Şimdi bu deneyde benim anlamadığım bir nokta var. Tamam, çift yarıktan (ya da delikten) geçen elektronlar perdede girişim izi çıkarıyor. Eğer deliklerden birine detektör koyarsak da gözlem yapmış olduğumuz için elektronlar orada çöküşe uğruyor ve parçacık gibi hareket ediyor, bu sefer perdede gördüğümüz de dalga değil parçacık özelliği gösteren elektronların deseni oluyor.

E ulan o perde (ya da işte o elektronların çarptığı yerdeki detektör) de gözlem değil mi? Niye yine de dalga deseni çıkıyor? O gözlemden sayılmıyor mu?

Aslında bir fikrim var, girişim olayı perdeden önce deliklerden sonra olduğu için delikteki gözlem işi bozuyor ama perde bozmuyor diye düşündüm. Hani girişim oluyor artık da sonra perdeye düşüyor elektronlar diye. Ama bu girişim dediğin kimyasal tepkime değil ki arkadaş, arada olsun bitsin de sonra elektronlar perdeye gelsin, iz bıraksın.

Bilen biri anlatıversin ya anlamıyom.

 

perde gözlem değil sonuç.

esenboga

işin özü şu, deneyde elektronlar gözlendiğini anlıyor bir şekilde. Bunun sebebini bulursan sanırım nobel alırsın.

Denk gelirsem modern fizik hocasına soracağım sorunu

kimlanbu

evet çok uğraşıp bu dedektörleri elektronları etkilemeyecek şekilde yapmışlardı falan gene olmamıştı.

daha garip bir durum var. elektronları tek tek gönderdiğinde gene girişim deseni oluşuyor. özetle tek elktronun 2 delikten aynı anda geçip kendi kendini etkilemesi lazım.

orpheus
1

mobil görünümden çık