Teknik olarak araştırmış olanlar varsa teknik ve pratikte kullanan varsa artısı eksisi hakkında bilgi verebilirse çok sevinirim. Teşekkürler.




 

Kullanıcıyı tarif etmezseniz doğru seçimi söylemeleri zor.
Yılda kaç kilometre? Yılda kaç defa 150 kilometre üstünde uzak mesafe? Evde, ofiste şarj imkanı var mı? Eve, ofise yakın şarj imkanı var mı? Ve aklıma gelmeyen sorular.

Cevap veriyorum; elektrikli.

michael_knight

Türkiye'nin altyapısının elektrikli araçlar için çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Henüz biraz erken gibi. O yüzden seçeneklerimiz yalnızca elektrikli ve hibrit ise ben hibrit diyorum şimdilik.

norek

Elektrikliye baktığınıza göre şarj imkanı var ya da dert etmiyorsunuz diye anlıyorum.

Bu durumda açık ara elektrikli.

Hibrit alırken pahalı, MTV’si yüksek, bakımı pahalı, sorun çıkarırsa yine daha pahalı. Yakit tasarrufunu mtv yoluyla veri ödüyorsunuz. Üstelik her halukarda elektrikliden çok harcıyor (evde şarj ederseniz).

Elektrikli muhtemelen daha donanımlı, daha performanslı, daha konforlu, daha ekonomik.

Türkiye altyapısı yetersiz değil, hatta Avrupa’nın neredeyse tamamından daha iyi.

Elektrikli kullanıyorum.

orient blue

elektrikli araçlar hakkında bilgim yok, lakin hybrid kullanıcısı olarak yukarıda yazılanları yalanlamaya geldim.

mtv'sinin yüksek olmasının sebebi hybrid olması değil, memleketteki gerizekalı vergi kanunları. altındaki aracın yarısı elektrikli, ama vergisini termik motorunun hacmine göre alıyorlar. elin japonu da böyle bir şeyi bilmediği için arabasına elektrikli motorun yanına 1.8 litre benzinli motor koymuş. yani aracın vergisi hybrid olduğu için değil, 1.8 litre benzinli motor içerdiği için yüksek. toyota corolla değil de gidip düşük hacimli bir hybrid alırsanız mtv'si de düşük olur.

bakımı pahalı değil, hatta hybrid'liğin getirdiği ek bakım maliyeti neredeyse sıfır. sadece batarya haznesinin soğutma fanının filtresini 45 bin kilometrede bir değiştiriyorlar 500 lira falan. onun dışındaki bakım masrafı normal benzinli motorun yağ bakımı. yağı, yağ filtresi, hava filtresi falan değişiyor. hatta birçok parça her bakımda değil sadece ağır bakımlarda değiştiği için normal bir benzinliye göre ucuz bile sayılabilir. trigeri zincirli, debriyajı yok, yavaşlarken şarj motorunu kullanıp, fren balatalarını yavaşlarken değil sadece dururken kullandığı için balatalar ve diskler de aşırı uzun gidiyor. yani bakım masrafı kafanıza takacağınız son şey olabilir.

çıkacak muhtemel sorun ise batarya sorunu ki, tam elektrikli bir araçta da aynı risk fazlasıyla mevcut.

çoğunlukla şehir içinde kullanıyorsanız ve şarj imkanınız da varsa elektrikli. şehirlerarası yol yapıyorsanız hybrid.

kibritsuyu

Ben bir sure Tesla kullanip sattim. Ailemde de Tesla Cybertruck ve Ford F150 lightning sahibi olanlar oldugu icin bu iki araci sik sik kullaniyorum. Kendi aracim GMC Yukon denali.

Mecbur kalmadikca elektrikli arac kullanmayacagim. Benim yasam tarzima uymuyor. Sehirler arasi ve soguk havalarda aracin menzili kisaliyor. Hayatim cok rutin degil. Cocuklari hockey idmanina gotur, gel kizi al ringette idmanina gotur ordan gel, ciflige git vs. kulaga normal gibi gelse de bu noktalarin arasinda herhangi bir sarj istasyonunda 45 dakika ondeki aracin sarj olmasini beklemek bana gore degil. Ozelliklle sehirler arasi yollar da durup sarj etmek oldukca planli olmayi gerektiriyor. Kisin hava durumunu, yol durumunu kontrol etmeden yola cikamiyorsun. Su kadar cm kar olursa, yol kapanirsa civarda sarj istasyonuna ulasamazsam vs. hep problem. Yasadigim yer -25'leri goruyor, menzil yari yariya dusuyor. Benim evim elektrikle isiniyor. Diyelim acil bir durum oldu. Kisin eksi 20 derece evin isitmasi sistemi calismiyor ya da elektrik kesildi, evde borular dondu. vs durumlarda disarida benzinli bir arac olmasi cok buyuk kafa rahatligi. Ozellikle cocuklar varsa. Ayrica benim basima gelmedi ama haberlerde gordum. Gatantisi bitip, bataryasi bozulan araclarin sahiplerine gelen fatura $25000 civarindaydi. Pilleri takip araci yenilediginde aracin degeri $25000 etmiyor... Bu yuzden elektrikli araclar iyi gun arabasi ya da 2. arac olarak uygun oldugunu dusunuyorum. Benim yasam tarzim icin bu sekilde.

Etrafimda cok hibrid Rav4 kullananlar var. Cok memnun olduklarini ve tasarruf ettiklerini soyluyorlar. Bana mantikli gelmiyor. Adam gidip $10.000 arabasini $1000'a tamir ettiricegine benzin tasarrufu yapmak icin $40000 verip rav4 hibrit ya da prius gibi araclari aliyorlar. Ellerindeki eski araci tamir ettirmenin cok daha mantikli ve ekonomik ve ayni zamanda da cevreci bir secenek oldugunu gormezden geliyorlar.

Bakalim 2035'te herkes elektrikliye gececekmis burda. Gorecegiz. Dedigim gibi elektrikli araclar iyi gun arabasi. Kotu gunde, zor durumda kaldiginda cok guvenilir degiller.

thetruenorthstrongandfree1

hibrit alma da ne alırsan al.
"Türkiye'nin altyapısının elektrikli araçlar için çok yetersiz olduğunu" söylemek de bilemiyorum altan...

late viper

Elektrikliyi şarj edebilecek şahsi alanınız (kişisel garaj ve kişisel elektrik gibi) varsa ve şehirler arasına çok seyrek gidecekseniz, durmayın elektrikli alın. Yoksa her halukarda hibrit.
27.04.2025 itibarıyla elektrikle ş içi 40 krş, ş arası 70 krş yakıyor km'de, evden şarj etmekle. Hibrit ş içi 3-4; ş arası 4,5-5,5 lt yakıyor 100km'de.

abbabaabbaababbabaababbaabbabaab

hibrit

basond
1

mobil görünümden çık