Ehliyeti geç aldım, 27'ydi yaşım. O zamana kadar pek arabaya ihtiyacım olmadı, toplu taşımayla idare ediyordum. Yaşım ilerledikçe iş başa düşmeye, daha fazla sorumluluk gelmeye başladı. Şimdi merak ettiğim şeyler var, acaba bunları herhangi bir araba sahibi ne kadar biliyordur?
- Düzenli olarak aracın yağını, suyunu kontrol etmek
- Arıza ışıklarını, lastik basıncını takip etmek
- Aracına uygun bakım ürünlerini almak, her şeyi servise veya ustaya bırakmamak
- Uygun ürün ve malzemelerle yıkama, cilalama, kurutma, iç/dış temizliğini yapma
- Manuel araçlar için doğru devir/vites ile kullanma
- Lastik değiştirme/tamir kiti veya fitille onarma
- Küçük kaporta/çizik işleri için bilgi sahibi olma, belki uygun malzemelerle düzeltebilme
Gibi detayları herhangi bir araç sahibi biliyor mudur?
Başka aklınıza gelen neler var?
Araç uyarı sinyali vermedikçe hiçbir şeye bakmıyorum, 2 sene önce biri kaportaya vurup kaçmış portakal büyüklüğünde bi göçük var hala yaptırmadım. Senin saydıkların arasında bi tek devir olayına bakıyorum diyeceğim ama otomatik kullandığım için onu da arabanın kendisi hallediyor.
araba kullanmak günümüzde çok kolaylaştı. her şey için ikaz sistemi var. ben de bir ikaz lambası yanmadıkça hiçbir şeyi kontrol etmiyorum valla. geçen ay lastik basınç lambası yandı. gittim hava bastım. 2024'te tek yaptığım buydu.
hiç ilgili değildim. ehliyeti alıp kursta ilk sürücü koltuğuna oturduğumda yaşım 29'du.
doğrusu son zamanlarda ben de böyle bir ilgi oluştu. benzer şekilde ilgi telefon tamiri konusunda da var mesela.
yeni nesil araçlarda yağ su kontrolüne gerek yok.
ekrandaki arıza vb farklı ışığı görüp fark etmeyen sürücü azdır.
arabayla uğraşacak vakti olan insanların uğraşı araca bakım ürünü falan bakmak.
bunlar için preminyum aracım yoksa kafama takmam.
manuel araç kullanmak zorunda kalmama çalışırım. kalırsam da kafama göre.
boş zaman aktivetesi.
dediklerini türkiyedeki yüzde 90 araç sahibi bilir. çünkü araba almak için hayatının en az beş senesini ipotek eden bizler, bu kadar pahalı şeye sahip çıkma çabası içindeyiz.
Durumum aynen sizin gibi, ehliyeti 27 yasinda aldim, 30 yasinda ilk arabami aldim. Hangi marka japondur, hangisi amerikandir onu bile bilmiyordum. Hic bir zaman da yeni arabam olmadi. O yuzden ister istemez temel kontrolleri ogrendim, konu hakkinda fikir sahibi oldum.
Kendim neleri degistirebilirim, neler ustalik ister biliyorum. Bulundugum ulkede iscilik asiri pahali oldugu icin mecburen bunlara bulastim. Ancak acikcasi tamamen kulfet falan degil, ilgi duyuyorum.
Aslinda cok kucukken de elektrik/elektronik tamir isleri de cok ilgimi cekiyordu. O yonde ilerlemeye de calistim egitim hayatimda ama bir sekilde dinamikler farkli yonlere kaydirdi. Zaten aslinda elim cok yatkin da sayilmaz maalesef.
Ben her işi kendim yapacak kadar biliyorum bir tek hassas/özel ayarları yapacak aletlere ihtiyaç olduğunda sanayiye giderim. Şimdi de arabanın garantisi olduğu için götürüyorum. Diğer arabamin motorunu kendim indirir/takarım. Ama ben küçüklükten beri ilgiliyim, uyumak için bile tamir videoları izlerim.