1. Her gün her saat kullandığı telefonunun ekran kilidi şifresini unuttu.
2. Kredi kartının şifresini unuttu ve kredi kartı kapandı.
3. Kapanan kredi kartının kapandığını unuttu ve kullanmaya devam etmeye çalıştı.
4. Cüzdanını gittiği mağazada unuttu.
5. Gözlüğünü kaybetti ve uzun aramalar ardından bulduk.
6. Anlatılanları ve yapılan planları karıştırıyor.
Şimdiii, hali hazırda kullandığı bir ilaç var ama onu da unuttuğu için düzenli almıyor sanırım. Ne yapalım ki en azından günlük işlerini halledebilsin, ya da büyük zararlardan korunsun. Aklıma yangın alarmı geliyor ev için, başka ne yapılabilir?

Yalnız mı yaşıyor?
Kendisi için aklıma gelen tek şey takip edebileceğiniz bir düzenek. Akıllı saat, telefon vs. Bilemiyorum.
Ama. Birlikte yaşadığı biri varsa acilen psikiyatrist ile görüşmeli çünkü birlikte yaşayan kişi için hayat çok zor bir hale geliyor.


Yalnız yaşamıyor ama enişte de yaşlı, yani birbirine emanetler gibi bir durum var ama çok da değiller:/


hiponatremi (sodyum eksikliği) öncesi babamda da buna benzer semptomlar vardı. biz de alzheimerden şüphelenmiştik ama sodyumu düşük çıktı. alzheimer değildir demiyorum ama kontrol edilmediyse yine de bir kontrol ettirin.


İsim, telefon bilgisi olan bir bileklik takılabilir. Bazen evin yolunu umutabiliyorlar.bir de air tag gibi bir şey sizin izlemenizi kolaylaştırabilir.
Telefonuna alarm kurarak ilaçlarını hatırlatabilirsiniz.


Alzheimer hep unutkanlıkla ilişkilendiriliyor ama beynin yavaş yavaş ölmesi aslında. Bir süre sonra hastanız temel ihtiyaçlarını kendi karşılayamamaya başlayacak. Tuvalete gidemeyecek, banyosunu tek başına yapamayacak, yemeğini kendi yiyemeyecek, muhtemelen denge sorunları yaşayacak.
Önce çocuklarının, yoksa yakın akrabalarının hastalığın evreleri hakkında bilgi almasını sağlayın. Sonra da eve yardımcı alınması, akrabaların dönüşümlü bakması, eve yatılı bakıcı alınması, bakım yurdu gibi seçenekleri hastanın hangi evrede hangi yetilerini kaybedeceğini de düşünerek şimdiden gözden geçirin.
İki yaşlıyı tek başlarına bırakmanızı tavsiye etmem. Şimdilik en azından birkaç günde bir akrabalarından biri evlerine uğrasın.


Benim kayınvalide de alzheimer başlangıcı teşhisi kondu. Sürekli beyni meşgul edecek aktivitelere yöneltti doktor. Tabi kişinin istekli olması lazim.
Bulmaca, sarki ogrenme, dil öğrenme, evden çıkma, ortam değişikliği vs.


Başlangıçta ilerlemesini yavaşlatmak için gerekenler yapılmalı o konuda doktoru dinleyin. İlerleyince evden çıkması bile problem oluyor. Mesela anneannem bir noktada farklı şehirdeki bizim evimize gelince burası onun evi mi, bizim evimiz mi, ne zaman taşındık vs kafası aşırı karışmıştı. Sonra doktor başka yerlere mümkünse gitmesin dedi kendi yazlık evlerine bile hiç gidemeden vefat etti yazık. O şekilde zamanla kötüleşerek yıllarca yaşadı tabii ama bir noktada eve bakıcı alma fikri de şimdiden aklınızda olsun. Ayrıca kendisi evliyse eşiyle yaşıyorsa onun da psikolojisini zaman içinde kontrol etmek gerek. Bol şifa diliyorum.


Beyni çalıştıracak aktivite denilmiş. Ben de uzun uzun alzheimer forumlardında bu konuyu araştırdım. Beyni çalıştıran en iyi aktivite konuşmak, sohbet etmek, sosyallik. Sosyal insanların alzheimer olma olasılığı daha düşük. İnsana insan lazım.
Bir de hareket etmek. Eğer hasta hareketsiz bir yaşam sürüyorsa hastalığı çok hızlı ilerliyor. Bu yüzden yaşlıları eve kapatmak, kendi haline bırakmak iyi değil.


Yukarda hastalığın ileri evreleriyle ilgili söylenenleri ben de yaşadım dedemde. Alzheimmer insanlar arasında sadece unutkanlık olarak biliniyor ancak durum gerçekten çok daha farklı. Hem hasta hem de çevresi için yıpratıcılığı hat safhada.
Bu açıdan eğer hastaya bakabilecek ölçüde fiziken sağlıklı biri yoksa profesyonel bakım ciddi şekilde düşünülmeli. Bunlar nedir nasıl sağlanır detaylarını bilmiyorum ancak vurgulamaya çalıştığım nokta bu kişi 7/24 bakıma ihtiyaç duyacak ve bu bakım klasik bir yatan hastaya hasta bakıcı gibi bakmanın ötesinde, bir çocuk bakımı gibi olacak. Haliyle hastaya göz kulak olabilecek kendisi de bakıma ihtiyaç duymayan birinin önemini ne kadar vurgulasam az olur.
Şu aşamada yapılacaklardan biri, yukarda söylenenlere ek olarak, bir şeyleri unuttuğunda bu unutkanlığı yüzüne çarpmayın, özellikle eşi bunlara sinirlenmemeli, bıkkınlık belirtilerini elden geldiğince bastırmaya çalışmalı. Hasta bu konularda olumsuz tepki gördükçe duygusal olarak daha dengesiz hale geliyor, her şey daha çok zorlaşıyor. Geçmiş olsun.


çok geçmiş olsun.
bu zor bir durum ve herhangi biri değil de bu konuda tecrübeli bir bakıcıya ihtiyaç var. artık kendi başına yaşayamayacak duruma gelmiş görünüyor.
bir de altın ve gümüş suyu tüketiminin (karıştırılarak) alzheimerı azalttığını okudum ama şahit değilim.
