merhaba arkadaşlar

geçen gün bir üniversite hastanesinde bir eğitim için mülakata katıldım, mülakattı yapan ekibin başında bir prof vardı. bu prof, eğitim için katılımcılardan 3 senelik 120 bin tl'ye yakın para istedi, bu parayı bir vakfa göndermemizi istediğini belirtti, vakfı arattığımda hiçbir sonuç yok internette.

karşılığında fiş fatura vermeyeceklerini, isteyenlere ancak ''bağış makbuzu'' verileceğini bildirdi.

şimdi benim anlamadığım şu, üniversite hastanesinde görev yapan bir prof, hastanenin imkanlarını ve mekanlarını kullanan bir yer; mesai saatleri içinde katılımcılara mülakat yapıyor ve para talep ediyor. para da bir vakfa aktırılacak diyor.

burada soruşturulması gereken bir şey yok mu sizce de? belli ki devletin sağladığı bi imkan değil bu eğitim, ok. peki neden devletin kurumunu ve saatlerini kullanıyor bu insanlar?

durumdan oldukça rahatsız oldum, ne yapılabilir?

 

Elbette usulsüzdür, yanlış mı anladım, vakfı Google'a yazıyorsun ama hiçbir veri bulamıyorsun öyle mi?

Eğer öyleyse direkt o profun ve arkasının ifşa edilmesi gerekir, Cimer'e şikayet hatta belki suç duyurusu lazım. Ne münasebet, var olmayan bir vakfa para bağışlayıp bir de bağış makbuzu alıcan ama o eğitimi aldığına ve para karşılığı aldığına dair hiçbir belge olmayacak elinde?

Doğru mu anladım??

muhayyer divan

direkt elden para alamayacağı için paravan vakıf kurulmuş sanırım. soran olursa ben para mara almadım, vakfa bağış yapmalarını tavsiye ettim der.

brkylmz

Psikoloji öğrencilerinin zorunlu stajları için dekanlığın belirlediği bir ücret var mesela. Ya da laboratuvarlarda ve yan dallarda eğitim görmek isteyenlerden ücret talep ediliyor.
Ama bu ödeme fakültenin döner sermaye birimine yapılıyor.
Sizin dediğiniz gibi adı sanı olmayan bir vakfa ödeme istenmesi usulsüz görünüyor.

pro9it9is9

anlattığın kadarıyla baya usülsüzlük bu :) şikayetçi olabilmek için emin olman gerekir. vakıfı araştırmak, eğitimi kurum mu yapıyor doktorun kendisi mi? hepsinden iyice emin olmak lazım

avatar is back

merhaba arkadaşlar, vakfın ismi zaten çok genel, bize e-mailde de bildirdi vakfın ismini, araştırıyorum öyle bir vakıf çıkmıyor. şöyle bir vakıf mesela ''istanbul proflar vakfı'' gibi aşırı genel bir ismi.

sonra eğitimin başında vakfı tanıtıyor hoca, vakıf 2024'te kurulmuş görünüyor, ama daha önce bundan 4 sene önce aynı eğitimin duyurusunu internette de yaptığında, vakıf adına eğitimi düzenlediğini ve eğitimin parasının vakfa aktarılması gerektiğini söylemiş. aynı vakıf için 3 sene önce de para istemiş.

elimde yazdığı e-mail ve daha önce de duyurusunu yaptığı, bir internet sitesinde yayımladığı duyuru metni var aslında. vakfın gerçekten var olup olmadığından nasıl emin olacağım? hocaya sorsam işkillenir .) bir de bu usülsüzlükse, nasıl bir prof olarak bunu yazar e-mailde, hiç mi dikkat etmez diye bir düşünüyor insan.

suç duyurusu dediğiniz, bir avukat tutup mu suç duyurusunda bulunayım?

damba

@pro9it9is9 eğitim psikoloji eğitimi, ama paranın istendiği vakfa dair hiçbir şey yok elimde, dönere gitseydi eğer nasıl alıyorlar bu parayı? yani döner dediğiniz hastanenin giderine mi yatırılıyor? karşılığında fatura vs isteniyor mu?

damba

Bu işleri bilen bir avukat bulmak lazım, her avukat bakmaz buna ama evet bu peşine düşülmesi gereken bir iş. İstersen önce Cimer'e şikayet et, ama benim aklıma bu işten devletin çıkarının olup olmayacağı sorusu da geliyor, çıkarı varsa Cimer işe yaramayacaktır çünkü. Keşke bir avukat arkadaş çıksa şu işten anlayan, başı gözü sadakası olarak cevap verse yol gösterse...

muhayyer divan

Vgm.gov.tr (vakıflar genel müdürlüğü) arama satırına ismin bir kaç kelimesini yazip aratın çıkar ama ne alaka. Yeni bjr dolandırıcılık türü gibi. Aklıma eski bursa valisi geldi. Bursalı işadamlarindan belli vakıflara bağış yapmasını istemişti. Feto vakiflariymis. Görevden alınmış darbe girişimi sonrası tutuklanmıştı. İşadamları da kısa bir gözaltına alınıp bağışları sorulmuştu. Sesli güldüm sorunuzu okuyunca. İlgisi yoktur tabi ki ama usulünce olan bir şeye de benzemiyor. Mülakat sonucu bunu kabul etmeyince eğitime baslayamiyor musunuz?

aslagülümseyenbirkediyegüvenme

bence bu işin peşini kesinlikle bırakmayın. cimer, savcılık vs takip edin. bu tarz rezillikler yapanın yanına kar kalıyor artık.

co2s2

döner sermayeden fazla pay düşmediği için böyle yapmış sanırım
savcılık/mali şube suç üstü yapması lazım

bir soru sorcam

eğitimi mesai saatleri içinde mi veriyor?
ben şöyle anladım, adam bir eğitim açmış ama kendi adına faturalandırmak yerine bi vakıfla anlaşmış, para onlara yatıyor ve vergiden bu şekilde kaçınıyorlar.
yani mülakatı ve eğitimi orada yapsa bile iş tanımının dışında olduğu için eğitimi kendi ücretlendirebilir bence. yani ücret istemekte usulsüzlük olmayabilir de çapa'da filan yaparlar öyle eğitimler mesai sonrası örneğin ama vergiden kaçınma yolları bulmuşlar gibi geldi bana

red g

@red g merhaba, mesai saatleri içinde bir devlet memurunun eğitim açması ve insanlardan bir şekilde para istemesini ben bir yere koyamıyorum. Vakfa istese ve o vakıf devlete bile ait olsa, o an yapması gereken iş mesai saatlerinde devletin ona yönlendirdiği iş değil mi? Onu yapması gerekmez mi? Sanki sadece vergi değil gibi, bir taraftan devletin kurum ve kuruluşlarını kullanıyorlar, bir taraftan da devletin mekanını.

@aslagülümseyenbirkediyegüvenme evet, kabul etmezsem eğitime alınmıyorum :)

@birsoru sorcam savcılığa nasıl şikayet ediyoruz? yol yordam bilsem yaparım aslında, ama Cimer’den başka bir şey bilmiyorum.

damba

üninin bağlı oludğu ilçedeki adalet sarayında idare savcısına derdini anlatacaksın yeterli kanıt görürse soruşturma başlatır
ses kaydı filan al belki geçerli delil sayarlar
vakfa ait hesap hareketlerini inceleyebilirler

bunun ispatı çok zor ve üniversitelerde işler böyle yürüdüğü için birbirlerini kollarlar
döner sermyeden gelecek parayı az buldukları için böyle yapıyorlar
amam özel yer açacak cesaretleri de yok devlete sırtlarını dayadıkları için

bir soru sorcam
1

mobil görünümden çık