Yenidoğan çetesi haberleri beni eskiye götürdü. 2009 da annemi devlet Hastanesi'ne götürmüştük orada aynı zamanda başhekim yardımcısı olan kalp damar hekimi vardı. Bu hanım annemin muayene etmiş gayet de ilgilenmiştir ve ardından da şu anda herhangi bir sorun görünmüyor ama emin olmak için anjiyoda isteyeceğim demişti. O vakitlerde devlet hastanesi vermiş olduğu anjiyolar setbaşı'nda bulunan anlaşmalı özel bir hastanede gerçekleştiriliyordu. Annemin anjiyosu yapıldı ve Allah'a şükür ki bir sorun çıkmadı Ancak o dönemde kafama takılan şey anjiyo ve gerçekleştiren hekim ya da anjiyo ile ilgili bölümde bizi bu hastaneye sevk eden kadın kalp damar doktorunun kocasının da görev yapmasaydı. Kardeşim annemin başında durduğu için o öğrenmiş ben hastaneye gitmemistim. Hastane bursa setbaşı'nda olan bir hastane. O dönem kendi kendime biri diğerine hasta paslıyormuş gibi diye düşünmüştüm. Daha da ilginç annemin anjiyosundan yaklaşık 4 ya da 5 ay sonra komşumuz da aynı hekim tarafından anjiyo için özel hastaneye yönlendirildi aynı hastane mı tam olarak hatırlamıyorum. Ne yazık ki anjiyo işlemi sırasında gerçekleşen bir komplikasyon sonucu yaşlı komşumuzun bir tarafı felç kaldı ve yaklaşık 6 ya da 7 sene yatağa bağımlı olarak yaşadi ve sonrasında vefat etti. Sadece tesadüf te olabilir muhtemelen de öyledir zaten ancak bir hastanın ihtiyacının belirlenmesindeki ana unsur doktorun mütalaasıdır. Yenidoğan çetesi'nin yaptıklarından sonra insanlarda yapılacak işlemlerle ilgili güven sorunu olacağını düşünüyorum. Özellikle sağlıkçılara sormak istiyorum sitem hastanın sağlık konusundaki bilgi eksikliğini bilerek haklarını gözetecek şekilde mi dizayn edilmiş yoksa bunun gibi boşluklar sebebiyle sürekli farklı farklı Doktorlarin görüşlerine mi başvurmalıyız? Bu sağlık sistemine bir yük oluşturmaz mı?




 

iki gündür bunu konuştuk çevremdekilerle.

Sadece yenidoğanla bitmiyor,senelerdir anjiyo çeteleri var,hatta kapanan hastanelerden bir tanesinin şubesi var bu ların içinde birde öldürmeyen çeteleri.

Bir dönem biaim personelden,çevredeki insanlardan çokca ani para ihtiyacı istekleri oluyordu.ne oldu hayırdır diye soruncada anam,babam anjiyoda doktor stent takacak,sgk çin malı stent veriyormuş,amerikan,avrupa stenti şu kadar fark var şeklindeydi.bu aynı bölgede o kadar çok oldu ki direk hastane ismini söylüyordum artık.üzerinden bi beş sene falan geçti bu sefer anjiyo masasında ben vardım,bilindik bir hekim anjiyoyu yapıyor ,bunu şakasını yaptım bende.hekimin cevabıda burası x hastanesimi oldu.bilindik bir durummuş bu.

Öldürmeyen çetesi dediğimde böyle,yine tesadüfi çevrede duyuyorum anam,babam kalbi durdu yoğun bakımda ,hastanede yer yokmuş x hastanesine sevkettiler.10-15 gün reanimasyon sonra vefat haberi.arada değişen kenar mahalle hastane isimleri.hep aynı durum.artık duydum mu direk başın sağolsun diyordum içimden.

Bunlar gecekondu gibi hastaneler,içlerindeki birimleri kiraya veriyorlar.acili biri kiralıyor,mr ı biri,dişi başkası.sistemsel bir açık sözkonusu.sırf bu yüzden özel sağlık sigortasını çok önemsiyorum.dinsizin hakkından imansız gelir durumu var.kolay kolay para ödemiyorlar.

Farklı doktor görüşleri almak bence mantıklı .ben güvendiğim bir doktor çevresi oluşturdum,onların branşları dışında bir durum olduğunda yine onların yönlendirdiği kişilere gidiyorum ya da peşime takıyorum beraber gidiyoruz.

duptıs

@duptıs çok acıklı bir durum. İnsanların en çaresiz ve kafasının karışık olduğu zamanlarda bundan faydalanmaları ve işini iyi yapmaya çalışanların da zan altında kalması bunlar yüzünden

aslagülümseyenbirkediyegüvenme

Kestirme yol olarak güvenliğiniz tanıdık doktorların görüşlerine ilgili test/tahlil kontrol sonuçlarını göstererek başvurun sorun. Sağlık sistemi içinde değilde tanıdık aracılığıyla yapmanız daha iyi olur.

Benzeri şeyleri yeni doğan çetesi başlıklı videolar altında yapılan yorumlarda görüyordüm. İnsanlar bazı hastanelerde çeşitli nedenlerle yaşadıkları olumsuz durumları yer ve hastane adı vererek anlatıyordu.

Zamanında bir kursta ilkyardım bilgisi dersi alıyordum (sağlık görevlisi vb. değilim bu arada )
112 acilde çalışan bir doktor dersi anlatıyordu.
Eşinin doğumundan bahsetti bir derste.
Doğumla ilgilenen doktor kendilerine eşi için kan nakline ihtiyacı olduğunu söylemiş.
O ise gerekli bilgileri aldıktan sonra kan nakline gerek olmadığını doğum yaptıracak doktora (meslektaşına) söylüyor.
Ve bu şekilde kan nakli yapılmadan sorunsuz şekilde doğum gerçekleşiyor.
Tabi doğum uzmanının burada asıl niyetini bilemeyiz. Bilgisi dahilinde o anki kanaati öyle gerektirmiş olabilir.

Şu bir gerçek, bazı oto tamir ustalarının yaptıklarındam, sağlık işlerine kadar insanın cebini boşaltan temiz bir alan yok gibi.
Hak aramak üzere başvurduğu, müvekkili olduğu avukatının yaptıkları sebebiyle şikayetçi olan bile var mı var.
Her nasıl olursa olsun para kazanmaya dayalı bir toplum haline geldik.
Yetenek sebebiyle diploma almak ve dürüst biri olmak farklı şeyler

diyecevaplandı

Söylediğin yıllarda teknoloji bu kadar ilerlememişti. Hastalar poliklinik kyıt defterlerine el yazısıyla kaydedildiği yıllardan örnek veriyorsun. Evet o dönemde de görevi kötüye kullanan kötü insanlar vardı. Ve o dönemin teknolojisiyle bunu yakalamak imkansıza yakındı. Şimdi bir özel hastanede kaç çocuktan kaçı küveze konuyor, kaçı kuvezde kaç gün kalıyor, hangi hastanede yenidoğan ölümünde anormal artışlar oluyor, nereye kim, ne yoğunlukta sevk veriyor vs. Bunları tespit etmek tek tuşa basmakla mümkün. Bunu yapmakla mükellef bir il sağlık müdürlüğü var.
Daha uzun yazardım ama Neyse. Eskiden olmuş bir olayı niye konu ettiğini de anlamadım ama. Kötüden örnek olmaz deyip geçeyim.

Soruna gelirsek, Çok okumak lazım. Araştırmak, öğrenmek lazım. Tesisatçı çağırırken bile soyulacağımızı düşünür olduk. Öyle bir çağa düştük maalesef. ChatCBT edinmek lazım. İnternetin nimetlerinden istifade lazım.

Mirket
1

mobil görünümden çık