mesela valiliğe gidip yeşil kart çıkarsak felan.artık nasıl olur bilmiyorum?

belediyeler veriyor. devletten işsizlik maaşı alman için önce belli bir süre işte çalışıp sonra kovulman gerek.


Evet var. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının yürüttüğü işsizlik maaşına ek olarak; içişleri bakanlığınca valilikler aracılığı ile yoksulluk ödemeleri gibi Kaymakamlıkların sosyal yardım birimlerinin yönetiminde ihtiyaç sahibi ve yoksul kimseler sosyal yardımlara yönelik oluşturulan çeşitli programlar var.
Yukarıdaki arkadaşın bilgisi iki açıdan yanıltıcı.
1-İşsizlik maaşı için kovulmak gerekmiyor. Kişi kendi isteğiyle işinden ayrılmış olsa bile işsizlik maaşını alabilir. İşveren tarafından çıkarılma/kovulma şartı kesinlikle yok. Ancak işsizlik maaşı alabilmek için belirli bir gün çalışılmış olma şartı doğru. Ayrıca İş akdinin feshinden önceki çalışılan prim gün sayısına göre ödeme yapılacak ay değişiyor.
2-Belediyeler daha çok maaş veya nakdi olarak bir şey vermez. Ancak gıda ve sosyal yardım adı altında erzak paketi, market çeki, pazar yardımı veya fatura yardımı vs gibi nakdi olmayan ayni programlar yürütebilyorlar. Belediyeler kentsel dönüşüm istisnasında ise kira yardımı adı altında belirli süreli bir ödeme sunabiliyorlar.
