Selamlar,

İşveren bir çalışanı, ihbar ve kıdem tazminatını ödeyerek işten çıkarma hakkına "her koşulda" sahip midir?
Yoksa çalışan işten çıkarmaya itiraz ederse, işveren işten çıkarmayı gerekçelendirmek ve kanıtlamak zorunda mıdır? Bunu yapmazsa daha fazla (4-8 aylık maaş tutarında) tazminat ödemek zorunda mıdır?

Bir arkadaşımın arkadaşı olan HR uzmanı durumun son söylediğim gibi olduğunu, yani itiraz edebileceğimi ve gerekçe gösterilmezse ekstra tazminat için anlaşma teklif edebileceğimi söyledi.

Doğru mudur? Bir avukata danışmamı önerir misiniz (masraf yapmaya değer mi)?

Şu avukatlık sitesinde konu anlatılmış:
www.tahanci.av.tr

Teşekkürler.

 

Arkadaşın haklı.
Avukat bul bu konularda tecrübeli, davaya gitmeden arabulucuk aşamasında tazminatların üstüne 5 maaştan kapıyı açıp işvereni sıkıştırsın. 3 maaştan aşağı düşmesin.

Bruce

dediğiniz iş garantisi olan yerlerde yani en az 30 ve üstü çalışanı olan yerlerde geçerli. ayrıca işveren onu kabul etmez büyük ihtimalle, arkadaşınız işten çıkartıldıktan sonra işe iade davası açmak için arabulucuya başvurur, şirket isterse araulucuda anlaşır 2-4 maaş verir, anlaşmak istemezse sava sürecini bekler. ben özellikle şu dönemde kimsenin aa öyle mi, o zaman biz sana 4 maaş verelim hadi diyeceğini sanmıyorum. uzun uğraş sonucu alabilir.

benaslinda

Sitede çalışan iki görevliyi zıkarırken muhasebeci bir gerekçeye ihtiyaç duymadı. Keyfi çıkarma denilebilecek bir kod girdi ve çıkardık.
Ayrıca, keyfi çıkarma olmasaydı, patnohlar pükümetleri öyle bir sıkıştırırdı ki işçi de keyfi istifa edemezdi.

abbabaabbaababbabaababbaabbabaab

Ekstra tazminat adında bir şey yok. İşe iade davası var. İşe iade davasını kazanırsanız çalışmadığınız döneme ait 4 aya kadar maaşı alıyorsunuz. Bir de bunlara ek olarak şu var. İşveren sizi istemediği için sizden kurtulmak için bedelini sorar siz de o bedeli söyleyip ondan "haraç" alıp işe dönmeme kartını kullanırsınız. Haksız şekilde işten çıkarıldıysanız tabii ki işe iade davası hakkınız. Sonuna kadar kullanın.


İŞ KANUNU
...
İKİNCİ BÖLÜM
İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi
...
Feshin geçerli sebebe dayandırılması

Madde 18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/2 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.

Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.

Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.

b) İşyeri sendika temsilciliği yapmak.

c) Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip veya yükümlülüklerini yerine getirmek için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.[6]

d) Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.

e) 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.

f) Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.

İşçinin altı aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.

İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında bu madde, 19 ve 21 inci maddeler ile 25 inci maddenin son fıkrası uygulanmaz.


Sözleşmenin feshinde usul

Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.


Fesih bildirimine itiraz ve usulü

Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 12/10/2017-7036/11 md.) İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi hâlinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

(Değişik üçüncü fıkra: 12/10/2017-7036/11 md.) Dava ivedilikle sonuçlandırılır. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.

(İptal dördüncü fıkra: Anayasa Mahkemesinin 19/10/2005 tarihli ve E.:2003/66, K.:2005/72 sayılı Kararı ile.)

nawar

Tesekkurler cevaplar için.
Peki isyeri 30 kisinin altındaysa ne olur? Bu durumda kesinlikle boyle bir hak yok mu?

pantepember

04 kodu ile çıkartılmışsa yani işten çıkarma bildirim formunda 04 yazıyorsa haksız fesih demektir.
Arabulucuya gidersin ve anlaşırsanız kıdem ve ihbar tazminatını verir. Kullanılmamış iznin varsa onu da vermek zorunda.
Eğer arabulucuda anlaşamazsanız yada anlaşmayı tercih etmezseniz mahkemeye gidip 4 maaş daha fazla alma hakkına sahipsin. (haksız fesih olduğu için kesinlikle kazanırsın.)

ancak arabulucuda anlaşmazsanız herhangi bir para alamazsınız, mahkeme bitince arabulucuda anlaşmadığınız rakam ve 4 maaş daha alırsınız. Mahkeme ne kadar sürer, o sürede enflasyon ne olur bilemeyiz. örneğin 1 sene sürerse mahkeme, arabulucuda alacağın paranın faiz gelirinden de vazgeçmiş oluyorsun. Bunları da düşünmek lazım.

arabulucuda anlaşırsanız mahkemeye gitme hakkınızı kaybetmiş olursunuz. (Zaten onu belirten bir belge imzalamak zorunda kalırsınız.)

size tavsiyem arabulucuya gitmeden arabuluculuk konusunda tecrübeli bir avukatla anlaşın. Zaten arabulucuda anlaşırsanız avukatlık ücretini de işten çıkaran işyeri öder sizin bir kaybınız olmaz.

tembel fil

Sanirim sorum eksik oldugu icin yanlis anlasilmisim.

Isveren tum tazminatlarimi (sanirim yaklasik birer aylik ihbar ve kidem) veriyor, ama is bulmakta bir sure zorlanacagimi dusunuyorum. Bu nedenle acaba isten cikarilmaya itiraz edersem biraz daha tazminat alabilir miyim diye merak ediyorum.

pantepember

1 kıdem ve 1 ihbar dediğinize göre 1.5 yıldan az çalışıyorsunuz.
Anladığım kadarı ile işyeri 30'dan az kişi çalıştırıyor.
Anladığım kadarı ile işveren çalıştığınız süre yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş.
Anladığım kadarı ile işveren çıkışınızda yasal yükümlülüklerini yerine getirecek.
Anladığım kadarıyla ikale yapılacak derecede üst pozisyonda değilsiniz/ ya da ikale gerektirecek bir sorun yaşamadınız.
Eğer bu yazdıklarım doğruysa elbette işe iade davası açmaya hakkınız var fakat bir yere varacağını da sanmıyorum.
Nasıl istifa etmeniz bir haksa, istifanız durumunda işveren ihbar süreci ile korunuyorsa, istifanız durumunda kıdeminiz yanıyorsa, işçi de aynı mantıkla çıkarılmaya karşı ihbar ve kıdem tazminatı ile korunuyor ve bunları karşıladığı sürece işverenin de işten çıkarma ve kişi ile çalışmamaya hakkı var.

denizgonen
1

mobil görünümden çık