Çoğu yabancı firma (mesela Apple gibi) ürünlerinin geri dönüşüme uygun olduğu, çevreye saygılı olduğuyla ilgili çeşitli kanıtlar sunuyor.
Bu gibi bilgiler satın alma kararınızda bir etkide bulunuyor mu?
Size herhangi bir etkisi oluyor mu bu bilgilerin?

Yurt dışında insanlar bu konuda Türkiye'den çok daha mı hassas?

 

1. Hayır
2. Türkiye'de hayır
3. Evet

tr.euronews.com

Mirket

hocam bununla ilgili akademik makaleler, tezler kesinlikle vardır. dergipark, yoktez gibi veritabanlarinda google scholar gibi motorlarda uygun anahtar kelimelerle türkçe ve ingilizce arama yapabilirsiniz.

anlatamıyorum

geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan ürünü, diğerleri ile aynı fiyata sattıkları için şu an hiçbir etkisi yok. fakat 20 sene sonra, bu altyapıyı kuran firmalar, yeni malzemeye bağlı kalmışlardan daha ucuza ürün satmaya başlayabilirler, o zaman satın alan tercihlerini etkiler. bu da özellikle tekstilde hissedilir şekilde olacaktır, teknolojide çok başka etkenler de var.

malheiros

Batıda daha hassaslar evet. Ben İngiltere'deyim ve bi satış işi yapıyoruz, ürünün paketlemesini plastik içermeyen şeylerle yapıyoruz kağıt-karton ve kağıt bant vs.

Eco-friendly olduğu anda milletin ilgisi artıyor. Fakat bu biraz içlerini rahatlatma olayı. Mesela çöpleri güzel ayrıştırsalar bile o gerçekten geri dönüşüyor mu yoksa Türkiye'ye gönderilip yakılıyor mu takip etmiyorlar :)

bak mesela @malheiros ucuzluk demiş, ekonomik durumumuza göre evet ucuzluk bizi etkiler ama ekonomik durumu düzgün batılının kafasında "biraz daha pahalı olup çevreye zararlı olmayacaksa onu alayım" gibi fikirler de olabilir. Sonuç olarak organik olunca daha çok para veriyorsun, çevreye daha az zararı olunca da çok verebilirsin. Ama son zamanlarda her yerde ekonomi ve enflasyon kötü, işler kötüye gittikçe bu her an "çevreye koyayım ürün bana ucuza gelsin"e dönebilir.

Fakat şu fikrimi ekleyeyim, Apple gibi her yıl belki milyar ürün üretip satan şirketler gerçekten çevreye saygılı işler yaparsa bu büyük bi kazanç. Sen ben iki kağıt pipet kullandık diye dünya iyiye gitmeyecek ama fabrikalarda yıllık %1-2 fark ettiren şey bile olumlu etki yapacak.

nhk ni youkosu

1. Markalar çevrecilik maskesi altında tüketimi körükleyen hareketler yaptıkları ve çevre zerrede umurlarında olmadığı için kendini çevreci ilan eden markalara zerre itibar etmiyorum.
2. Bu bilgiler bende negatif etki yapıyor çünkü markalar iki yüzlü davranıyor.
3. Avrupa'da sözde yeşil dalga bize göre daha etkili olduğu ve Avrupalılar bu konularda oldukça cahil oldukları için bu zırvalara tüketici tarafında değer veriyor.

10551037

Kendi cevrem adina yazayim: Burda insanlar konforuna duskun. Isitmasi sogutmasi maliyetli, buyuk evlerde yasiyoruz, V8 motorlu buyuk kamyonetlere biniyoruz. Garajimiza kar motoru var, atv var, motorsiklet, motorhome 2. bazen 3. aracimiz var... Cevre degil, konforumuz oncelikli.

Cevre neden temiz? Kurallar oldugu icin.

Bu son yillarda olusan tuhaf duygusal pazarlama stratejileri benim tuketici alikanligimi etkilemiyor. Ben Apple alacaksam, geri donusturulmus tuvalet kagidindan yapilsa da apple aliyorum. Hayvanseverler istedigi kadar eylem yapsin, ben kaz tuyu Canada goose parka giyiyorum, deri ceket giyiyorum. V8 motorlu araca biniyorum. (meraktan Tesla da aldim begenmedim sattim.) Mesela ben Harley'e biniyorsam, Honda isterse %100 geri donusturulmus, hidrojenle calisan motor yapsin, ben yine Harley'e binerim. Ben boyle seviyorum.

Diger ufak tefek seyler, mesela geri donusturulmus urunlerden yapilmis ufak tefek seylerin fiyatina hic bakmadan alisveris arabasina atiyoruz. Bu havluyu alisaniz Afrika'daki filleri korumak icin su kadar bagis yapacagiz falan filan benim umrumda degil, yalniz bir urune $10, $20 fazla vermisiz cok farketmiyor.

thetruenorthstrongandfree1

(bkz: Greenwashing)

Bu sözde hassasiyetin neredeyse tüm örnekleri en nihayetinde pazarlama faaliyeti. Ürünlerinin geri dönüşüme uygun olduğunu iddia eden Apple, diğer yandan ürünler tamir edilemesin ve haliyle de yenisi alınsın diye elinden geleni yapıyor mesela.

Ve tabi ki her pazarlama faaliyeti gibi belli ölçüde işe yarıyor. Burada bir analiz var mesela: www.mckinsey.com

salihdt

"doğaya saygılıyız" lafı, keten kenevir bitkisinin en az plastikler kadar ucuz ve sağlam malzeme üretilecek şekilde kullanılabileceğini öğrendiğimden beri bana saçma ve yalan geliyor.

Gerçekten doğaya saygılı olsalardı plastik ve benzeri materyallerden uzak dururlardı, doğal çözümleri aslında mevcut bulunduğu halde uzak falan durmuyorlar. Ucuzluk sorunu dahi olmadığı halde.

Onun için benim alışverişimi "doğaya saygılıyız"lar, plastik ve benzeri malzemeler konusunda etkilemiyor.

muhayyer divan
1

mobil görünümden çık