Milletin içki içmeyi bilmemesi
Türk aile yapısında herkes birbirine çok yapışık yaşar. Çocuklar büyür 30- 40 yaşına gelir ama hâlâ anne ve babaya hesap verir attığı her adım için. Bazılarında anne ve baba dışında başka aile fertlerine de. Evlenecek çiftlerin düğün alışverişine bütün aile hep beraber çıkarlar. Ayrıca hep müdahale vardır o olmasın diye.
Evlenecek çift evine eşya alırken ne bileyim gelinlik, damatlık alırken aile destek olur. Hatta nişanı kız tarafı, düğünü erkek tarafı yapar diye bir gelenek var. Halbuki herşeyi evlenecek çift kendisi yapmalı, aile karismamali. Bütçene göre evine eşyalarını al. Belki başlarda çok güzel olmaz ama paran oldukça daha güzeli de olur, yaptıklarınızla yetinin. Her şeye aile karışırsa kavga çıkar. O onun yaptığını beğenmez az bulur, diğer aile öbür ailenin yaptıklarını beğenmez. Eşinle her şeyi ikiniz organize edip düğün davetiyesi yollanirsa ailelere hem mesafe koymuş olursun hem de kavga çıkmaz.
Kazakistan'da bir kavgaya şahit olmuştum. Öyle ayırayım, tutayım falan yok, adamlar öldürmek maksatlı yumruklaşıyorlardı.
Bizde onlarca kavga görmüşümdür. Başlayış ve bitişi standarttır. Gidip bir tane vurayım, o arada beş altı kişi gelip ayırır, bırakın lan bırakın lan derim ama tutsunlar diye de kollarımı uzatırım, sonra götürüp sakinleştirirler beni şımarıklığında rezil adam kalkışmasıdır bizimkiler.Onun için de çok kavga olur bizde her yerde. Düğünlerde bundan nasipleniyor tabi.
Bir salon düğününde ki salon kıç kadardı, ailesine ayrılan masayı beğenmeyip gidip nikah maasına çöken, tüm yalvarmalara rağmen de masayı boşaltmayan bir gelin ablası görmüştüm. Damadın babasının olgunluğu nedeniyle, enişte bozuntusu dayak yemedi. Başka ve mecburen daha küçük bir masada nikah kıyılmıştı. Sonra herkes kalkıp oynadı.
Şımarmayı seven insanlar diyarındayız ve Kazakistan tarzı bir yaptırım olmuyor. Ondan olsa gerek.
Sonda değil baştayken bile oluyor kavgalar.
Özellikle sonda oluyor diyorsanız çocukluk,ergenlik zamanlarımıza gitmek gerek sanırım.
Okullarda olur ya:
-ders bitsin görüşürüz.
Mesele daha büyükse bu görüşme karne zamanına ertelenir.
Kavgayı son ana alma hususu buralardan gelen bir gelenek olmalı.
Halay başını kapmak isteyenlerin çekişmesi, erkeklerin içki sebebiyle kavgası ve evlilikte edinilecek eşya/altın sebebiyle taraf aileler arası çıkan kavgalar söz konusu.
Düğün için masraf arttıkça sorun veya kavgalar da bir şekilde çıkıyor
Kendi başına fakir hayat yaşayanların evlilenmelerinde böyle olaylar duymadım hiç.
Tarafların isteme, nişan ve düğün hazırlığı esnasında zaten birbirlerine bilenmesi ve düğünde içilen içkinin düğün sonuna doğru kana karışması sonucu.
benim gördüğüm temel neden takılar kimde kalacak meselesi. ailelerin herşeye karışması bir diğer sebep. yok altın kızda kalacak diye kız tarafı işin içine girmeye çalışıyor. erkek tarafı buna karşı çıkıyor. bütün olaylar bundan çıkıyor.
hatta bir düğünde takı merasiminde damadın annesi gelen akrabalarının takılarını taktırmayıp kendi ayrı çantasına attırmıştı. bunu gören kız tarafı olay çıkartmıştı. kameraları izlemişlerdi. sonrası kavga gürültü.