20khz'in 2hz amplitude modulation'a uğramış halini duyarsın. 20khz'i de duyamazsın da gerçi, teorik olarak böyle.
Waveform'da şuna benzer :
img137.imageshack.us
img714.imageshack.us
yani hem bas hem de tiz ses mi duyarız?
2hz de 20khz de duyamayacağın frekanslar (20khz i duyabilen zor da olsa çıkabilir gerçi).
Duyulabilir frekanslar olsalardı (örneğin 100hz + 14khz) iki ayrı frekansı da duyardın.
Ek olarak ses üretme sisteminin kalitesine göre de sonuç değişir. Distorsyona girerse, gönderdiğin sinyalde bulunmayan frekanslar çıkan seste bulunur.
youtube taki duyma testlerine bir göz attım da 19.5 khz ye kadar duyuyorum sonrasında kulaklığım daha bas bir tonda ses çıkarmaya başlıyor. ya kulaklık o sese ulaşamıyor ya da duymuyorum. neyse verdiğim değerler örnekti, benim duyup duymamam değil merak ettiğim.
mekanik anlamda merak etmiştim. 2hz frekansında salınan bir cisim aynı anda nasıl 20khz de salınım yapar onu merak etmiştim. @skatheist dediğine göre ikisini de hoparlör üretebiliyor. duyulabilecek sınırlar içindeyse hatta iki sesi de duyarız demişsin. üstte yazdığım gibi mekanik anlamda kafama yatmıyor.
iki frekans ne ki, bir müzik dinlerken ya da film izlerken binlerce farklı frekanstaki sesi aynı anda üretebiliyor. çok basit aslında mantığı; nasıl ki ses kaydedilirken ses, mikrofon diyaframında ortamdaki tüm seslerin yarattığı özgün bir titreşime yol açıyorsa hoparlörün yaptığı da aynı titreşimi taklit etmek. gayet fiziksel bir olay.