erozyon köprü için tehlikeli bir boyuta mı varmış yoksa olabilecekleri en baştan hesaplayıp ona göre mi köprü yapmışlar?
Sağlam zemine oturmayan ayakları kazıkların üstüne oturtmuşlar.
Muhtemelen o açıkta kalan kazıklar da bir dönem toprak içindeydi, zoom yapınca biçimsiz oldukları görülüyor.
Fore kazik bunlar büyük ihtimalle; zemini sağlam olmayan inşaatların zeminine de, çukur gibi kazılar yerlerin etrafına da kafes gibi çakılir saglamlastirma için.
zeminarastirma.com
arkadaşlar sanırım soru tam anlaşılmamış. adam da onu soruyor zaten. köprü yapılırken orası dere yatağı değilmiş, toprakmış. ayakları da diğer toprak üstünde duran ayaklar gibi kazık dikip üzerine oturtmuşlar. dışarıdan bakıldığında diğer ayaklar gibi sadece köprü ayağı gözüküyormuş, açıkta kazıklar gözükmüyormuş. orası sonradan erozyona uğramış ve o ayakları yaşıyan kazıklar açığa çıkmış. yani geriye kazığın çakıldığı toprak kalmamış, erozyona uğramış, kazıklar açıkta kalmış.
yani bu kazık dana yerin altına ne kadar gidiyor ki köprüyü taşısın? kazığın da illa ki bir alt noktası var, cehennemin dibine kadar inmiyor. dikilirken de epey derine çakmışlar da tabiat işte, erite erite derinlik falan bırakmamış. geriye toprak altında bir karış bir şey kaldıysa köprü ayaklarını ne taşıyor, az daha aşınsa, kazıklar havada sallanmayacak mı?
bunu düşünüp cehennemin dibine kadar saplamışlar mıdır diyor adam, yoksa ilk yapılırken "şu kadar insek yeter" demişler de o dedikleri yer de aşınıp bitmiş midir?
O kazıkları çakmanın mantığı yumuşak toprağın bitip altta kayaç tabakanın bulunmasıdır. Sonsuza kadar yumuşak toprak devam etmez. Altta kayaç tabaka vardır ve o kazıklar kayaç tabakaya saplanmıştır. Yani o toprağın bir taşıyıcılığı yok. Akarsu o toprağın tümünü silip süpürse dibini sıyırsa da o köprüye bir şey olmaz.