[teknik]
(6) 

ses ve hoparlör

sttc #183663
diyelim ki elimizde bir hoparlör var. 2Hz-20kHz arası ses üretebiliyor. çaldığımız parçada ise iki ses var. biri 2hz, diğeri ise 20khz. hoparlör nasıl davranır? nasıl bir ses çıkar?




 

20khz'in 2hz amplitude modulation'a uğramış halini duyarsın. 20khz'i de duyamazsın da gerçi, teorik olarak böyle.

Waveform'da şuna benzer :

img137.imageshack.us

img714.imageshack.us

skatheist

yani hem bas hem de tiz ses mi duyarız?

sttc

www.nch.com.au

bu programla istediğin hz'de ses çıkarabilirsin.

coolspot

2hz de 20khz de duyamayacağın frekanslar (20khz i duyabilen zor da olsa çıkabilir gerçi).
Duyulabilir frekanslar olsalardı (örneğin 100hz + 14khz) iki ayrı frekansı da duyardın.

Ek olarak ses üretme sisteminin kalitesine göre de sonuç değişir. Distorsyona girerse, gönderdiğin sinyalde bulunmayan frekanslar çıkan seste bulunur.

skatheist

youtube taki duyma testlerine bir göz attım da 19.5 khz ye kadar duyuyorum sonrasında kulaklığım daha bas bir tonda ses çıkarmaya başlıyor. ya kulaklık o sese ulaşamıyor ya da duymuyorum. neyse verdiğim değerler örnekti, benim duyup duymamam değil merak ettiğim.

mekanik anlamda merak etmiştim. 2hz frekansında salınan bir cisim aynı anda nasıl 20khz de salınım yapar onu merak etmiştim. @skatheist dediğine göre ikisini de hoparlör üretebiliyor. duyulabilecek sınırlar içindeyse hatta iki sesi de duyarız demişsin. üstte yazdığım gibi mekanik anlamda kafama yatmıyor.

sttc

iki frekans ne ki, bir müzik dinlerken ya da film izlerken binlerce farklı frekanstaki sesi aynı anda üretebiliyor. çok basit aslında mantığı; nasıl ki ses kaydedilirken ses, mikrofon diyaframında ortamdaki tüm seslerin yarattığı özgün bir titreşime yol açıyorsa hoparlörün yaptığı da aynı titreşimi taklit etmek. gayet fiziksel bir olay.

coolspot
1

mobil görünümden çık