Merhabalar,

Hem semt hem de dizayn olarak beğendiğimiz bir ev var, almak istiyoruz kısmetse. Yalnız henüz kat mülkiyeti alınmamış. Kat irtifaklı olacak alırsak. Kaba inşaat tamamlanmış, kapı pencere takılmış, hatta evin içi kombi ve ankastre hariç tamam sayılabilir (onları da kendimiz yaptıracak şekilde anlaşmayı düşünüyoruz fiyatı düşürmek için). Tabi binanın işi tamamen bitmiş değil mesela binaya henüz asansör takılmamış, etrafta biraz inşaat atıkları vs var ama temizliyorlar yavaş yavaş ve ustalar halen bir şeyler yapıyorlar. Asansör takılır takılmaz kat mülkiyeti başvurusu yapılacakmış müteahhit tarafından (emlakçı kat mülkiyeti alınması 2-3 ay sürer dedi ancak güvenilir mi emin değiliz haliyle). Ve tahmin edersiniz ki kat mülkiyeti alınınca evin fiyatı artacak, o zaman almamız mümkün olmayacak gibi duruyor. Semte göre bir tık uygun bir ev zaten ve ilanın uzun süre kalacağını düşünmüyoruz satılma ihtimali de yüksek konum nedeniyle.

Şimdi bu durumun bazı riskleri olduğunun farkındayız ancak konut kredisi çekerken exper evin projesini inceleyip belediyedeki ile karşılaştırıyormuş anladığım kadarı ile. Evde büyük bir falso varsa öğreniriz diye düşünüyoruz. Bir de etrafta kime sorsak biz de öyle aldık halloldu diyorlar. Ki hallolmayanlar da bir sıkıntı yok alamadık ama oturuyoruz öyle diyorlar. Müteahhit söz verdiği bir şeyi yapmayacak olsa da çok bir zararımız olmaz diye düşünüyoruz çünkü evin içi tamam gibi bir asansör eksik. Hani ev komple inşaat halinde olsa ve kapısı camı dolabı vs olmasa müteahhit bırakıp gider diye şüphelenelim ama tavan ledlerinden ve fortmantoya kadar yapılmış durumda evin içi.

Bu işin oluru olmazı nedir sizce?

 

Küçük bir ilçede yaşıyorum. Haliyle müteahhit sayısı azdır. Yaptığı binalar bilinir. 2019 da kazara faizler dusukken inşaattan almıştım ve irtifakliydi alırken. Altı ay sonrasında mülkiyeti aldı mesela. Çevrede guvenilen biriydi ve kazmayı vurduğu anda daireler ayirtiliyordu. Cunku mulkiyetten yapı saglamligina kadar güven kaybetmemek için her ayrıntıyı tamamlıyordu. Demem o ki küçük bir yerde yaşıyorsanız müteahhitin referanslarıni öğrenebilirsiniz. Muhtemelen alacaktır.

aslagülümseyenbirkediyegüvenme

maalesef küçük bir yer değil, biraz araştırdık ama websitesinde bir iki işi çıkıyor. mimar baya bilinen biri gibi görünüyor, çok projesi var

playing star again

Şu aşamadan sonra müteahhitin çekip gideceğini hiç sanmıyorum. Ayrıca ne şekilde yapılmış olursa olsun (kat karşılığı, dönüşüm veya çıplak arsaya) müteahhitin de orada daireleri olduğuna eminim. Adam işi bitirip elindeki daireleri satacak ve maliyetini çıkarıp üzerine kar edecek. Dediğiniz gibi kredi kullanılacaksa eksper projeye uygun olum olmadığını yazacaktır. Ben bir sorun görmüyorum. Aklıma takılan tek olay asansörün henüz takılmamış olması. O aşamaya gelmiş olan bir binaya asansörün çoktan takılmış olması gerekirdi diye düşünüyorum. İskan başvurusu yapıldıktan sonra en az 2-3 ay sürer projeye aykırı bir durum var ise iskan alamaz. Müteahhit iş bitirme veremez ki bunu göze alacağını da sanmıyorum. Tapudan önce satış sözleşmesi yapmanızı ve iskan masraflarının müteahhite ait olduğunu vs yazdırın. En azından elinizde taahhütü gösteren bir evrak olsun. En kötü ihtimalle İrtifaklı olarak da binanın ömrü boyunca oturulabilir. Şunu da ekleyeyim. İskan alınınca dairenin fiyatı öyle tahmin ettiğiniz gibi artmaz.

Godless

Belediyeye gidin sorun ne eksiği kalmış binanın
Ben de aynı durumu yaşamıştım o şekilde öğrenip karar verdim

spacevan

@ Godless Emlakçı asansörcüyle sorun yaşadıklarını o yüzden kat mülkiyeti almada geciktiklerini söyledi. Dairenin fiyatı çok fazla artmayacak ama bizim alım gücümüzü aşmış olacak az arttığında dahi.

playing star again

O zaman acele etmenizi öneririm. Kredi beklentiniz ne seviyede bilmiyorum ama şu an istediğiniz oranda kredi alamayabilirsiniz. Sizin kredibiliteniz iyi olsa da bankaların kredi verme iştahı çok az. Ayrıca binanın enerji sınıfına göre verilen kredi oranı değişiyor. Bitmemiş bir binanın henüz enerji sınıfının belli olduğunu da sanmıyorum.Yani hayalinizdeki kredi miktarına ulaşamayabilirsiniz.

Godless

eskiden kat irtifaksız su doğal gaz elektrik bağlanıyordu ama artık bağlanmıyor. iskan belgesi alması için müteahhit mecbur kat irtifakı yapmak zorunda. al gitsin.

titanyum22

ben de benzer durumdayken aldim. ufak tefek kalan seyler vardi. asansor de takilmisti ancak henuz devreye alinmamisti.
muteahhiti etraftan biraz arastirma sansim olmustu ve bir sorun duymamistim. o nedenle risk alarak satin aldim. 6 ay icinde de kat mulkiyeti tapusuna gecilmisti.

sanal uyku

@Godless gitti ev:'( birisi satılık tüm daireleri opsiyonlamış biz karar veremeden.

playing star again
1

mobil görünümden çık