selam möhendizler,

bizim kuzen kompiter mühendisliğini kazandı çukurovada.
okurken ne yapmalı ? nasıl bir yol izlemeli 4 yıl boyunca ? okulun verdiği eğitimin yanında ne almalı dışardan ? okulu ekimde başlayacakmış. ekime kadar ne yapmalı ? başlamalı mı ucundan bir şeylere ? şimdiki iş imkanları nasıldır ? nasıl olacaktır ? birader rahatına düşkündür biraz. okurken zorlanır mı bu bölümü, yoksa yata yata biter mi 4 sene ?

 

ders calissin.

arnatuile

ingilizceyi iyi bilecek, teknik terminolojiye hakim olacak. kod yazmadan pek bişey öğrenilmeyeceğini bilecek ve bol bol kod yazıp iyi bir mühendis olacak. tabi matematiğe fiziğe de hazır olacak orası ayrı konu

shift

çok istiyorsa c, c++ veya java'dan ufak ufak başlasın. çukurova'da gördüğüm kadarıyla c ile başlıyorlar. ilk dönem çerezlik, en fazla zorlayacak olan calculus, fiziği de lise bilgileriyle rahat geçer, asıl dersler ikinci sınıftan itibaren başlar. eğer şu anda kafasında donanım yoksa, her bilgisayar mühendisliğinde olduğu gibi o da %80 yazılıma yönelecektir. ne istediğini baştan belirlesin, mümkün olduğunca fazla kod yazsın, basit ufak şeyler, hata yapsın sürekli, hatalarını araştırsın sorsun.

ocanal

Şimdi dinlensin, okul başlayınca matematiği, fiziği görünce dünyasını şaşıracak. Canı illa çalışmak istiyorsa türev, integral çalışsın. Dört yıl içinde İngilizceyi çok iyi öğrensin, yapabiliyorsa bir de başka dil öğrensin. Hangi alana kaymak istiyorsa okulu uzatmak pahasına girsin bir işe çalışsın. Stajlarını da sağlam yerlerde yapıp iyi bağlantılar kursun. Okulda Erasmus, IAESTE varsa yurtdışına değişim öğrencisi olarak gitsin, yaz tatillerinde work and travel, interrail olaylarına girsin. Ot olmasın, sosyal faaliyetlerde bulunsun ve sosyalliği arkadaşlarıyla içip s.çmanın ötesinde olsun. Hayatının en güzel ve istediği kadar saçmalayabileceği son yıllarında olduğunun bilincinde olsun. Bu dediklerimi yapmak için okulu isterse altı seneye uzatsın, sonucunda mutlu ve iyi iş sahibi bir insan olacak.

Kaynak: Tecrübe

sourlemonade

yazılım'a yönelecekse, dili mili sittiretsin ilk başta, algoritma kurmayı öğrensin. gerçi bu da, kafa yapısı ile alakalı ama, yine de işin temeli algoritma. algoritma temeli oluştuktan sonra herhangi bir dil 2-3 haftada başlangıç seviyesinde öğrenilir, o da syntax farkları filan. bu temel oluşturulduktan sonra dil öğrenme aşaması gelir. her dil neredeyse aynı yapıdadır, kod yazım yapılarında farklılık gösterecektir. sadece her dilin inceliklerini öğrenmek asıl marifettir. mesela vb için 1 yılda tumturaklı bir yazılımcı olunabilirken, c için 10 yıl geçse de kendini uzman göremeyen adamlar olabilir. her dilin öğrenme eğrisi farklıdır.

ama her şeyin temeli bol bol bol bol örnek kod yazmaktan geçer, kod okumaktan da değil. yazıp derleyip hjatalar yapa yapa doğrular öğrenilir.

not: dilden kastım ingilizce değil, onu her halükarda öğrensin, yanına ekleyecekleri de kar olsun.

altinci nesil caylak
1

mobil görünümden çık