Kot pantolonlarımı yamatmaktan gına geldi. Parası neyse vereyim sağı solu yırtılmasın istiyorum. Şişman biri de değilim ama 6 ay sonra bacak arası eriyor. 90lardaki kot pantolonlar gibi kaliteli marka/model arıyorum. Modelini parasını geçtim tek kriterim uzun süre dayansın.
Mavi marka kotlar maalesef eriyor. Levi's a geçtikten sonra böyle bir problem kalmadı.
jack jones aldım 2 seneyi geçmiştir hala erimedi. her gün giyiyorum bi de
Mavi aldım 6 ay bile sürmedi erimesi, Maltepe pazarından beste bir fiyatına bir kot aldım hala sorun yok.
90 lardaki gibi uzun süre dayanacak kot istiyorsan selvedge kot almalısın. Biraz daha pahalı ama mavi gibi 6 ayda parçalanmaz. 2 sene giyersin.
jack jones 1 tanesi parçalandı bir tanesi sağlam. aynı zamanda alındı. maviden uzak dur.
Maviden alırsanız faturanızı atmayın, renk atarsa yada erirse derhal faturasıyla incelemeye gönderiyorum, inceleme genelde değişim kararıyla sonuçlanıyor. Değişim sonrası sorun şu, fiyatlar arttığı için o tutara bir pantolon bulmak imkansız oluyor. Ben de aynı pantolondan alıyorum fiyat farkı vermemek için. Aynı pantolonu aldığınızda ikinci kez incelemeye gidemiyorsunuz ancak 2 defa yeni pantolon eskitmiş oluyorsunuz işte.
Sorunuza tam cevap değil ama kotların uzun süre dayanması için her gün aynı kotun giyilmemesi ve havalandırarak dinlenmesi gerekiyor. Bu nedenle tavsiye edilen markalardan alırken birkaç tane alıp dönüşümlü giymenizi tavsiye ederim.
Kot ya da başka deyişle denim pantolonlarda dayanıklılığı sağlayan şey, metrekare başı ons ağırlığıdır. yani bir pantolonun iplikleri ne kadar kalınsa o kadar ağır ve dayanıklı olur.
90'lardaki pantolonlar çok daha dayanıklıydı çünkü pantolonlar ortalama 15 ons civarıydı. Daha kaba ve kalın ama bir o kadar da dayanıklıydılar. Zamanla geçtikçe bu ağırlıklar düştü, elastan karışımlı, hafif ve her vücuda çok daha kolay uyum sağlayan pantolonları müşteriler de daha çok talep etmeye başladı. Eh maalesef bir pantolon hem tamamen pamuk, hem hafif ve vücuda güzel oturan hem de çok dayanıklı olamıyor. Dayanıklılık için bunlardan birinden taviz vermek gerekiyor.
Özetle 13-15 oz denim pantolonlar 90'larda özlediğiniz pantolonlar gibidir. Anacak tahmin edersiniz ki fiyatları yüksek ve her yerde bulması pek de kolay değil. Bildiğim kadarıyla türkiyede ra denim'in bu tarz pantolonları var. ama siz başka markalarda da bahsettiğim kriterlere göre arayarak bulabilirsiniz.
radenim.com
lee
Mavi, koton, LCW gibi markaların çoğu çöp, sadece Colins bunlardan çok daha dayanıklı. Modeli de genelde Karl alıyorum, çok uzun süre gidiyor. Dolabımdaki kotların çoğu bu markadan.
Bir tane Jack&Jones kotum var (hatta şu an da giyiyorum). Birkaç yıl oldu alalı. Rengi soldu ama hiç yıpranma erime yok.
Bir tane de 8-10 yıllık Levis var. Tepe tepe giydim, şekli falan bozuldu ama onda da hiç erime yok.
Levis'in 3 türü var: Normal, premium, selvedge.
Normal levis'ler düşük kalite. Premium daha dayanıklı ve pahalı. Selvedge ise en iyi olanı. Levislerden gelen şikayetlerin nedeni bu. Ek olarak aldığın mağaza kaliteyi belirliyor. Büyük AVM lere kaliteli mal küçük esnafa ise dandik mal veriliyor. Buna piramit kalite stratejisi diyorlar
90lardaki kot kalitesinin de katkısı vardır elbet ama esas sorun kotun vücudu sarması. Bu nedenle terleyen bacak aralarında kuruduktan sonra kumaşta sertleşme oluyor. Sürtünen kısım o sertlik nedeniyle kolayca rendeleniyor.
Çözüm; ağ kısmından bol kalıp kot giymek. 90larda öyle dar kalıp bulunmazdı, boldu hep.