İkiz kuzenlerim üniversite sınavından istediği puanı aldılar. Şimdi tercih zamanı, ancak benim pek de bilgim olmayan bazı bölümlerle ilgileniyor.
Bir tanesi; Matematik; Fizik; Moleküler Biyoloji; Telekomünikasyon Mühendisliği , Bilişim Sistemleri Mühendisliği aralarında kararsız. İlk tercihi Matematik; ikincisi Mühendislik bölümleri. Bildiğim kadarıyla en iyi matematik bölümü ODTÜ'de. Başka hangi okulları önerirsiniz? Mühendisliklerde ise ODTÜ ve İTÜ'den başka bir yer yazılabilir mi?

İkinci kuzen ise sözelci; Galatasaray Sosyoloji ve Galatasaray İletişim yazmak istiyor.Sırası yeter gibi duruyor. Ancak işi sağlama almak için İstanbul Sosyoloji; Mimar Sinan sosyoloji de yazacak; ancak İstanbul içinde başka hangi okulları önerirsiniz. Sosyoloji; Psikoloji; İletişim bölümlerini göz önüne alırsak.

 

Fizik için: ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi, İTÜ (fizik mühendisliği), Koç iyidir (Bu sıralama da iyi bence).

Bir de matematik ve fiziği deli gibi sevmiyorsa kesinlikle yazmasın. Mühendisliğe girip, iyi bir temel yapıp, sonrasında da mühendislik yapmak istiyorsa İTÜ ve ODTÜ'den şaşmasın.

sourlemonade

matematik konusunda çok başarılı, çok da seviyor ilk tercihi de matematik. ancak mezun olunca iş meselesinde aklı karışık. zira abileri boğaziçi kimya mezunu, istediği bir işe yakın birşey bulamadı beş senedir.

jassinpera

işte tam orada da esneklik denen hadise devreye giriyor. istediğim şey diye kasarsam iş bulamamak ama zayıf bir ihtimalle bulmak mı, yoksa fırsatlara bakıp de yine bölümle alakalı - olmadı sağlık olsun - herhangi bir iş yapmak mı? nereden çıkıyorum yola; yakın arkadaşım Bursa Kimya son döneminde. Hatta daha mezun bile değil. 26 yaşında. Başvurmuştu part time için, kabul ettiler. Ve şu anda Novartis'in bi taşeronunda, represantlık yapıyor..Okul bitince tam zamana alacaklarmış.

jesterdvine

matematikte ali nesin altında bilgi de iyi diye duydum.

rainel

peki bilgi burslu matematik yazarsa odtüden daha mı iyi eğitim alır diyorsunuz?
buradaki durum esneklik değil bence, duruma şükretmek, elbette kötü değil; ama eşşek gibi kasıp kimyayı bitirip lise mezunlarının yaptığı bir işi yapmak çok mu iyi?
ya da başka bir örnek, bir sene arayla istanbul veterinerliği bitiren iki kız arkadaşımdan biri; ulusta ortalamanın çok üstü bir veteriner kliniğine ikinci hekim olarak girdi ve haftada 4 gün çalışarak ( 10-18.00 ve ayda iki gece nöbet tutuyor sabah ona kadar) ayda dört bin lira+ kardan yüzde alırken; başka bir kız arkadaşım bir ilaç firmasına represant olarak çalışıyor eline geçen rakam komik.

jassinpera

bunlar nasi tercih yahu hic biri birbirine yakin bolumler degil ki , ozellikle birinci kuzenine soyle puanina gore tercih yapmasin . bi 40 yil hangi meslek te caliscagina karar vermek bu kadar kolay olmamali . o piti piti yapsin daha hayirli . ikinci kuzen biraz daha mantikli gibime geldi benim.

sorunuzun cevabi olmadi pek . . . ^_^

busuta

bence türkiye şartlarında iyi bir üniversitede matematik, fizik, kimya gibi bir bölüm seçmektense, anladığım kadarıyla da puan sıkıntısı var, denizli, kocaeli, trabzon gibi illerde elektrik elektronik, bilgisayar, makine mühendisliği gibi meslekleri seçsin. itü ve odtü mutlaka ki çok iyi üniversiteler ama türkiye şartlarında mühendislerin çoğu zaten ar-ge, ür-ge işi yapmıyor, yani iş hayatında okul farkı ortadan kalkıyor. ve mühendislik iş hayatına başlayınca öğreniliyor. sonuç: odtü fizik yerine, ktü elektrik elektronik mühendisliği derim. zaten bir de odtü de itü de ya da başka bir üniversitede bir mühendise gelecek 5 yılda kendini nerde görmek istersin diye sor, hepsi uluslararası bir şirkette müdür der. sanki mühendisin görevi müdürlükmüş gibi. işletme okusaydın ya o zaman...fog the system diyen okan bayülgen'i anmak istiyorum burada.

bir kavanoz recel bunlarda gecer

sözel sıralaması nedir acaba?

sen git ben geliyorum

kuzenlerinizin ilgi alanlarını bilemem ama ben olsam İTU Telekomünikasyon Mühendisliği bölümü oluyorsa diğerlerini düşünmezdim.

royalty

sevmesi cok guzel matematigi ancak is imkanları gercekten sınırlı , yanı muhendıslıge ıstınaden extra extra caba harcaması gerekecek maalesef...

kennym

Mimar Sinan sosyolojiyi aklından bile geçirmesin! ben mimar sinan edebiya öğrencisiyim ve sosyoloji öğrencileriyle aynı binadayız. dikkat edersen bina dedim yani kampüs falan değil bildiğin apartman. bomontiye taşınma diye bir durum var ancak 10 yıldır taşınacağız diyiyorlarmış. taşınacağız lafını duayn çoğu kişi o binada mezun oldu:D

kacak89

Matematik bölümünün aslında iş imkanları geniş ve esnek bir bölüm. Şöyle ki, mühendislik ve iibf bölümleri için gerekli temel matematik & fizik altyapısını aldığınız için geçiş, çift ana dal, yan dal yapabilirsiniz, tabi yüksek başarı şart. Kendi mensubu olduğum üniversitede bilhassa bilgisayar mühendisliği, iktisat ve işletmeden bu işleri yapanlar oldu. Yüksek lisanslarına da o şekilde devam ettiler, bu alanlardan doktora yapmaya hazırlanıyorlar.

Matematik bölümünün esas hedefi Matematik alanında akademisyen yetiştirmek tabi ki. Bunu istiyorsa sorun yok ama diğer türlü 2. sınıftan itibaren ekstra çaba sarf ederse, çok güzel yerlere gelir.

Mühendisliklerde ve Matematik bölümünde Bilkent kesinlikle düşünülmeli, akademik kadro olsun, lablar olsun, arkadaş ortamı olsun, her sene abd'nin en iyi okullarına gönderdiği onlarca doktora öğrencisi olsun, oldukça üst düzey olduklarını düşünüyorum.

Lethe

sana matematikte cok basarili olup, matematigi cok seven ve bu yuzden odtu matematik bolmunu secen bir arkadasimin, bolume girdikten 1-2 yil sonraki dusuncelerini aktarayim:

"ben matematigi degil rakamlari seviyormusum. ama biz a b c t z x y den baska birseyle ugrasmiyoruz. lisede bize matematik diye ogrettikleri sey cok farkliymis meger. bir iki secmeli ders disinda buyuk hayal kirikligi oldu benim icin.."

boyle bir travma yasayabilir kuzenin eger ayni durumdaysa ve farkinda degilse.

ozza

mühendislikse eğer hiç düşünmeden ODTÜ yazsın, Matematik istiyorsa eğer, ilerde ne yapacağını ve asıl istediği şeyin matematiğin bir hobi olarak kalması mı ya da bölümün ta kendisi mi? buna karar versin. zira matematik biraz da piyasaya hitap eden bir bölüm, mesela idealleri vardır kuzeninin fakat günümüz Türkiye'sinde saati 150-200 tl'ye ( daha da fazla) ders veren ad yapmış matematik hocaları var ve paraya para demiyorlar.

sözelci kuzenin ise GALATASARAY'dan başka birşey düşünmesin derim ben.

tarjeta roja

sözelci kuzenin boğaziçi'ni de düşünsün. çok iyi tübitak bursu alıyorlar.

sen git ben geliyorum

@sen git ben geliyorum
Tübitak bursunun okunan üniversiteyle direkt bir alakası yok, sıralamayla alakalı. Geçen sene ilk 5000'den veriyordu Sosyoloji'ye burs. Fakat bu sene Tübitak lisans bursu vermeyecek bildiğim kadarıyla.

Sadece Galatasaray, İstanbul ve Mimar Sinan Sosyoloji'yi mi düşünüyor? Puanı daha az olmasına rağmen Galatasaray'dan daha iyi ODTÜ var. Arkadaşım okuyor ve çok memnun. Ayrıca Koç da yazılabilir. Koç, Sosyoloji bölümüne az öğrenci aldığı için puanının oynaması muhtemel. Bence İstanbul ve Mimar Sinan'ı es geçsin.

İletişim'e gelecek olursak ben de Galatasaray'ın İletişim bölümünü geçen sene tercih öncesinde epey araştırmıştım. Çok memnun olan da var, memnun olmayan da. Teknik imkanları çok iyi değil diye biliyorum. Aynı ayarda bu sene Koç bir bölüm açtı: Medya ve Görsel Sanatlar. İlk defa öğrenci alacak, bence düşünülebilir. Ayrıca Bilkent'te İletişim ve Tasarım bölümüne eskiden yetenek sınavıyla öğrenci alırken bu sene TS1 puan türünden alacak.

idntknwanythng

çok teşekkür ederim yorumlar için, ben de sözel için galatasaray yaz diyorum, en yakın arkadaşlarımdan ikisi iletişim mezunu, biri de sosyoloji çok memnunlar, hemen iş buldular. çok da güzel eğlenerek okudular.
ancak diğer fenci kuzencağzımız hayatın gerçekleriyle istekleri arasında sıkıştı, öncelikle matematik istiyor, telekomünikasyon mezunları süper kazanıyor diyorum aklı karışık. ne biçim sistem bu ben gireli on sene oldu,iyice boktanlaşmış.

jassinpera

bu eski posttan sonraki gelişen olaylar:

biri itü matematik mühendisliğine girdi. çok memnun. köpek gibi çalışıyor. kriptolojiyle ilgileniyor, ingiltereye gidiyor seneye.

diğer şaşkın gaza gelip 16 tercih yapıp abuk subuk şeyler yapmıştı. arkadaş gazı, dershanedeki rehber gazı derken haliç üniversitesi psikolojiye girdi tam burslu olarak. ek burs falan aldı bi de. okuldan, hocalardan memnun ama bölümü beğenmiyor, bitirdikten sonra çalışırken iletişim okuyacağım diye tutturdu. neyse :)

jassinpera
1

mobil görünümden çık