Toyota 231 milyar dolar
Byd 107 milyar dolar
Mercedes 63 milyar dolar
Ford 41 milyar dolar
hizliresim.com
Yukarıya birkaç markayı yazdım örnek olsun diye. Etrafta doğru düzgün tesla, byd yokken bu nasıl mümkün olabiliyor?
Aklıma gelen tek mantıklı cevap 30 bin dolarlık tesla'nın üretim maliyeti 1000 dolar, 30 bin dolarlık mercedes'in üretim maliyeti 25 bin dolar.
hem karlılığı, hem de kar beklentisi çok yüksek.
Abi borsa değeri ile satislarin, elindeki varlığın falan aynı gitmesi diye bir mantık yok.
Piyasada böyle bakarsan bir sürü değeri düşük ya da yüksek sirket var. Borsa değerine bu kadar kafa yormaya gerek yok. Borsa değerini yapan sen ben diğerleri.
tesla borsa değeri yüksek. satışları çok fazla. kar oranı da yüksek.
ama o gördüğün 1.4 trilyon hisse değerinden geliyor.
En değerli derken kullanılan 'değer' ifadesi piyasa değeri tabii. O da şu demek oluyor; bir hisse senedinin son işlem değeri ile piyasada dolaşımda olan hisse senedi miktarının çarpımıyla bulunuyor.
Bir hisse senedinin değeri de şirketin var olan büyüklüğünü ya da kârlılığını doğrudan temsil etmez. Örneğin bir şirket kurulduğu yıllardan itibaren sürekli zarar ediyor olsa da bu şirketin piyasa değeri, sektördeki rakiplerinden daha fazla olabilir. Bu ne demek? Şirketin geliri vardır ama yatırımlar nedeniyle giderleri daha yüksek olabilir. Burada önemli olan gelecekteki büyüme ve kârlılık potansiyeli.
Mesela bu son söylediğim "etrafta doğru düzgün tesla, byd yokken nasıl mümkün?" sorunuza bir cevap. Etrafta BYD çok yok ama yatırımcılar byd / tesla gibi elektrikli otomobil üretimi yapan şirketlerin satış rakamlarının gelecekte çok iyi olacağı öngörüsüne göre yatırım yapıyor, yani hisse senedi alıyor. Hisse senetlerine talebin yüksek olduğu bir piyasada hisse senedi değeri de yükselir. Daha doğrusu şirketin değerinin daha da yüksek olacağı beklentisi nedeniyle yatırımcılar hisse fiyatı yüksek olsa da yatırım yapmaya devam ediyor.
Örneğin Tesla'nın piyasa değerin, ABD seçimlerini Elon Musk'ın doğrudan desteklediği Trump kazanınca, sadece 1,5 ayda %96 arttı. Şirketin kârlılığı ya da mevcut büyüklüğü (tesisleri ve satış rakamları açısından) 1,5 ayda 2 katına çıkmış olabilir mi? Tabii ki hayır. Trump kazanınca Tesla'nın gelecekte piyasayı domine edeceği algısı yayıldı.
Özetle hisse senetlerinin değerlerini çoğu zaman beklentiler ve söylentiler belirlerken piyasa değerinin şirketin gerçek değerini yansıttığını düşünmek çok doğru değil.
etrafta tesla nasıl doğru düzgün yok, dünyada inanılmaz bir tesla satışı var. türkiye çok küçük bir pazar. tr üzerinden çıkarım yapmak doğru değil. aynı şekilde byd'de öyle. çin'de inanılmaz satışları var.
bi şirket kurar, 10 trilyonda 1 hissesini sana 1 dolara satarsam şirketim 10 trilyon dolar değerinde olur teslaya da gol atar
bildiğim kadarıyla Suzuki'nin dünya çapındaki toplam satışı Tesla'dan daha fazla. size, bu iki şirketten birinin tüm hisselerini vereceğiz. Tesla'yı mı istersiniz? Suzuki'yi mi?
ben Tesla'yı isterim, geleceğinin daha parlak olduğunu düşünüyorum, herkesin aynı şekilde düşüneceğine eminim.
bu mantıkla Tesla'nın Suzuki'den daha değerli olduğunu söylemek gayet doğru olur.
Norveç’te sokakta gördüğüm neredeyse 2 arabadan biri tesla’ydı. Hadi %50 abartı olsun %40 rahat var. Taksilerin falan neredeyse tamamı tesla. O açıdan sokakta az görünüyor olması, ülkedeki elektrikli araç teşvikinin az olması, dolum istasyonu yaygınlığının azlığı, dağıtım ve servis ağının zayıflığıyla alakalı. Batı avrupa’da oldukça yaygın.
Tabii bu durum piyasa değerini doğrudan etkilemiyor ama oradaki tesla’nın yaygınlaşma hızı doğrudan piyasa değeriyle alakalı.