turkiye'deki konser eksikligini pek anlayamiyorum.
sehrin gobeginde degil de boyle kiyisinda bi alanda devasa bi duman veya mor ve otesi veya sebnem ferah konseri vs duzenlense on binlerce kisi gitmez mi? finansal olarak yapimci kar etmez mi?
bunun onunde siyasi veya sosyal bir engel mi var ki?
icabinda bi de bu buyuk gruplara alt gruplar konur, yani tek gunluk mini-festivalciklerden bahsediyorum. bunlar zaten bilet satabilen gruplar. bi de sponsor falan iste.
sanki memleket genclerinin keyif alabilecegi aktiviteler eksik gibi. zaten hepimiz dertliyiz her anlamda. arada boyle seylere ihtiyacimiz var da organizasyon eksikligi var gibi.
neyi kaciriyorum ki ben?
Kültür eksikliği
Ayrıca gençler o kadar mobil değil ve yapılanlar da vip yapılıyoe
Yani yapilmiyor degil hocam, ayda bir boyle konserler oluyor. Yazin 8-10 tane 5 gun suren festivaller var. Stadyum konserleri oluyor (mor ve otesi, hayko vs). Gecen sene 5-6 tane kalburustu grup geldi caldi.
Eskiyi mumla aratiyor evet ama hic yok da degil. Sponsorluk olayinin yasaklanmasi buyuk sekteye ugratti sektoru evet.
Turkiye hiç bir zaman yabanci gruplarin turne takvimine aldiklari bir ülke olmadi ki ? Dünya çapinda ün yapmis müzisyenler bile kariyerlerinde belki bir defa TR'ye ugramistir 90'larda.
Bir de konser var konser var. Bizimkilerin yapabildigi max. arabeskçi Ebru Gündes'e 40m bagislamak, bir Amerika, bir Britanya beklemen anlamsiz. Rock'n Coke da cazibesini yitirdi çünkü hem dünyada saglam grup yok dinlemeye deger hem de millet parasiz.
ulaşım bok gibi. anadolu yakasında oturan bir insan zorludaki etkinliğe gitse geri dönmek için tek çaresi taksi çoğu zaman. taksiler zaten Allahlık. istanbulda okurken kendi okulumun bahar şenliklerine katılamıyordum evim uzak olduğu için. yirmi yılda hiçbir şey düzelmiş değil, daha da taksim gibi merkezi yerlerden kalkan dolmuşları kaldırıyorlar.
Siyaset vs değil tamamen ticari sebepler.
-Güvenlik ilk konu. Türkiye'de bu tarz toplu organizasyonların güvenliğini sağlamak kolay değil. Sanatçılarda da bu konuyla ilgili endişeler var.
-Organizasyon. Büyük gruplar çok profesyonel yaklaşıyorlar bu konuya. Türkiye'deki şirketler ise oldukça lakayt.
-Ekonomik. Mainstream gruplar çok büyük meblağlar istiyor. O ödemeyi karşılayabilecek bilet satışı kolay olmuyor. Mesela coldplay abu dhabi'de. En uygun biletler 14-15binlerden başlıyor. Türkiye'de kim bu ücrertleri ödeyebilir?
-Pazar. Türkiye'de seyirci kitlesi yeni gruplara karşı kayıtsız. Öyle bir kültürel altyapı yok.
tr'de bilet fiyatları çok düşük
tr'de alkol firmaları sponsorluğu engellendi
tr'deki insanların öyle aman aman bir takip ettiği kitle yok
tr'de özellikle bu belediyelerin düzenlediği beleş konserler tüketicide konsere para vermek salaklıktır gibi bir algı oluşturdu. konser beleş olmalı diye düşünüyor insanlar
sanatçıları tr'ye getirmek, ikna etmek kolay değil. bugün aralık2024'te bir anlaşma yapsan temmuz2025 için yaparsın. sanatçı ile anlaşacaksın 100kUSD'ye temmuz'a kadar biletleri TL'den satacaksın. temmuz'da doların ne olacağını bir allah biliyor.
bugün bir konsere 10k kişi toplasan haftaya kimse gelmez. çünkü para harcayacak kitle zaten parasını harcamış keyfini almış oluyor