ihraç edilen gıdalardan bazılarının yüksek pestisit oranı yüzünden kabul edilmeyip iade edildiğine dair son zamanlarda çıkan haberler insanı normal olarak endişelendirirken, benim merak ettiğim konu şu:

bu yurt dışında kabul edilmeyen ürünlerin, kabul edilen ürünlere oranı ne kadardır? yani, tamamen atıyorum, farklı farklı ihracatçı tarafından 100 tır ile 100 ton mandalinanın ihraç edildiği bir dönem olsun: bu 100 ton mandalinanın yüzdelik anlamda ne kadarının koşulları sağlamayıp iade edildiğine dair herhangi bir veri var mı elimizde?

iade edilen mandalina 1-2 ton, yani ihraç edilen toplam ürünün %1-2'si kadar olsa, bunu bildiğim durumda iadeleri münferit durumlar olarak görüp şimdiki kadar endişelenmem. ancak mevcut durumda sanki ihraç edilen ürünlerin yarısından fazlasının, belki tamamının sıkıntılı olduğu gibi bir algı var toplumda (ve bende de), ve bu algı endişeye neden oluyor.

özetle, iade edilen ürünlerin toplam ihracatın ne kadarını kapsadığına dair veriler var mı elimizde, bunu merak ediyorum. veya belki somut veri olmasa da işin içinde olan kimseler belki bu "sıkıntılı ürün oranı" hakkında bizi aydınlatabilir diye düşünüyorum. ayrıca iade edilen ürünlerin gerçekten bizim sofralara ulaşıp ulaşmıyor olduğu da ayrıca merak ettiğim konu.

teşekkürler.

 

İhraç edilen ürünler ithal eden ülkelerce bir laboratuvar kontrolünden geçiriliyor. Bu konu bilindiği için ihracata yönelik yapılan üretimlerde hassas davranılıyor. Öyle olduğu halde arada böyle problemler çıkabiliyor.

Peki iç piyasada tüketilmek üzere yapılan üretimde herhangi bir laboratuvar kontrolü söz konusu mu? Var mı böyle bir mekanizma?

Asıl kafa yorulması ve hatta korkulması gereken konu bu değil mi?

Bu arada ihracattan geri dönen ürünlerle ilgili şöyle bir mevzuat var. Mevzuat ne derece işliyor bilemem ama bu konuda meydan o kadar da boş değil.

www.resmigazete.gov.tr

Mirket
1

mobil görünümden çık