Şimdiiiik bildiğiniz gibi asansör müziği şeklinde bir kavramımız var. İlk akla gelen isimlerden biri de Richard Clayderman hatta asansör firmalarıyla anlaşsa para bile kazanır bu adam. Neyse Richard, Kenny G vs vs. Fakat yıllarını bu işe vermiş bi sürü emek harcamış koskoca Richarda asansör müziği yapıyor demek yakışır mı? Asansör müziği kişiyi aşağılayıcı birşey midir yoksa değil midir? Karar da veremedim. Nedir bu işin doğrusu?




 

bak benim bildiğim mesela brian eno var, bunun da basbaya "music for airports" albüm serisi var, yani bu da büyük müzisyen ama sonuçta "havaalanı müziği" yapıyor.

bu ikisi de ambient kategorisinde değerlendirilebilir ve gerçekten diğer müzik türlerinden bile önemli. havaalanı müziği için brian eno; "orada olduğunu farketmeyeceğiniz fakat orada olmasa daha huzursuz olacağınız müziktir" gibi bir şey demiş. asansör müziği için de bu önemli. klostrofobik bir ortam sonuçta asansör, müzik kişiyi rahatlatırken zamanın nasıl geçtiğini de anlamamalısın. sonuçta bunların önemli olduğu asansörler senin benim gibi 4. kata çıkarken kullanılan asansörler değil, kuleler, lüks oteller ve uzun süren asansör yolculuklarından bahsediyorum.

asansör müziği özelinde bilmiyorum, sadece tahmin yürüttüm. ama havaalanı müziği aşağılayıcı bişey değil mesela.

esenboga
1

mobil görünümden çık