Evrimi kabul eden bi dindarim.
Ekleme yapayim. Evrimle bi derdim yok. Evrimin Tanri nin en büyük mucizesi oldugunu, dunysyi bu yolla yarattigina inaniyorum. Daha da merak eden sunu izleyebilir.
youtu.be
Kuslar milyon yildir ayni yuvayi yapiyor. Aslan ayni sekilde avlaniyor. Kendini gelistiren tek canli neden insan?
Soru bu arkadaşlar..
Bunların Birkaç tanesinin kargalarda olduğunu da biliyorum.
Öncelikle bu özellikler sadece insanda önermesinin doğruluğunu kontrol etmek lazım bunun Pek doğru olduğunu zannetmiyorum
Ofansif olarak almayın, evrimi kabul etmeme gibi bir şansınız yok. Bu yer çekimi kabul etmek gibi bir şey.
Ortada bir evrim var, bu gözlem aşamasında da yakalanabiken bir gerçeklik.
Evrimin inançlı insanlar için problem olmasının asıl nedeni yaratılış inancına ters görülmesi ki bence ona da ters değil.
Şöyle diyeyim,yağmur yağ dedi ve yağdı.
Bu dini boyutu
Şu buharkasti bulut oldu soğuk hava ile karşılaştı yoğunlaştı ve yağdı.
Bu bilimsel kısmı
Şimdi ikisinin celistigi neresi var dini açıdan?
Evrim de öyle
Her canlı bir evrim geçiriyor ama küçük ama büyük
Vicdan bir çok hayvanda var. Kendi yavrusu olmayan yavruları sahiplenen hayvanlar var ilk aklıma gelen
Yaratıcı zeka dediğin kargalar inanilmaz
Kötü niyet desen zevk için sevisen, çok basit sebeplerle cinayet işleyen hayvanlar var. En azından örnekleri var.
saydığın şeylerin hepsi diğer canlılarda da var. konu kilit.
ilk önermeniz yanlış, vicdan yaratıcı zeka kötü niyet vs sadece insanda değil. hatta bu konuda maymunlar başta olmak üzere bir sürü davranışsal araştırma var. mesela adalet kavramı ile ilgili maymunlarla yapılmış çok ilginç bir araştırmanın kısa bir videosunu iliştireyim:
youtu.be
İnsanın beynindeki nöronlar diğer hayvanlara göre daha fazla ve daha yoğun. Bilinç dediğin bu. Beyninde hasar oluşanları düşünürsen bir insandan çok hayvanın bilincine ve mental kapasitesine yakınlar.
Sanırım soru bir anlamda "Neden insanın bilinç seviyesinde bir canlı daha yok" ama bu yanlış bir bakış açısı. Saydığınız şeyleri bir nevi evrim açısından önemli, değerli ve ulaşılması gereken şeyler gibi düşünüyorsunuz muhtemelen. Ancak evrim belli amaca yönelik canlı üreten akıllı bir süreç değil. Bu noktada "Neden insan gibi bir canlı daha yok" sorusu "Neden platipus gibi bir canlı daha yok" ile aynı aslına bakarsanız.
15 saniyelik bir videoyla tezini çürütüyorum. Vicdan da var şuur da yaratıcı zeka da var kötü niyet de.
youtube.com
"Evrim bunu nasıl açıklıyor?" sorusu bir aşamada havada kalmaya başlıyor aslında. Bu tip sorulara cevap vermek gerçekten çok zor. Evrim bu tarz şeyleri açıklamıyor. Evrim canlıların taksonomik olarak birbirleriyle ilişkisini açıklıyor, bunu da mikro ölçekte (genetik materyal gibi) verileri kullanarak gösteriyor. Bir şeylerin evrimsel açıklaması çok büyük oranda birçok disiplinden, irili ufaklı konuları ele alan birçok makalenin uzun bir zaman aralığında birikip artık bunlara toplu halde bakıldığında bir sonuca ulaşmanın mümkün olmasından ibaret. Yoksa ortada bir şeyleri "evrime göre bu böyle olmalı" diye açıklayan birileri yok aslına bakarsanız. Bu evrim fikri ilk ortaya çıktığında teoriyi bir zemine oturtabilmek için yürüyen akademik tartışmaların bir parçasıydı. 19. ve 20. yy başlarının konuları.
Bilim insanları beynin evrimsel gelişimini takip edebiliyorlar. Günümüzde yaşayan canlıların beyin fonksiyonlarını birbirleriyle karşılaştırabiliyorlar. Bu iki tip veriyi birleştirerek beynin bilişsel işlevleri yürüten katmanlarının ve bunların farklı taksonomik gruplarda nasıl farklı gelişimsel süreçlerden geçtiğini, yaklaşık olarak hangi aşamalarda birbirinden farklılaşmaya başladığını, insanın kendi soy çizgisi içerisinde; bugüne gelene kadar beynin nasıl hacim ve ağırlıkça aşama aşama büyüdüğünü görebiliyorlar.
Bu datanın birikmesi sürecinde birçok disiplinin katkısı var. Beynin ortaya çıkışı ve gelişimi konusunda paleontoloji en öne çıkan alan. Günümüzdeki insanların ve diğer canlıların beyin fonksiyonlarının kendi içlerinde ve karşılaştırmalı incelemesi üzerine biyoloji ve tıbbın çeşitli alanlarıyla, genetik alanında üretilen çalışmalar birçok şey anlatıyor. Bilişsel işlevleri incelemek üzere psikiyatri, antropoloji gibi alanlarda üretilen veriler önemli. İnsanın soyut becerilerinin tarihsel süreçte nasıl kompleksleştiğini gözlemlemek üzere insan üretimi somut materyallerin gelişimini görmek üzere arkeoloji önemli bir alan. Bunlar ve daha fazla alandan pek çok bağımsız kişinin pek çok bağımsız makalesi bir araya getirildiğinde "insanın diğer canlılara göre daha kapsamlı soyut becerilere sahip olduğu ve bunun da evrimsel süreçte insan beyninin vücut kuvvetinden dahi feragat ederek agresif bir gelişim çizgisini izlemesinin rolünün büyük olduğu" sonucuna varılıyor. Buna ek olarak insan dışındaki diğer canlıların da bu tip bilişsel özelliklerden tamamen yoksun olmadıkları da görülebiliyor.
Burada vurgulamaya çalıştığım şey "Evrime göre" temalı konuların aslında ne kadar havada kalabileceği.
Sorunuza direkt cevap olmadı, ancak umarım düşünce akışınızı daha somutlaştırmak ve belirgin bir çizgiye oturtmak adına faydalı olmuştur söylediklerim.
diğer canlılarda da var bu duygular en azından daha gelişmiş memelilerde, sadece daha basit düzeyde. Neden sadece insan gelişti soruna gelirsek, şu yazıyı okuyabilirsin bu konuda:
evrimagaci.org
@iwasbornonamountainside asyalı videolarını gerçek sanmayalım. Hepsi kurgu. Ah duyuru ahalisi çok fena.
Açıklamıyor. Sadece Türkiye'deki evrimi savunmayı inanç kabul edenler kendilerince iki dakika düşünüp zorla açıklatmaya çalışıyorlar.
Türkiye'de "bilmiyorum" , "cevabım yok" yanıtlarını alamazsın.
Darwin'e göre bile bazı sorunlar var ama bizdekilere göre yok.
Cevapları yabancı yayınlarda aramanı öneririm
Bence konuyla ilgili bilgisi ya da fikri olmayanlar soruya zaten cevap vermiyorlar ama bununla birlikte cevap verenlere laf sokmak için de ekstra cevap verme gerizekalılığı da yapmıyorlar.
sorunun en net cevabı insanın en başta çok yetersiz ve savunmasız ve zayıf oluşu. yırtıcı değil, dişleri keskin değil, pençesi yok, hızlı koşamıyor, uçamıyor, suya dalamıyor, toprak altında yaşayamıyor, çölde veya buzulda yaşayamıyor, zehiri yok, boynuzu yok, iri değil, tüylü veya kürklü değil. Doğal seleksiyona uğrayıp silinip gitmesi lazımdı ve bir çok yan türleri de zaten yok oldu. Ancak homo saphiens bir şekilde beynini kullanarak önce korundu. sonra barındı. sonrada avlanmayı öğrendi. bu aşamalarda beyin sürekli evrimleşti ve şu anda tüm türlerden üstün bir hale geldi. bir aslan yüz binlerce yıl aynı şekilde kalacaktır. çünkü mevcut hali ile türünü devam ettirebiliyor. diğer türler için de bu geçerli. mevcut hali yeterli ise gelişme olmuyor.