Bazen sanatçılar taksim icra ederken bir hareket yapıyor. Tam olarak tanımını bilmiyorum ama böyle sanki notayı basamıyormuş gibi yapıyor 1-2 defa ama 3.sünde basıyor. Bastığı yer de eserin vurucu yeri oluyor. Sanki dinleyiciyi hazırlıyor...
Bu teknik midir, usul müdür, nedir, bir ismi var mıdır?
Örnekleri şurda:
www.youtube.com
www.youtube.com
turk muzigi egitimi almadim, ilk verdiginiz videonun tam olarak hangi saniyesini kastediyorsunuz bilmiyorum ama 0.59-1.01 arasindaki bolumu soyluyorsaniz iki üç şeye yorabilirim,
1- yina bati muziginde oldugu gibi, cumle cumle ayrilabiliyordur partisyon ve iki cumle arasi boslugu belirtmistir.
2- sadece notalar, sesler degil de, es'ler de duyguyu belirtmede veya guclendirmede onemlidir. mesela fikret kızılok yadigar'da da 2'nci tekrarda bize bizden kalan kahrolası ....... acılar derkenki o minik bosluk (ve tabii ki ilk tekrarda re major un ikinci tekrarda re minor olmasi) da benzer etki yaratiyor.
3- enstruman tutus teknigiyle ve elin pozisyon almasi ile alakali minik bir gecikme olabilir.
soriyim bi itü'den arkadaslara, bakalim ne diyecekler.
taksim içinden geldiği (kalbinden geçenler) gibi icra edilir.. birde buna usul nazariyat teknik ve saza hakimiyeti kattınmı tamamdır.. taksimin amacı zaten dinleyıcıyı bır sonrakı eserin makamına hazırlamaktır..
o gecıkme dıe bahsettıgınız ıse gecıkme dııl duygudur. 1.de diil 2. de diil 3. cü örneğinde ise ezdirerek ağlayarak macunlu calmak denir .. makam gereği segah sesini belirtmek o tadı wermek için ezdirerek calınır..
üstad zaten örneklemiş..
@la traviata, teşekkür ederim. 58. saniyeden itibaren yapıyor ilk linkte. İkini de 2 dk. 55. saniyelerden sonra.
@musicsen, teşekkür ederim, çok güzel anlatmışsın.