Akkuyu nükleer enerji santralinden gelen elektrik normal elektrikten daha pahalı olacakken, tamamı Ruslara ait olacakken, Türkiye’deki teknolojiye katkısı neredeyse olmayacakken (her şey Ruslar tarafından yapılıyor sonuçta) Erdoğan’ın bu projeyi ısrarla yapmak istemesinin nedeni nedir?

Edit: amacım nükleer enerji karşıtlığı kesinlikle değildir. Hatta kar zarar yaptığımızda nükleer enerjinin, güneş enerjisinden bile daha temiz olduğunu düşünüyorum. Sonuçta güneş panelini üretirken doğayı kirleteceksin, taşırken de. Bakım masrafları derken karşılığında aldığımız enerji çok az. Nükleer de ise verdiğimiz emeğe karşılık muazzam bir getirisi oluyor.

Benim anlamadığım, akkuyunun Türkiye’ye hiçbir katkısı yokken, Erdoğan nedenimizin veriyor? Bakın, oradan üretilecek enerjiyi bile normalden daha pahalı alacağız. En azından bu daha düşük olsaydı kesinlikle mantıklı derdim. Yani, ihaleyi bize enerjiyi normalden daha pahalı satacak olan Ruslar yerine niye daha mantıklı birine verilmedi

 

Orada kalmaz bu iş. Uç beyi gibi bir şey. Doğru yapılıyor.

gabe h coud

Ben kendi adıma nükleer enerjiye karşı değilim nükleer enerji yoktan enerji varetmenin bir tık altı, üstelik olabilecek en temiz enerji üretim sistemi, bunun dışında inşaatını Rosatom şirketi yapacak, bu alandaki en büyük firma bu sanırım farklı ülkelerde yaptıkları nükleer santralleri var, bu sayede kendi teknolojileriyle Türkiye'de bir nükleer santral yapılacak, ayrıca sadece kendi ülkelerinde kullanılan vver-1200 kodlu reaktörü Rusya dışında ilk kez Türkiye'de kullanacaklar, olası bir sorunda izlenecek prosedürler olası müdahaleler ve çözüm süreçleri de yine kendi yükümlülüklerinde olacak, sırf bu proje için buradan Rusya'ya gönderilip üniversitelerde eğitim aldırılan yüzlerce insan var, bu gelecek için bence önemli bir yatırım, santral Rusların olsa bile dolaylı olarak ülkeye olan katkısı muazzam, ben o nedenle normalde desteklerim bu projeyi ama bir işin içinde RTE ve Ruslar olunca insan yine de ikircikleniyor bilemiyorum kafam çok karışık.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

Gunumuzde 80 milyonluk bir ulkenin nukleer enerjisiz devam ediyor olmaya calismasi sacmalik cunku.Bizden cok daha dusuk nufuslu ulkelerde bile birden cok nukleer santral var.

aslinda canakkale koprusu gibi gereksiz harcamalar yerine oncelikle nukleerin arada cikartilmasi daha dogru olurdu ama demekki orada rant daha az.

cooperr

Türkiye'de elektriğin %21 i doğal gazdan üretiliyor.

Mirket

bana da tuhaf geliyor. akkuyu Rusya için daha faydalı, adamların akdeniz'de yeri oldu resmen akkuyu sayesinde, herşeyini kendileri yapıyorlar her ne kadar türk öğrenciler vs Rusya'ya gönderilse de, teknoloji onların. bi sıkıntı çıksa ayvayı yedik:-/

Hele yeni yapılacak olan Sinop ve Trakya santrallerinde de Rusya ile görüşmesine hiççç anlam veremiyorum, bari onları başlarına ver de Rusya ya tam bağımlı olma

euteamo

Ben de anlamlandıramıyorum maalesef. Ucuz değil, yine kasadan döviz çıkacak. Doğalgazda olduğu gibi yine göbekten rusyaya bağlıyız.

Sırf nükleer olmasının hiçbir mantığı yok. Üstelik deprem ülkesiyiz ve ortadoğunun göbeğindeyiz.

robin one persie

Türkiye'ye atılan gelmiş geçmiş en büyük kaziklarda başa oynar

Hiçbir şekilde öğrenci vs olmadı. Rusya'ya gidenler geri geldi, 500 dolar para vereceklerdi nükleer uzmanlık yapacak öğrencilere şaka gibi
Tabii kabul eden olmadı

Çok az sayıda ısrar sonucu kalanlara da düğme açma kapamayi gosterdiler

Onlar da tesis de olmayacak

Tesis onların
Toprak onların
Hava savunma sistemi vs
En kazik fiyattan elektrik
Yan ürünler onların
Hiçbir şekilde teknoloji paylaşımı yok

Yerli firmaların soğutma sistemlerine ait borulama çalışmaları hariç sıfır katkı

Aynı reaktörü Bangladeş parasiyla aldı

Atla deve değil, max 7 milyar dolara kendimiz yapardik.

Yapamazdık diyen varsa buyursun tartisalim

topkapiaksaray

Herkes yazmış ama soruya cevap veren yok:) bu süreç suriye'de rus uçağının düşürülmesiyle başladı. Türkiye uçağı düşündükten sonra aslında "biz ne b*k yedik?" diyerek birçok alanda rusya'ya kapitülasyon vermeye başladı. Nükleer santral anlaşmaları da bu süreçte yapıldı. Sözleşmeler yapıldı, inşaat başladı. Rusya'nın kârlı çıkacağı belliydi ama dediğim gibi, suriye savaşı'nın diyeti. Artık vazgeçilir mi? Atı alan Üsküdar'ı geçti. Ayrıca son süreçte s-400 ve f-35 meselesi nedeniyle rusya ile gerginlikler oldu. Suriye'deki durum ve israil meselesinde abd'nin tutumu da rusya ve Türkiye arasında gerginlik yarattı. Neden? Türkiye nato ülkesi ve abd müttefiki. İsrail (ve onun destekçisi abd ve körfez emirlikleri) ile de aslında müttefik uluslararası düzeyde. Diğer tarafta ise İran, Suriye, Lübnan, Çin, Rusya cephesi var. Türkiye bu cepheye de karşıt ortadoğu politikası nedeniyle. Ama Rusya ile de açıktan gerilim yaşamak istemiyor çünkü akp iktidarı başından beri uluslararası alanda aslında bir denge politikası tutturmaya çalıştı. Tabi bu denge nabza göre şerbet, çıkarına göre taraf tutma dengesi. Yarın yine abd ile uzaklaşılır ve rusya ile yakınlaşmak zorunda kalınır diye rusya ile minimum sorun yaşansın isteniyor. Santraller de rusya ile az sorunlu ilişkinin bedeli ve ileride rusya'ya tekrar yanaşmak için açılan bir kredi. Tabi çok pahalıdan alınan bu enerjiden iktodardan kimin ne kadar pay alacağı meselesi de ekstra bir etken olabilir. Yoksa temiz enerji, yüksek verim falan devletin derdi değil, rusya'nın derdi de değil. Deniz suyu sıcaklığı artışı ve çevre raporlarında tahrifat haberleri çıkmıştı ki senelerce şirketlere peşkeş için nehirleri yok edip madenlere olumsuz çed raporlarına rağmen jandarma zoruyla talan yolu alanlardan doğa hassasiyeti beklemek saçmalık olur.

prole

Muhtemelen S-400'lerin alımı ile aynı sebepten. Duygusal.

parka
1

mobil görünümden çık