Zengin cocuklari degil. Niye okuyosunuz bitirince ne yapmayi düşünüyorsunuz diye sormak dahi istemedim.
Memlekette her sey bu kadar kotu giderken, hayatinin en verimli yillarinda rus dili ve edebiyati okumak?
Evet belki romantik bi karar da memleket hic romantik degil.
Yani ne sorsam bilemedim.
Insan niye bu bolumde okur? Hele ki onca yoksulluk varken?
Hepinize huzurlu bi gün dilerim.
Artık üniversite okumak bir amaç değil araç.
Ayrıca dar bakıyorsunuz olaya, bu çocukların muhtemelen hali hazırda İngilizceleri var, bir de Rusça öğreniyorlar, birleşmiş milletlerin herhangi bir ajansına girip çalışabilirler, dış ticaret şirketlerinde çalışabilirler, tercümanlık yapabilirler, akademisyen olabilirler. Dil bildikten sonra istedikleri her şey olabilirler. Kendimden biliyorum.
O avukat, mühendis kafasından çıkmak lazım, kaldırımlar işsiz mühendis dolu.
kardeşim ankara rus dili edebiyatı mezunu. şu an büyük bir firmada yurt dışı satış sorumlusu. altında 8 çalışanı ve arabası var. maaşı da 100k üzeridir primler hariç.
romantiklik ne alaka? rus dili edebiyatı mezunları rus klasiklerini okuyup lenin belgeseli izlemiyorlar ki.
Rus dilini, kültürünü merak ediyorlardır. Entelektüel insanlardır, illaki mühendis, doktor olmak zorunda hissetmiyorlardir kendilerini. Bir dil bildikten sonra iş bulabilmen daha kolay.
Mesela, kişi resim, heykel, oyunculuk eğitimi almak istiyor etraftaki insanlar hemen "nasıl iş bulacaksın?"diye sorar seninki de o hesap.
Ne okusunlar mesela? Rus dili okuduklarına göre dilciler bi kere, dil puanıyla alan bölümler zaten belli. Hadi ingilizce öğretmenliği falan desek kpss uğraşacaklar ya da dandik özel okullarda ya da dil kurslarında yok paraya çalışacaklar. Onun dışında da diğer bölümlere göre çok daha verimli bir alan rus dili edebiyatı. Türkiye'nin dış ticareti her zaman olur Rusya ile. Rusça bilen biri de her zaman avantajdır yapay zeka vs ne kadar gelişse de.
Ben top 10 üniversite hariç işletme, iktisat, maliye vs okuyanlara üzülüyorum daha çok. Sallıyorum Kırıkkale'de, Kütahya'da işletme okumanın kime ne faydası var? Kaçı gerçekten iyi yerlerde çalışabiliyor mezun olduktan sonra? Dağ taş hukuk fakültesi oldu o da artık yavaştan yaş. Mühendislik bile iyi bi yerden mezun değilsen ve kendini geliştiremiyorsan çok da para kazanamadığın bir meslek oldu. Bence ekstra ve uluslararası geçerliliği olan bir dil öğreten bölüm Türkiye şartlarında gayet verimli bir yöntem yani gençliği geçirmek için.
bence soru doğru ama hareket edilen örnek yanlış. dendiği gibi rus dili edebiyatı sadece romantizm amaçlı değil. piyasada iş yapabilir. rusça kitaplar çevirip, rus edebiyatı hakkında gazetelerde yazı yazmak zorunda değil.
artık günümüzde üniversite okumak bi dert, okumamak iki.
insanların çoğu (ben de dahil) bulunduğu kabuktan ve ortamdan çıkıp başka yerler başka yaşamlar görmek için okul okuyor. bunun bilincinde olarak kendini büyütürse ve aşırı sanşsız değilse iyi kötü bi dikiş tutturuyor. okuyanların pek azı mezun olduğu bölüme dair iş yapıyor. bu son söylediğim özellikle "fen-edebiyat fakültesi" adı altında eğitim veren yerler için geçerli.
fen-edebiyat fakültelerinde okuyanlar neden okuyorlar diye düşünmekte hata görmüyorum. bu bölüm öğrencileri dikkatli olmalı. tanım olarak "biz bilim yaparız, meslek üretmeyiz" bölümleri çünkü bunlar.
Tanıdığım dil edebiyat mezunlarının büyük bir kısmı dış ticaret alanında çalışıyor ya da freelance çevirmenlik yapıyor. Bir kısmı özel okullarda öğretmenlik yapıyor, iki tanesi de akademisyen oldu. Ben de öğretmenlik yapanlardanım ve aklımda tekrardan sınava girip bu sefer sırf keyfine İtalyan veya İspanyol dili edebiyatı okumak var:)
Ayrıca nundu +1
senin daha fazla vakit kaybetmeden tedavi olman lazım. 10-12 yıldır düzenli aralıklarla "insanlar neden dil okuyor?" diye soruyorsun. iyi değilsin.
rus dilini geçtim, belki bazılarının dalga geçeceği urdu dili ve edebiyatı bölümünü bitirip konsoloslukta çalışan ve gayet güzel para kazanan da var. işini iyi yapana, ne yaptığını neyi hedeflediğini bilene her yerde ekmek var. iş kişide bitiyor.
yattığı yerden çalışan bir dilci olarak gülüyorum sadece :d doktor-mühendis-avukat olmazsan aç kalırsın kafası 80lerde kalmadı mı ya? ki ben ingilizceciyim yani, rusça bilen adam şu ortamda asla işsiz kalmaz.
kuzenim rus dili edebiyatı okudu. iş aradı bulamadı. şimdi ev hanımı, influencer olmaya çalışıyor.
gerçekten daha önce de ingilizce okumanın gereksizliğiyle ilgili soru açmışsın?
www.eksiduyuru.com
iş konusunu bilemiyorum ama ben istikrarlı olabilsem kesinlikle kendimi dil öğrenmeye adardım. kulağını ve dilini çalıştırıp beynini geliştirmek çok eğlenceli. bedeni de yormuyor. paslanmamak için süper bir akvite.
ben dikiş yapıyorum gözümü yoruyor mesela, enstrüman çalıyorum zihnimi yoruyor, örgü de güzel oda yoruypr gözü ama dil öğrenirken bunları kullanmasan da olur.
alzheimer olma olasılıklarını düşürmek istiyorlardır belki. geleceğe yatırım.