1)mevcut oturduğum ev geniş kediye odamda yer verebilirim diğer odalarda balkon var çünkü ,tek benim odada yok güvenlik için benim odayı düşündüm.çift wc ve çift duş var birini kediye tahsis edebilirim:) yine odada vs rahat etmezse ardiye gibi çok da küçük bir alan var işe yarar mı bilmem. bunlar sağlayabileceğim fiziki imkanlar.ancak ev yüksek ve balkon ve çok cam var file vs korumaz hayvanı.
2)yılın büyük kısmı evdeyim max 2-3 günden fazla uzak kalmam evden.uzun tatillerde kediyi anneme bırakabilirim. yakınımda veteriner vs var.
3)cins bir kedi değil sahiplenilmeye ihtiyacı olan bir kedi düşünüyorum; ama dişi mi erkek mi olmalı kısırlaştırmak hayvana eziyet mi kısırlaştırılmazsa da nasıl olacak bunları bilmiyorum.bu konuda avantajı dezavantajı ne fikrim yok maalesef.
4) tek kedi sahiplenmeyi düşünüyorum yalnız olması kedi için problem olur mu?ve kaç aylık ya da yaşında bir kedi sahiplenmeliyim onun iyiliği için?
5) en korktuğum şey kedilerin wc alışkanlığı ve evde gıda hijyeni hususu nasıl çözülüyor?(annemi ikna için çünkü kedi ilk geldiğinde karşı çıkacaktır ama sonra çok sevecektir:)
6)kediler çok ses sorunu vs çıkarır mı komşuları rahatsız etmek istemem müstakil bir ev değil sonuçta.
7) bu imkan ve şartlar dahilinde kedi sahiplenmeliyim yoksa eksik gördüğünüz hususlar var mı kediye sağlayabileceğim imkanlardan?

muhabbet kuşu,balik beslemek gibi değil,
çocuk gibi bakım ister.


İkide bir bırakıp şehir dışına gidemezsin. Yanına alıp sağa sola taşıyamazsın. Kumunu bir gün temizlemezsen hastalanma tehlikesi var. Evden biraz fazla uzak kalırsan depresyona girer. Tek kedi olursa sana çok düşkün olur çok darlar rahat vermez.
Ev istediği kadar geniş olsun, doğada günde 20 km koşan hayvan bunlar, ev ona minicik kuş kafesi gibi gelir.
Sen bilirsin ama onları sokakta beslemek daha doğru geliyor bana. Ya da işte mesela hastalandıysa sağlığına kavuşması için hekime götürmek vs. Kısırlaştırmakda öyle. Erkek değil ama, dişi kedileri Kısırlaştırmak lazım ki erkek kedilerin fizyolojisi ve psikolojisi zarar görmesin. Asıl kavga o zaman çıkıyor çünkü.


Gayet güzel şartlarınız. İnsanlar bir tane can kurtarmak için ne şartlarda hayvan bakmaya çalışıyor. Sokakta beslediğiniz hayvanın öyle kendi doğasına çok da uygun bir hayatı yok. Engelli canlar daha da beter. Türkiye’de sokak hayvanlarının durumunda artık o ideal şartları esnetmemiz lazım. Düzgün beslediğinizde hem erkek hem dişi kedileri kısırlaştırmanız sadece streslerini azaltır, ömürlerini uzatır. Kedi geldikten sonra oturuyor düzen zaten balkonu güvenli hale getirirsiniz veya odada yer yaparsınız bir şekilde ortada olmaması gerektiğinde orada kalır.


kedi evde tek odada yaşayamaz ki. kapıyı tırmalar, miyavlar, çıkmak ister. hiç mantıklı değil.
onun dışında 2-3 gün evde idare eder. biri gelir mama koyar ve görünür oynarsa iyi olur.
eve alacaksanız kısırlaştırmaktan başka çare yok. mecbursunuz. erkek kedi kısırlaştırma ameliyatı ve sonrası açısından daha rahat olur.
çoğu kedi evde tek. sorun olmaz bence. yavruyken alırsanız alışma açısından daha iyi olur. bu zamana kadar sokakta yaşamış yetişkin bi kedi eve zor alışır/alışamaz.
tuvalet işi de şöyle bizim kedi 5 sene civarı bizimle. bu zamana kadar sıkıntı yaşamadık. ama bu sene yeni toplanmış ve sepette duran temiz kıyafetlere işedi bi kaç kere. geçen de koltuğa işemiş. şok olduk açıkçası. bu ara iş çocuk kreş derken pek ilgilenemedik, tepki veriyor da olabilir. ama genelde hastalık ya da psikolojik bi sorun yaşamıyorsa kediler tuvalet konusunda hassas oluyor. gıda konusu da şöyle. yani bu hayvan tüylü ve tüy döküyor. uçup yemeğine filan girebiliyor ya da ortada bi yemek bırakırsan ucundan kıtlayabiliyor. azıcık hijyenden tasarruf etmek zorunda kalıyoruz mecburen.
yani bu da bi hayvan sonuçta, koşar miyavlar, ses çıkarır. ama komşuyu kapıya dikecek kadar olmaz.
oda sorununu çözerseniz o şekilde olur. tek odada tutmayı planlıyorsanız olmaz.


@muhayyer, Bilginizin olmadığı her konu hakkında yorum yapmak zorunda değilsiniz. Belli ki kedi falan beslemiyorsunuz. Bu çok açık çünkü şu yazdıklarının bir teki bile doğru bilgi değil.
En baştan şunu söylemek gerek; her kedinin aynı insan gibi kendine has farklı karakteri ve davranış şekilleri vardır. Yapılan genellemeler her zaman doğru olmayabilir. çoğu davranış kediden kediye değişir. Bunu söyledikten sonra;
1) Evde kediye oda ayırmak diye bir olay yok. Kediye evin içinde sınırlama koymak, sen burada yat kalk demek pek mümkün değil. O kafasına göre kendine yer seçip takılır, arada değiştirir. Kediler bölgeci hayvanlar, dolayısıyla evin tamamını kendi bölgesi olarak kabul edip ona göre dip bucak en küçük deliğe kadar sürekli kontrol eder. Camlara kedi telinden sineklik olmazsa olmaz. Balkon için de yine kedi telinden sineklikli kapı olmazsa olmaz.
2)Kediler 2-3 gün evde kendi başlarına çok rahat kalabilir. Bu konudaki en rahat hayvanlardan biri. Ama daha uzun sürelerde mutlaka birinin gelip ilgilenmesi gerekir. Kimi kedinin mamayla yemekle pek işi olmaz, karnı acıkınca gelip yer gider. Kimi manyak gibi önünde ne varsa yalar yutar. Bu yüzden zaman ayarlı mama veren bir alet ve su sebili de böyle durumlar için kolaylık sağlar.
3)Ben olsam dişi kedi tercih ederdim. Erkekler özellikle küçüklüğünde inanılmaz hareketli ve başıbozuk olabiliyor. Ama en başta söylediğim gibi, kediden kediye çok değişir. Enseye vur lokmayı al erkek olabileceği gibi evde kuş uçurmayan deli manyak dişi de olabilir. Erkek de olsa dişi de olsa kısırlaştırılmalı. Kısırlaştırma, kedilerin ömrünü uzatan, onları özellikle kanser gibi pek çok hastalığın oluşmasını engelleyen bir müdahale. Ayrıca kısırlaştırılmamış bir kediyle aynı evde yaşamak çok zor olur. Erkekler kızgınlık döneminde her yere koku bırakır ve o kokuyu çıkaramazsınız. Dişiler sürekli götü havada ve durmaksızın miyavlayarak gezerler. Gözünüzün önünde acı çekerler resmen. Bu yüzden ilk kızgınlıktan sonra kısırlaştırmak en doğrusu.
4)Kedinin yalnız olması çok dert değil. hangi yaşta olursa olsun sizinle vakit geçirdikten sonra size alışıp sanki hep sizinle yaşamış gibi davranmaya başlayacaktır. O yüzden o kısım tamamen size kalmış.
5)Kediler süpersonik temiz hayvanlar. Kumu olduğu sürece zaten başka bir yere içgüdüsel olarak tuvaletini falan yapmaz. Yaptığı durumlarda ya hastadır, ya çok uzun süre yalnız kalmış ve size kızmıştır, sizi öfkelendirmeye çalışıyordur vs. Onun dışında rutinde sadece tüy sorunu yaşarsınız. onu da robot süpürge ya da düzenli süpürerek halledersiniz.
6)Ses hiç sorun olmaz. Kedilerin sesinden şikayet eden komşuyu daha bir kere bile duymadım.
7)Bir canlıyı beslemek sorumluluk ister. sıkılıp sokağa bırakacaksınız hiç almamak daha iyi. ama bence sizin durumunuz uygun. Abartılacak bir sorumluluk da değil. Bence alın.Size de iyi gelecek.


@thracia doğru bilgiler vermiş.
tek odada yaşaması mümkün değil, canı sıkılır filan demiyorum bak mümkün değil yaşamaz öyle. her kapıyı açışında odadan saliseler içinde fırlayıp kaçacak.


@thracia +1 süper açıklamış.
@muhayyer divan yine saçmalamış.
Bırakıp şehir dışına gidersin.
Yanına alıp taşırsın.
Kumunu temizlemezsen hastalanır diye bir şey yok.
Sen evden biraz fazla uzak kalırsın umrunda olmaz.
Tek kedi olursa sana düşkün olur mu? Karakter meselesi. Darlamaz.
Abicim kusacağım, cahillikle mücadele çok zor.
Ev ona saray gibi gelir.
Son paragraf çok boş.
Ercu umarım cevap olmuştur biraz


Bence alma, cidden büyük bi sorumluluk, bizim kedimiz çok tatlı ama o kadar asani ki asla kendini sevdirmiyo ve uyurken elimiz ayağımız yorganın dışına çıkarsa ayı gibi saldırıp canımızı acıtıp kanatacak kadar hırsla ısırıyo. Bebekken el ayak ile çok oynayan kediler özelikle böyle oluyormuş sanırım ama bize geldiğinde 4-5 aylıktı baha bi parmakla oynatmışlar. 1- 1,5 sene içinde bebek düşünüyoruz ve bebeğimiz olursa nasıl koruyacağımı kara kara düşünüyorum.
Kedi geldikten 7-8 ay sonra eşimde kedi alerjisi başladı, her gün alerji ilacı içiyor artık. Ve kedi sorumluluğunu aldığım için artık ona her şeye rağmen bakmak zorundayım. Bu beni mental olarak çok yoruyor. Ben de aşırı isteyerek almıştım ama çok pişmanım.
Hijyen sorunu olacağını sanmıyorum, bizim kedi kumunu biliyo ve hiç başka yere yapmıyo, mutfağın kapısını hep kapalı tutuyoruz girerse tezgaha atlayıp açıkta gördüğü her şeyi yemeye çalıştığı için. (Bu arada yemesi bizim için sorun değil, kedi için sorun, kuru maması ve yaş mamasını dışında evden bi şeyler yediğinde ishal olma riski var bu yüzden veteriner vermeyin dedi)
Oldukça da masraflı, aralıkta sadece kısırlaştırmasına 13 - 14bin verdik kalbine falan her şeyine baktılar vs. Robot süpürge tüy sorununu çözüyor +1
Neyse sorun bunlar değil dediğim gibi saldırgan olması, alerji konusu vs. Ben başıma gelenlerden sonra kim böyle bi şey yapsa engel olmaya çalışıyorum, kedi severlerden özür dileyerek.


kedi evi sahiplenir öyle bir odaya kapatamazsın.
daha ilk maddeden bu iş yaş. sen en iyisi balık, kuş, hamster veya su kaplumbağası falan bak.
diğer maddelere indikçe bu kediyi 1 ay sonra sokakta görürüz.
en iyisi sen sokaktakileri sev besle.
