Oncelikle bir "OHA" diyorum bu ibareye, sonra chat GPT'nin verdigi bilgiyi birakiyorum:
"Dinen meşru olmayan konu ve riskler" ifadesi, İslami kurallara uygun olmayan ve dinen caiz kabul edilmeyen durumları ifade eder. Bu tür ifadeler, özellikle İslami sigorta (takaful) ya da helal sigorta gibi ürünlerde karşınıza çıkabilir.
Bu tür sigorta poliçelerinde, sigortalanması uygun olmayan durumlar şunlar olabilir:
Alkol, Kumar ve Uyuşturucu: Alkol, kumar ve uyuşturucu ticareti gibi dinen haram sayılan faaliyetler ve bu faaliyetlerden kaynaklanan zararlar sigorta kapsamı dışında kalabilir.
Faizli İşlemler: Faizli bankacılık işlemleri veya faiz içeren işlemlerle ilgili riskler de bu kapsama girer.
Ahlak Dışı Faaliyetler: Fuhuş, pornografi veya diğer ahlak dışı kabul edilen faaliyetlerden doğabilecek zararlar da bu gruba girer.
Haram Olan Mallar: İslami kurallar çerçevesinde haram kabul edilen malların (domuz eti gibi) taşınması veya ticaretiyle ilgili riskler de kapsam dışında olabilir.
Bu ifade, sigorta poliçesinin İslami prensiplere uygun olarak hazırlandığını ve bu tür risklerin teminat altına alınmadığını belirtmek için kullanılmıştır.
Önce dalga geçiyorsunuz sandım ama google'da "dinen meşru olmayan riskler" diye aratınca @quaker'in özetini verdiği 1 sunum ve 1 makale buldum.
Ben 10'da biri fiyat versinler sigorta falan yaptırmam oradan.
Ilk kez gordum boyle bir sey. Misal arabayi krediyle aldiysaniz dinen mesru olmayan bir bicimde faiz odersiniz, bu durumda araba sigorta disi kaliyor herhalde.
"katılım sigorta" şirketine bakmışsınız. 100% kuveyt türk'e ait. bunların neler olabileceği, "danışma komitesi"nce belirlenir. yani şu amcalar ne derse o:
seddk.gov.tr
nasıl katılım bankaclığı(islami bankacılık) varsa islami sigorta sistemi de mevcut. sadece banka olanı kadar popüler değil. Tekafül, bir grup şahsın muhtemel tehlikelerin zararlarını paylaşmak amacıyla, kâr amacı taşımayan ve kendisine ait müstakil hesabı bulunan bir fon oluşturmaları üzerine gerçekleştirilen bir ortak sözleşme şeklinde tanımlanır. faiz, haram gibi İslami değerler dikkate alınarak işlemler yapılır.
Tekafül sigortada fon; bağış, katkı ve pay ödenen değerden, geleneksel sigortada ise toplanan primlerden oluşur.
Tekafülde elde edilen fon İslami ürünlere yatırılırken, geleneksel sigortada her türlü yatırım aracına(bkz: faiz) yatırım yapılabilir.
Tekafül sigortada yapılan sözleşme bağış ve ödünç niteliğinde iken; geleneksel sigortada sözleşme bir hizmetin satımını içerir.
orijinal terimiyle tekafül denilen şey esasen bir katılım sigortacılığıdır ve finansal varlıkları katılım esasına göre yönetir.