mürekkebin kuruması nedeni ile mavi nokta sahibi bir kişinin dövmeli bir kişiden bu açıdan farkı yoktur.

Lakin mekruh olması herhalükarda söz konusudur. Çünkü beden size ait değildir. Beden Allah'ın size ruhunuza ev sahipliği yapması için verdiğidir. Bu nedenle kendine iyi bakmak, vücuduna zarar vermemek gerekir. Dövme vücudun orjinalliğini bozar. Allah'ın yarattığını beğenmemek ona yenilik katmaya çalışmak anlamına gelebilir.

Ancak burada niyet önemlidir. Eğer dövmeyi yaptırırken bu gerçeklerin farkında iseniz ve yaptırmanızı hoş karışılayacak bir nedeniniz varsa mekruh olmaktan çıkabilir. Lakin hangi sebep dinen dövme yaptırmayı hoş karşılatabilir, orasını bilemiyorum.

sijwocaq
1

mobil görünümden çık