[q]
(6) 

Zeki cocuk

alibaba06 #1593576
28 aylik bir çocuğum var.
1.5 ay önce kreşe başladı. Konuşması falan gayet iyi durumda.
Cuma günü kresten çocuğunuz olması gerekenden daha zeki, bir kez duyduğu bir şeyi hemen öğreniyor ve unutmuyor. Ancak sosyal olarak kendi yaş grubu ile oynamıyor ve genelde yalnız kalmayı tercih ediyor. Bu durum bizi endişelendiriyor denilmiş.
Böyle söylenince akla ilk otizm geliyor ancak belirtilerin hiçbiri yok gibi
Normalde çocuğum parkta diğer çocuklarla ilgili, ellerini tutup arkadaş edinmeye çalışıyor. Ancak kreste neden böyle anlayamadım.
Böyle bir ihtimal olabilir mi diye de düşünmeden edemiyor tabi insan.

 

Otizm, yaygın gelişimsel bozukluk falan o kadar geniş bir şemsiye ki, hemen herkesi bir yerinden katabiliyorlar.

Eğer temel belirtilerden birisini yahut birkaçını (Evde ve dışında sürekli yalnız takılma, göz teması kuramama, konuşmayı tercih etmeme, kendi etrafında dönme, beş duyuda hassasiyet vs.) göstermiyorsanhiç endişelenmeyin.

Yok bunlardan az da olsa var ise, ama yaşının gerektirdiği fiziksel, duyuşsal, bilişsel ve soysal yeterlilikleri haiz olduğunu düşünüyorsanız, çok endişe edilecek bir şey yok. Elektronik orucu (tablet, tv, monitör, telefon vs. ekranlarla vakit geçirmesini engelleme) dışında ekstra pek bir şey yapmanız gerekmeyebilir.

Yüksek işlevli yahut Asperger olabilir. Yetkin ve kaliteli bir akademik eğitim aldığından emin olmanız ve ailecek bol vakit geçirmwniz yeterli olur.

Sakın ha bir hata yapıp özel eğitime falan kaydetmeyin. Çocuğun kafası karışmasın ve sicili mimlenmesin...

Bu yazdığım özetin özeti. Son tahlilde kısaca ne yapmanız gerektiği. Hem üniversitede bu işlerin eğitimini alan hem de 2.5 yaşında otizm spekturumunda tanısı konulan çocuğu şunanda fen lisesinde başarılı ve sorunsuz okuyan bir veli olarak söylüyorum. Aklınıza takılan bir mevzu varsa mesaj atın, detaylı yazışalım...

yadigar

Mobildeyim, editleyemiyorum, ekleyeyim:

Çocuk çok zekiyse bu onu doğal olarak ortalama zekalı akranlarından azade yalnız takılmaya iter. İlgisini çeken konularda daha yetkin kişilerle sorunsuz diyaloğa girebiliyor mu, burası önemli. Muhtemelen kreşteki ortam kendisine yetmiyor, sıkılıyor.

yadigar

Herhangi bir hassasiyeti yok, her türlü ortama sıkıntısız giriyor. Evde falan hep peşimizde, yalniz durmaz. Sadece kreste fazla yalnız takılıyor, aktivitelere istekli değilmis. Ben de henüz çok yeni kreşe başladığını ve uyum sorunu yaşadığıni düşünüyorum. Ayrıca da bu zamana kadar yasitlariyla aynı.ortamda fazla bulunmadığı için henüz nasıl oynayacağını bilmiyor.

alibaba06

kresi degistirin derim, oyaliyamiyorlar gibi..

cooperr

kotu bir sey olarak dusunmeyin. ben de boyleydim. bence zeka testlerini yaptirip once dogrulayin. kresteki bir hocanin dedigine dayanarak olmaz. bir de 2 yasindaki cocugun zekasi nasil anlasilir bilmiyorum. bende daha gec fark edildi (4-5 yas gibi) ustun zekali belgelerim falan oldu. cogu seyi ilk ben kavrarim ama insanlarla cok iyi anlasamam. ben de muhtemelen spektrumda bir yerlerdeyim.

simdi gayet guzel bir hayatim var. ama biz ciddi fukaraydik ve hicbir destek almadim, her seyi kendim yapmam gerekti. cok zor oluyor boyle destek almasini saglayin.

benim cocugum boyle olsa siradan cinko karbon insanlarla nasil iletisim kurmasi gerektigi yonunde bir egitim aldiririm kesinlikle. cunku zeki olmanin en buyuk handikapi sizin anladiginiz seyleri etraftakiler anlayamayinca nasil iletisim kuracagini bilememek oluyor. hayal kirikligina ugrayip yalnizlasiyorsunuz. cunku insani iliskilerde zeka ve entelektuel basaridan cok sosyal yetenekler ve grup kohezyonu onem kazaniyor. bunu nasil yonetmesi gerektigi yonunde egitim aldirin kesinlikle. yani ortada apacik bir gercek var ve siz bunu herkesin anladigi kabulunden hareketle gidince problem oluyor. zeka da boy gibi disaridan gorulup anlasilan bir sey olmadigi icin herkes zeki oldugunu dusunuyor. bu durumu yonetmek zor.

ama tabi 2 yasindaki bir cocugun zeki oldugu nasil anlasilir bilemiyorum. fiziki yapisi nasil, biraz minyon mu yasitlarina gore?

antikadimag

Fiziksel yapısı normal, boyu biraz uzun gibi kendi ay grubuna göre.

alibaba06
1

mobil görünümden çık