ayda 1 depo benzin harcayan birinin elektrikli araba alması mantıklı mı?




 

Tamamen elektrikli arabalara hala biraz şüpheci bakıyorum ben.

Şarj edilebilir hybrid'ler en güzel çözüm gibi geliyor bana. Hem kendi kontrolümüzde şarj edebiliyoruz ve yalnızca pilden 80-100 km gidiyor, pil bitince de içten yanmaya geçiyor. Normal hybrid gibi regenerative charge mevzusu zaten var.

Menzil korkusu yok, benzin tasarrufu var. İki tarafın da en güzel yönleri gibi.

hedep

aynı fiyata alcaksan vergisi aynıysa her türlü mantıklı. öbür türlü çok mantıklı değil.

jelly bear

Tabii şu an tam sırası.

gabe h coud

Az yakan bir araba olduğunu varsayıyorum. 800 km menzil diyorum bir depoya. Senede 9600 hadi yuvarla 10.000 km yapan birinin araba sürekli arıza vermediği sıkıntılar yaşatmadığı ve çok eskimediği sürece elektrikliye geçişi bırak genel anlamda araba değiştirmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu denklemde arabayı şarj edecek müstakil bir yerininiz olmadığını, varsa da hızlı şarj edecek altyapınızın da olmadığını varsayıyorum. Evinize hızlı şarj altyapısı da istiyorsanız bunun bedeli senelik benzin masrafınız kadar olacaktır.

denizgonen

Sorunuza doyurucu bir cevap alabilmek istiyorsanız verdiğiniz bilgi çok yetersiz.

1 depo benzin ne demek? Hangi depo? Deposu 40 litrelik bir B segmenti arabadan mı bahsediyoruz yoksa 100 litrelik F segmenti bir araba mı?

Ayda ortalama kaç km yol yapıyorsunuz? Asıl önemlisi, yaptığınız yolu nasıl yapıyorsunuz? Her gün 20-30 km mi yapıyorsunuz yoksa tek seferde uzun yol yaparak depoyu mu bitiriyorsunuz?

Otomobilin sizin hayatınızda kapladığı yer nedir? Acil bir durumda 500-600 km yol yapmanız gereken bir durumun içinde misiniz yoksa otomobil kullanımınız son derece rutin, iş ve ev arasında mı?

Otomobili nerede şarj edeceksiniz? Eviniz şarj etmeye uygun mu? İşte şarj imkanınız var mı? Evinizin yakınında şarj istasyonu var mı?

Mevcut arabanız ve almayı düşündüğünüz elektrikli araba nedir?

Bu sorulara cevap verirseniz sorunuza doğru bir cevap alma olasılığınız artar yoksa varsayımlara dayalı cevaplar yararınıza değil, zararınıza olabilir.

10551037

Denizgonen +1

Kuzenim aynı durumda tutturmuş hybrid istiyorum diye, şu an benzinli yaris kullanıyor hesap kitap yapıyorum anlatıyorum benzin+vergilerin masrafı alacağı araçtan daha ucuza geliyor ve kenarda biriktirdiği tasarrufu da sıfırlamamış oluyor

grimavi

2025 ortasına kadar elektrikli araç almaktan emin olamadım. ama 2025 ve sonrası bunların menzili artabilir. teknolojik büyük bir ilerleme olma olasılığı çok yüksek.
ayrıca şu an yatırım zamanı değil. gerçekten paranızı el altında ve tl olmayacak şekilde tutmanızda fayda var.

janderzel zartanyan

Ben ayda 3-4 kere İstanbul-Çanakkale arası gidip geliyorum ve ne Çanakkale’deki evimde, ne de İstanbul’daki evimde arabamı ev elektriğimden şarj etme şansım yok. İstanbul-Çanakkale arası, 350 km kadar ve ben 3-3.5 saat arasında alıyorum bu yolu. Elektrikli bir araba ile bu mesafeyi şarj için durmadan gitme şansım yok. Bu sebeplerle ben elektrikli araba almıyorum.

Sizin durumunuz nasıl? Şehir içi – şehir dışı ayrımınız nasıl? Şehirlerarası giderken her 3-4 saatte bir durup 1 saat araba şarj etmeyi göze alıyor musunuz?

Şehir içi için evde şarj edebilecek misiniz? Yoksa şarjı bitince bir AVM’de ya da benzinlikte boş boş 1 saat bekleyebilecek misiniz?

Bunlarla ilgili probleminiz yoksa bile, sadece ayda 1500 lira az harcamak için yeni araba almak mantıklı gelmedi bana.

Zaten arabanızı değiştirmek üzereyseniz ve yukarıda bahsettiğim şarj mevzusu sizin için problem değilse bile, birkaç sene daha beklemekte fayda var gibi geliyor bana. Kaldı ki Teslalar hariç, neredeyse tüm elektrikli arabaların hibrid ya da benzinli versiyonları da var.

co2s2

hibrit saçmalık.
karşılaştırmanın sadece yakıt ve menzil üzerinden yapılması da bir diğer saçmalık. içten yanmalı bir motorun rutin bakım masrafları ile motor ve aktarım organları kaynaklı arıza ve onarım masraflarından kimse bahsetmiyor.
elektrikli araçta motor yağı yok, şanzıman yok, baskı balata yok, triger kayışı, buji yok, piston bileziği yok... yok yok yok.
elektrikli araç da arıza yapacaktır elbet ancak içten yanmalı bir motorun bakım, mekanik arızası ve onarım süresi ile elektrikli bir aracın bakımı, arıza, onarım süresi kıyaslanmaz bile.

hibrit saçmalık demem de tam bu nedenden, arıza&bakım unsurunu ikiye katlıyorsunuz.

late viper

elektrikli araba alıyorsan, aynı arabanın elektrikli - benzinli - hibrid versiyonu olanlarını alma. baştan elektrikli olarak tasarlanmışları al. tesla gibi, hyundai ionq 5 gibi vesaire. hem elektrik, hem benzinli olan araba platformlarında tesisat problemi çok oluyor.

rain when i die

değil, hele tr'de hiç değil.

razzraziel

kisa cevap, degmez..

cooperr
1

mobil görünümden çık