Ben Reşat Nuri Güntekin'in dilini çok seviyorum, Türkçeyi çok zarif kullandığını düşünüyorum.
Rıfat Ilgaz, Hüseyin Rahmi Gürpınar var.
Çağdaş yazarlardan mesela Hasan Ali Toptaş'ın, "edebiyat" tanımına belki tam uymasa da Altay Öktem'in romanlarını önerebilirim ama okuma becerisi gelişecek kişi ortaokul çocuğuysa bunlar olmaz.
Kime kitap önerdiğimizle ilgili detay verirseniz daha iyi öneriler gelir bence. İlla "sağlam edebiyat eseri" okumaya gerek yok, sevdiği/seveceği türlerden hem Türkçe yazılmış hem Türkçeye güzel çevrilmiş kitaplar bulunur.
Sabahattin Ali
Ahmet Hamdi Tanpınar
sait faik'in öyküleri işte aradığınız.
güncel yazar arıyorsanız, yekta kopan'ın öykülerine de bakın derim.
edit: Türk edebiyatı +1.
genelde orta okulda nurullah atac gösterilir örnek olarak bu isteginize ama bence kendisi biraz fazla tartismali bir kisilik kaliyor.
Kendi adima türkce konusabildigim icin mütesekkir oldugum yazar kesinlikle Halikarnas Balikcisi'dir. Mavi Sürgün kitabi bastan sona siir gibidir. Aziz Nesin'den Füruzan'a, Mehmet Günsür'den Vüsat Bener'e onlarca harika yazarimiz var okudugum ama Cevat Sakir bambaska bir seviyede benim icin.
"Ben neysem oyum, ne övünmekle yükselir, ne de yerinmekle alçalırım."
refik halit
sabahattin ali, peyami safa, ahmet hamdi tanpınar. reşat nuri güntekin'in dilini de çok sevmiştim. şahsen dilimizi sabahattin ali ve peyami safa'nın kullandığı gibi kullanmak için her şeyimi verirdim.
ince memed
Türkçe edebiyat değil, Türk edebiyatı. Türkçeyi kim konuşuyor? Türkler. O halde Türk edebiyatı. A da uzun okunur hatta.
Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Sabahaddin Ali, Nihat Sami Banarlı, Nihal Atsız, Reşat Nuri Güntekin, Attila İlhan, Ahmet Rasim... Bu soruyu buraya sormanı anlayamadım. Lise edebiyat kitaplarına baksan yeterdi. Türkçe edebiyat değil Türk edebiyatı.
Memduh Şevket Esendal ayrıca.
Nurullah Ataç diyorum