taşınacağım evime perde alacağım. bekar evi olacağı için herhangi bir görsel/estetik beklentim yok. tavanda halihazırda kornişli perde rayları döşeli olduğu için stor perdeyi eledim, normal perde alacağım.
tek beklentim akşam ev ışıkları yandığında içerisi belli olmasın o kadar. sabah güneş ışığı almasa da olur alsa da olur no problem. tek perde olacak. tül mül olmayacak.
o yüzden soruyu tersten soracağım. bu karartma perdeler varken evde ışıkları açınca dışarıdan belli oluyor mu? hacivat karagöz oynatmayalım yani.
www.shutterstock.com


altına güneşlik taksanız daha iyi olur. öteki türlü de dışardan görünmez ama yine de takın. zaten güneşlik varsa hiç çıkarmayın bunu üste geçiriverin. tülü de çıkarmayın çünkü gündüz ne yapacaksanız, kapkara oturamazsınız. durun ben göstereyim size:
ibb.co
perdeyle tül aynı kornişe takılı. alttaki kornişte güneşlik takılı. perdenin altına güneşlikte çekiyorum daha kapkara olsun diye.
sabah olunca tüle geçiliyor.


disaridan sizi goremezler isik yansa da. perdeleri hic acmazsaniz gunduz cok karanlik olur. ama perdeler cami tam kapatmazsa bir miktar isik alir, o zaman cok sorun olmayabilir. tam kapatmazsadan kastim kornisler cama cok yakin degilse ve perde camdan cok fazla genis olmayacaksa, ya da altindan isik alacak bosluk kalacaksa vs. yine de gunessiz gunlerde ic karartici olur.


karartma perde alırsan, gündüz perdeyi kapattığında gece gibi olur ışık açmak zorunda kalırsın. çok ince olmayan herhangi bir perde işini görür bence.


karartma + güneşlik + tül perde var bende.
hava karardığında karartma perde + güneşliği çekiyorum. gündüz tül perde. çok güneş olursa güneşliği de çekiyorum.
gündüz evde olmayacaksanız tek karartma iş görür ama gündüz evde olacaksanız tül de şart. yoksa ışık açmak zorunda kalırsınız.
